SVERIGE: Swedbank kan få böter

2023 07 17

Swedbank är en av flera stora aktörer som hotas med böter.

Storbankens hemsida har granskats av Post- och telestyrelsen, PTS, och myndigheten är långt ifrån nöjd med upplägget för besökarna.

Tillsammans med Konsumentverket, Folkhälsomyndigheten och Tele2 riskerar nu Swedbank en ekonomisk smäll om inte bättring sker, rapporterar SVT.

Sämst i klassen

Frågan handlar om så kallade “kakor” som besökare ombeds acceptera när de klickar in på de granskade företagen och myndigheternas hemsidor.

Kritiken går ut på att det är både svårt att tacka nej till kakor och återkalla ett redan givet samtycke. Och enligt PTS är Swedbank sämst i klassen tillsammans med Tele2.

– Ofta var det svårare att tacka nej till kakor än ja. Då kan användare knuffas till att tacka ja för att det är det lättaste utan att veta vad de samtycker till, säger Anna Montelius, som är jurist på PTS, till SVT.

"Hoppas att folk säger ja"

Anna Montelius misstänker att många trycker “acceptera” för att bli av med den “irriterande rutan”, och de granskade företagen anses även brista i sin transparens om vad det är för kakor som samlas in.

– Det kan mycket väl vara så att de gjort sitt bästa, men det kan också vara så att de gärna vill placera kakor och hoppas att folk ska välja ja-alternativet, säger PTS-juristen.

Lagrar information

Kakor kallas ibland också för “cookies” eller “webbkakor”.

Det är i samband med besök på olika hemsidor som rutan om att acceptera insamlandet av dessa dyker upp.

– De används för att lagra information eller få åtkomst till information som är lagrad på en användares terminalutrustning, till exempel en dator eller en mobil, framhåller PTS på sin hemsida.

Anpassar efter intressen

Med hjälp av kakor lagras alltså information som framkommer i samband med ett besök på den aktuella webbplatsen.

Det kan handla om exempelvis språkinställningar, inloggningsuppgifter eller vad man har sparat i sin kundkorg om man håller på att göra en beställning.

– Men också för att skräddarsy marknadsföring utifrån användarens intressen, enligt PTS.

Det här gäller

Enligt lagen får ovanstående och liknande uppgifter sparas om det framgår för användaren vad ändamålet med lagringen är samt om användaren samtycker.

– Informationen ska vara så användarvänlig som möjlig, framhäver PTS på sin webbplats.

Swedbank har tillsammans med Tele2, Konsumentverket och Folkhälsomyndigheten fram till 8 september på sig att komma med invändningar.

Har bristerna inte åtgärdats i oktober kan böter bli aktuellt.

LÄS MER: Enormt besked från Swedbank

Foto: Swedbank

Text: Redaktionen


JUST NU: Hotar att dra sig ur – kalldusch för Putin

2025 07 16

En ryskledd försvarsorganisation kan snart bli en medlem fattigare.

En ryskledd militärallians kan snart bli mindre till antalet.

På onsdagen kommer besked om att Armenien hotar att dra sig ur CSTO – Collective Security Treaty Organization, eller Fördragsorganisationen för kollektiv säkerhet på svenska.

Hotet kommer direkt från Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån TASS.

Hotar dra sig ur

Armeniens medlemskap i organisationen är för närvarande fruset.

Det är mer sannolikt att Armenien lämnar CSTO helt och hållet än att landet återupptar sitt medlemskap i organisationen, menar Pashinyan.

– Det är mer sannolikt att vi kommer att dra oss ur CSTO än att vi återgår till att vara medlem i denna organisation, säger han.

Zakharova missnöjd

Tidigare sade Pashinyan att Jerevan hade fryst deltagandet i CSTO:s arbete, eftersom det påstods skapa hot mot republikens suveränitet.

Det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova säger att detta steg inte ökar säkerheten i republiken, och att det kommer att ta tid innan Jerevan återgår till fullvärdigt arbete i organisationen.

Pashinyan menar att försvarsblocket inte har stöttat Armenien tillräckligt.

Läs mer: Larm från Ryssland – 28 procent av en hel bransch kan gå under

Det är CSTO

Fördragsorganisationen för kollektiv säkerhet är en ryskledd militärallians som består av före detta sovjetrepubliker.

Ett avtal om kollektiv säkerhet skrevs av sex före detta sovjetrepubliker 1992 och 2002 bildades organisationen.

Som Nato

Samarbetet innebär bland annat rysk vapenexport till de andra medlemmarna och gemensamma övningar.

– Organisationen ses som en motsvarighet till Nato med ömsesidiga försvarsförpliktelser, förklarar Utrikespolitiska institutet.

– Förutom Ryssland är Armenien, Belarus, Kazakstan, Kirgizistan och Tadzjikistan medlemmar (Azerbajdzjan, Georgien och Uzbekistan är före detta medlemmar).

Läs mer: Putin har fått tungt besked – direkt från toppminister

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


TERRORGRUPP HÄVDAR: Bakom mordet på ukrainsk underrättelseofficer

2025 07 16

Mordet på den ukrainska underrättelseofficern Ivan Voronych i Kyiv erkänns av en extremistgrupp.

Den högerextrema gruppen The Base, med rötter i USA, har via sin ukrainska gren White Phoenix tagit på sig ansvaret för mordet på den ukrainska säkerhetstjänsten SBU:s överste Ivan Voronych.

Det uppmärksammade dådet skedde i Holosiivskyi-distriktet i Kyiv, där Voronych sköts ihjäl på öppen gata för snart en vecka sedan.

– Vi hyllar våra kamrater för den lyckade operationen, stod det i ett uttalande som publicerades på White Phoenix Telegram-kanal, som flera antiterror-experter bedömer som trovärdigt, enligt The Guardian.

– Skjutningen av SBU-översten är inte slutet, utan bara början, fortsätter de.

Voronych är den högst rankade SBU-officeren som hittills fallit offer för ett riktat mord i huvudstaden sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022.

SBU: Ryska agenter låg bakom dådet

Den ukrainska säkerhetstjänsten uppgav kort efter mordet att de två misstänkta gärningspersonerna – en man och en kvinna, hade kopplingar till den ryska säkerhetstjänsten FSB.

Duon ska ha fått order om att kartlägga Voronychs rörelser och senare fått tillgång till ett vapengömställe med en pistol försedd med ljuddämpare.

– De eliminerades i en specialinsats kort efter mordet, bekräftade SBU i en video som släpptes tre dagar efter dådet, rapporterar Kyiv Independent.

Terrornätverk med ryska kopplingar

The Base grundades 2018 av amerikanen Rinaldo Nazzaro, tidigare anställd av Pentagon. Gruppen är idag klassad som en terroristorganisation av bland andra USA, Storbritannien och Australien.

Sedan 2019 lever Nazzaro i Ryssland och misstänks av västliga underrättelsetjänster ha kopplingar till rysk underrättelseverksamhet – något han själv förnekar.

Organisationen använder krypterade appar och propaganda för att rekrytera globalt. Enligt uppgifter erbjuder dess ukrainska gren finansiell ersättning för attentat mot individer och kritisk infrastruktur.

Foto: T. Def

Text: Redaktionen