Talmansrundorna inledda – Så lär beskedet bli

2021 11 14

Om några timmar väntas ett viktigt besked från talmannen.

Efter att statsminister Stefan Löfven lämnat in sin avskedsansökan inleder talmannen idag så kallade talmansrundor. Det innebär att han kommer att tala med alla partiledare för att skaffa sig en uppfattning om vilken kandidat som har störst chans att bilda regering.

Skall informera Kungen

Varje partiledare får 20 minuter på sig för att redogöra för partiets inställning i statsministerfrågan och regeringsfrågan.

Utöver detta ska Andreas Norlén även samtala med vice talmännen om vägen framåt samt informera Kung Carl XVI Gustaf.

Späckat schema

Så här ser talmannens schema ut idag.

Kl 10.00-10.20 Socialdemokraterna

Kl 10.30-10.50 Moderaterna

Kl 11.00-11.20 Sverigedemokraterna (digitalt)

Kl 11.30-11.50 Centerpartiet

Kl 12.30-12.50 Vänsterpartiet

Kl 13.00-13.20 Kristdemokraterna (digitalt)

Kl 13.30-13.50 Liberalerna

Kl 14.00-14.20 Miljöpartiet

Kl 15.45 Pressträff i riksdagen.

ANALYS

Talmannen lär få ett besked som innebär att en majoritet, det vill säga 175 ledamöter, vill ha Magdalena Andersson (S) som ny statsminister. Men samtidigt lär Andreas Norlén också få besked om att ett av de partier som krävs för att Magdalena Andersson (S) ska uppnå sin majoritet, ännu inte är berett att säga ja.

Talmannens två huvudalternativ

Vänsterpartiet vill ha förhandlingar och förhandlingsresultat som lutar åt vänster innan partiet säga ja och det är en process som kan visa sig ta dagar och kanske rent av veckor.

Den stora frågan i dag är om talmannen kommer att besluta relativt omgående om att hålla en statsministeromröstning eller om han ger Magdalena Andersson (S) ett sonderingsuppdrag.

Kan bli snäv deadline

Sannolikt blir det ett sonderingsuppdrag som i praktiken innebär att Magdalena Andersson (S) kommer att inleda samtal med Vänsterpartiet. Det är också möjligt och enligt min bedömning till och med troligt att hon får en relativt snäv deadline för att på så sätt skapa press på att S och V skrider till verket omgående för att få till en statsministeromröstning relativt snart.

Foto: Riksdagen

[yop_poll id="875"]

Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Högriskområde i sju län – EU har varnat husdjursägare

2023 11 28

Från och med måndag 27 november klassas kommuner i hela sju svenska län som högriskområde.

Det bekräftar Jordbruksverket idag.

Beslutet är fattat med anledning av att länen i fråga är särskilt utsatta för fågelinfluensa – och nu gäller särskilda regler i berörda områden.

"Håll hunden kopplad säger jag"

I första hand påverkar beslutet fåglar i fångenskap.

Alla kommersiella besättningar med fjäderfän måste hålla sina fåglar inomhus.

Hobbyfåglar måste förvaras inhägnade för att skyddas mot direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar.

Jordbruksverkets beslut kommer efter att EU tidigare under året uppmanat husdjursägare i Sverige att hålla sina djur inomhus – eller koppla dem när man går ut.

En minst lika kraftig varning kom från Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vi Uppsala universitet, efter att viruset börjat smitta däggdjur.

– Håll hunden kopplad säger jag rakt upp och ned. Ta in katterna. För katter och hundar kan drabbas av det här viruset och speciellt om de stöter på döda eller halvdöda fåglar och biter i dem, framhöll han till TV4.

– Det finns rapporter om både hundar och katter som smittats.

Ökar i flera länder

Utbrott av fågelinfluensa ökar nu i flera europeiska länder, enligt Jordbruksverket.

Vilka kommuner som nu klassas som högriskområden är baserat på historisk data som visar var i landet som smittspridningen generellt är högre.

 Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Berörda län och kommuner

Följande län och kommuner berörs av högriskområdet. Utöver förvaring gäller även särskilda regler för försäljning av ägg, kött och andra produkter.

- Blekinge län - Samtliga kommuner

- Gotlands län - Gotlands kommun

- Hallands län - Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

- Kalmar län - Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

- Skåne län - Samtliga kommuner

- Västra Götalands län - Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

- Östergötlands län - Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

LÄS MER: Fågelinfluensan sprider sig – här är symtomen hos husdjur

Foto: J. Street

Text: Redaktionen