Titta upp mot natthimlen – spektakulärt fenomen i hela landet

2023 12 14

Luciafirandet i Sverige får en alldeles sprakande avslutning.

Om molntäcket lättar gör du bäst i att söka upp en mörk plats i natt med fri sikt över horisonten.

Då kommer du att ha chans att se den spektakulära meteorsvärmen Geminiderna dyka upp i decembernatten – en svärm med uppemot 160 stjärnfall i timmen.

En mäktig show

Meteorregnet beskrivs som en show utöver det vanliga. 

“Stjärnfallen” uppstår när jorden passerar genom fält av rymdskrot – stenar som brinner upp på sin färd genom jordens atmosfär och som lämnar brinnande streck efter sig på den mörka himlen.

Och i natt är det alltså dags igen.

– Det kommer att synas vid tvillingarnas stjärnbild, så kommer det att dyka upp i sydöst och röra sig mot söder över natten, säger rymdpedagogen Marianne Eik till P4 Västerbotten.

– Stå där du har riktigt mörk himmel så du ser ganska lågt på horisonten i söder mitt i natten, tillägger hon.

Då ska du bege dig ut

Geminiderna kommer att kunna ses i hela landet – förutsatt att himlen inte är täckt av moln.

Meteorregnet har dock egentligen varit synligt sedan 4 december, och är fortsatt synliga fram till 17 december, men det är just den här natten som aktiviteten är som absolut kraftigast.

– Klockan 02 är den bästa tiden för att få se dem, framhåller Illustrerad vetenskap på sin hemsida.

Den som vill se stjärnfallen rekommenderas också att låta ögonen vänja sig vid mörkret i cirka 30 minuter – så använd därför inte mobilen under tiden.

– Utgångspunkten är cirka 65 grader över horisonten i söder, tillägger tidningen.

Nästa chans i december

Många anser att Geminiderna är det absolut bästa meteorregnet. 

Detta eftersom meteorerna färdas långsammare, och mer kompakt, än de gör i andra meteorskurar. 

Skulle det dock vara så att du inte har möjlighet att se nattens stjärnfall, antingen på grund av logistiska skäl eller för att molnen gör sig till besvär, så är det inte sista chansen att få se stjärnfall innan året är slut.

Mellan 17 och 26 december går det nämligen att uppleva meteorsvärmen Ursiderna, som emellertid är ett något mindre meteorregn jämfört med Geminiderna.

– Det kan fortfarande ge upphov till tio stjärnfall i timmen och göra julen lite mer magisk, enligt Illustrerad vetenskap.

Foto: L. Marconnet

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Natoledare går ut med sensationellt utspel

2024 02 26

Flera Natoländer överväger att skicka militära trupper till Ukraina.

Det hävdar Slovakiens kontroversielle premiärminister Robert Fico, rapporterar Reuters. 

– Jag kommer att begränsa mig till att säga att mina uppgifter antyder att ett antal Nato- och EU-medlemmar överväger att skicka trupper till Ukraina på bilateral basis, säger Fico efter ett möte med Slovakiens säkerhetsråd.

– Jag kan inte säga i vilket syfte och vad de kommer att göra där, fortsätter premiärministern enligt nyhetsbyrån.

Vidare varnar Fico för en ”eskalering av konflikten i Ukraina” och framhåller att ”ytterligare information inte kan avslöjas för allmänheten”.

Tvärvändning

Robert Ficos uttalande kommer kort innan måndagens stora säkerhetsmöte i Paris. Ett 20-tal europeiska ledare, inklusive Fico, ska träffas för att diskutera framtida åtgärder mot Ryssland.

Om uppgifterna stämmer skulle det innebära en tvärvändning i Natos förhållningssätt till kriget i Ukraina.

Försvarsalliansen har varit tydlig med att man inte vill sända marksoldater till Ukraina. Samtidigt har Nato stärkt sitt försvar i östra Europa som ett svar på den ryska aggressionen.

Vänligt inställd till Ryssland

Ficos uttalanden kan dock vara bra att ta med en nypa salt. Slovakiens ledare har länge intagit en ståndpunkt som har tolkats som pro-rysk.

Premiärministern har motsatt sig militärt stöd till Ukraina och har ständigt återupprepat det ryska narrativet kring kriget.

Han har bland annat  anklagat "ukrainska nazister och fascister” för att provocera Putin till att invadera Ukraina.

"Är inte för fred"

Grigorij Mesežnikov, politisk analytiker och ordförande för den slovakiska tankesmedjan Institute of Public Affairs, menar att Fico har mycket gemensamt med andra ryska sympatisörer.

Bland annat att han ställer sig bakom Moskvas “fredsinitativ”.

– Han och hans allierade hävdar att vi inte borde skicka vapen till Ukraina eftersom det kommer att få kriget att pågå längre. De säger “det kommer att bli fred om vi slutar att skicka vapen till Ukraina”, för om vi inte gör det kommer konflikten att ta slut tidigare, säger han till CNN och tillägger:

– Så i grund och botten är de inte för fred, de är för Ryssland.

 

 

Foto: Nato 

Text: Redaktionen