Stor ilska mot Vänstern – Gör som Orbán och nekar Ukraina vapen

2022 03 01

Ukraina står på randen till att krossas av den ryska diktaturens anfallskrig och är i desperat behov av vapen för att försvara sig mot Putins soldater – men Vänsterpartiet säger nej.

S, MP, Centern, L, KD, Moderaterna och SD – alla röstar ja till att sända svenska vapen till Ukraina som hittills fått omkring 400 invånare dödade av ryska soldater.

Men Vänsterpartiet säger nej.

Svenska vapen

Statsminister Magdalena Anderssons (S) förslag om att sända svenska vapen i form av pansarskott till Ukraina presenterades i form av ett så kallat utskottsinitiativ i riksdagens finansutskott i dag.

Genom ett utskottsinitiativ ska frågan kunna snabbehandlas.

Brett stöd

Förslaget får brett stöd i riksdagen och Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Centern har redan tidigare gått ut och krävt vapenleverans. Läs mer om dessa partiers besked här.

Även MP vill sända vapen

Även Miljöpartiet vill sända vapen för att Ukraina ska öka chansen att stå emot den ryska diktaturens soldater och Putinregimens mål att medelst massmördande tvinga in landet under den ryska diktaturen.

Vapen för frihet anser MP

– I fyra dagar har vi följt motståndet mot en auktoritär stormakt. Vi har sett civila dödas och tvingas fly och barn födas i skyddsrum. Miljöpartiet kommer helhjärtat stå bakom att Sverige bistår Ukraina med defensiva vapen i kampen för frihet och demokrati, understryker Miljöpartiets ledare Märta Stenevi.

Vänstern är emot

När förslaget framlades i riksdagen i dag stod det dock klart att Vänsterpartiet röstar nej.

– Det här är inte en enkel fråga. Vi anser att det finns skäl att hålla på det regelverket som finns för vapenexport, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ali Esbati till TT, uppger DN.

Vänsterpartiet menar att Sverige inte ska sända vapen till krigförande länder och Vänstern vill istället sända mer pengar.

Även Viktor Orbán säger nej

Att Ukraina inte gått in i något annat land utan vill ha vapen för att försvara sin befolkning mot Rysslands anfallskrig har inte fått V att ändra sig.

I Europa är stödet för att sända vapen till Ukraina mycket stort. Ett undantag är dock Ungerns högernationalistiska ledare Viktor Orbán som säger nej.

Han är känd för att gulla med Putinregimen.

Väldigt skarp kritik

Vänstern får nu mycket skarp kritik.

– Precis deltagit i Finansutskottets möte om direktstöd till Ukraina. Att Vänsterpartiet i detta exceptionella läge vägrar medverka till att skicka pansarskott till armen i Ukraina kommer även reservera en särskild plats i helvetet för dem. Sju av åtta partier står bakom beslutet, meddelar Gulan Avci (L).

– Den som inte står på Ukrainas sida fullt ut och vill stoppa pansarskott till Ukraina, står på Putins sida. Punkt, anser Gulan Avci.

Skamfläck – skäms!

– Under utskottsmötet inför voteringen blev det tydligt att Vänsterpartiet inte tänker medverka till att stötta Ukraina med vapen i deras kamp mot Putins armé. Vilket svek och ännu en skamfläck i Vänsterpartiets historia. Skäms, framför Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt.

Svårt att respektera

– Det är ett lika exceptionellt som självklart beslut! Vi Kristdemokrater har drivit på för detta. Vänsterpartiet var emot att bistå Ukraina med militär utrustning. Jag har, för att uttrycka det milt, mycket svårt att förstå och respektera deras hållning, klargör Jakob Forssmed (KD).

Riksdagen röstade ja ikväll

Riksdagen röstade ja till att sända vapen till Ukraina nu på måndagseftermiddagen. Det räckte med majoritet så Vänsterns nej stoppade inte förslaget. Nu ska hjälpsändningen skickas från Sverige till Ukraina snarast.

– Vi hoppas nu att vi inte är för sent ute, säger Moderaternas  Ulf Kristersson som hade velat att regeringen agerat snabbare än vad som blev fallet.

ANALYS

Om alla skulle göra som Vänsterpartiet så vore Ukraina fullkomligt chanslöst. Utan vapenstöd från Europa och USA så skulle Putins soldater rycka fram ännu snabbare.

Rysslands brutala anfallskrig och mördande i Ukraina är på allas läppar världen över och Sverige är inget undantag. Mer eller mindre alla känner enorm oro för vad ukrainarna drabbas av och bland svenska folket finns sannolikt ett betydligt större stöd för vapenleveranser till Ukraina än vad det gjort till många tidigare konflikter runt om i världen.

Kan skada V kraftigt

Bland orsakerna hör att Putinregimen är så brutal, att det är en diktatur som vill tvinga Ukraina att lämna sin demokrati och att Ukraina ligger så nära Sverige.

Vänsterpartiets besked idag kan skada partiet kraftigt och det finns en betydande sannolikhet för att partiet nu på eget grepp kommer att tappa en del av det stöd som byggts upp under Nooshi Dadgostars ledning.

Vänsterns historiska kopplingar till Sovjetunionen lär förvärra opinionsutsikterna ytterligare då dagens besked lär damma upp argument från förr hos V:s politiska motståndare.

Den tidigare ledaren Jonas Sjöstedt har gått ut och uppmanat partiet att säga ja till vapenleveransen. Det är oklart vad partiledaren Nooshi Dadgostar själv anser om sitt partis beslut och hur hennes personliga uppfattning i frågan ser ut.

Text: Redaktionen