Tegnell om beskedet att Pfizers skydd avtar snabbare än väntat

2021 09 30

Folkhälsomyndigheten med Anders Tegnell i spetsen följer utvecklingen i Sverige mycket noga.

Det är beskedet i samband med att statsepidemiolog Anders Tegnell nu kommenterar den oroväckande nyheten om att antikropparna för Pfizers vaccin är nere på bara 15 % efter sju månader för de som blivit dubbelvaccinerade.

Tredje dos

– Det viktigaste att titta på är om fler börjar insjukna efter att de blivit vaccinerade. Det följer vi väldigt noga, vi har sett lite sådana tecken hos de allra äldsta. Det är därför vi har tagit beslut om att de ska få en tredje dos, säger Anders Tegnell till SVT.

Ser det inte alls

En viktig fråga är hur det ser ut hos svenska folket i övrigt men på den punkten är inte Tegnell särskilt orolig.

– Vi ser det inte alls hos allmänheten i övrigt, säger statsepidemiologen.

SVT frågar därefter om Anders Tegnell anser att alla bör ta en tredje dos redan nu.

Om ett halvår

–  Nej nu ska man definitivt inte göra det. När tecknen börjar komma då kan vi börja diskutera det. De stora experterna på området säger "definitivt inte nu", förmodligen pratar vi åtminstone ett halvår till, troligen mer, framhåller Anders Tegnell till SVT.

ANALYS

Det blir nu oerhört stort fokus på utvecklingen framöver. Den stora frågan blir att följa om det inträffar en tidpunkt då folk som fått två doser blir smittade i alla fall. Då flera länder låg längre fram än Sverige med vaccineringen i början så lär dessa signaler komma relativt snart.

Israel har troligen facit

En tydlig indikation kommer redan från Israel som låg långt fram med vaccineringen i ett tidigt skede. Plötsligt blev många smittade i alla fall och landet erbjuder nu en tredje dos till alla över 12 år som fått sin vaccinering för 5 månader sedan eller mer.

Foto: Folkhälsomyndigheten

[yop_poll id="693"]