Oroväckande besked kopplat till alla som fått Pfizer

2021 09 30

En mycket kraftigare nedgång av nivån av antikroppar än väntat rapporteras nu för dubbelvaccinerade efter sju månader.

Minskningen är hela 85 % för de som fått båda doserna av Pfizers vaccin och som inte har drabbats av virusinfektionen visar en ny delrapport från Community-studien uppger SVT. 

Oroande besked

– Det är oroande och tyder på att äldre och sköra måste få en tredje påfyllnadsdos så snart som möjligt, säger forskningsledaren Charlotte Thålin till SVT.

Studien bygger på granskning av över 2 000 anställda inom vårdsektorn och den senaste delrapporten inkluderar 464 personer.

Bara 15 % antikroppar kvar

Studien visar att antikroppsnivåerna för de som dubbelvaccinerats med Pfizers vaccin halveras redan efter 3 månader och minskar alltså med 85 % efter sju månader. Med andra ord är nivån antikroppar bara 15 % efter sju månader.
– Jag är förvånad över att det sjunkit så påtagligt i en så relativt frisk och ung grupp, säger Charlotte Thålin till SVT.

ANALYS

Detta är tyvärr negativa nyheter och går på tvärs med förhoppningar om att vaccinet skulle ha en långvarigare effekt. Nyheten understryker med stort allvar vikten av att alla äldre och riskgrupper – och sannolikt även alla yngre – får en tredje dos relativt snart.

Sverige ligger efter

Flera andra länder har redan kommit igång med tredje dosen och meddelat att det gäller alla som fått två doser. Men Sverige ligger på efterkälken och meddelade först idag att 80-plussare ska få en tredje dos samt ytterligare två riskgrupper.

Mycket viktigt att vaccinera sig

Forskare, läkare och myndigheter betonar att det är viktigt att alla vaccinerar sig. Att antikropparna avtar snabbare än väntat innebär inte att det är smart att avstå vaccinen helt - tvärtom. Att avstå vaccinering är farligt och ger betydande risker för hälsan om man inte tillhör den ytterst lilla grupp som av läkare uppmanas att avvakta vaccinering på grund av individuella hälsoskäl.

INFO: Plötsligt ändrades resultatet i mätningen nedan på väldigt kort tid. Mätningen drabbades av plötsliga, onaturliga förändringar kopplat till uppmaningar i anti-vaccin grupper som är icke-representativa för totala populationen. Läs mer här om icke-representativa omröstningar här .

[yop_poll id="688"]