Stor ilska mot Vänstern – Gör som Orbán och nekar Ukraina vapen

2022 03 01

Ukraina står på randen till att krossas av den ryska diktaturens anfallskrig och är i desperat behov av vapen för att försvara sig mot Putins soldater – men Vänsterpartiet säger nej.

S, MP, Centern, L, KD, Moderaterna och SD – alla röstar ja till att sända svenska vapen till Ukraina som hittills fått omkring 400 invånare dödade av ryska soldater.

Men Vänsterpartiet säger nej.

Svenska vapen

Statsminister Magdalena Anderssons (S) förslag om att sända svenska vapen i form av pansarskott till Ukraina presenterades i form av ett så kallat utskottsinitiativ i riksdagens finansutskott i dag.

Genom ett utskottsinitiativ ska frågan kunna snabbehandlas.

Brett stöd

Förslaget får brett stöd i riksdagen och Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Centern har redan tidigare gått ut och krävt vapenleverans. Läs mer om dessa partiers besked här.

Även MP vill sända vapen

Även Miljöpartiet vill sända vapen för att Ukraina ska öka chansen att stå emot den ryska diktaturens soldater och Putinregimens mål att medelst massmördande tvinga in landet under den ryska diktaturen.

Vapen för frihet anser MP

– I fyra dagar har vi följt motståndet mot en auktoritär stormakt. Vi har sett civila dödas och tvingas fly och barn födas i skyddsrum. Miljöpartiet kommer helhjärtat stå bakom att Sverige bistår Ukraina med defensiva vapen i kampen för frihet och demokrati, understryker Miljöpartiets ledare Märta Stenevi.

Vänstern är emot

När förslaget framlades i riksdagen i dag stod det dock klart att Vänsterpartiet röstar nej.

– Det här är inte en enkel fråga. Vi anser att det finns skäl att hålla på det regelverket som finns för vapenexport, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ali Esbati till TT, uppger DN.

Vänsterpartiet menar att Sverige inte ska sända vapen till krigförande länder och Vänstern vill istället sända mer pengar.

Även Viktor Orbán säger nej

Att Ukraina inte gått in i något annat land utan vill ha vapen för att försvara sin befolkning mot Rysslands anfallskrig har inte fått V att ändra sig.

I Europa är stödet för att sända vapen till Ukraina mycket stort. Ett undantag är dock Ungerns högernationalistiska ledare Viktor Orbán som säger nej.

Han är känd för att gulla med Putinregimen.

Väldigt skarp kritik

Vänstern får nu mycket skarp kritik.

– Precis deltagit i Finansutskottets möte om direktstöd till Ukraina. Att Vänsterpartiet i detta exceptionella läge vägrar medverka till att skicka pansarskott till armen i Ukraina kommer även reservera en särskild plats i helvetet för dem. Sju av åtta partier står bakom beslutet, meddelar Gulan Avci (L).

– Den som inte står på Ukrainas sida fullt ut och vill stoppa pansarskott till Ukraina, står på Putins sida. Punkt, anser Gulan Avci.

Skamfläck – skäms!

– Under utskottsmötet inför voteringen blev det tydligt att Vänsterpartiet inte tänker medverka till att stötta Ukraina med vapen i deras kamp mot Putins armé. Vilket svek och ännu en skamfläck i Vänsterpartiets historia. Skäms, framför Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt.

Svårt att respektera

– Det är ett lika exceptionellt som självklart beslut! Vi Kristdemokrater har drivit på för detta. Vänsterpartiet var emot att bistå Ukraina med militär utrustning. Jag har, för att uttrycka det milt, mycket svårt att förstå och respektera deras hållning, klargör Jakob Forssmed (KD).

Riksdagen röstade ja ikväll

Riksdagen röstade ja till att sända vapen till Ukraina nu på måndagseftermiddagen. Det räckte med majoritet så Vänsterns nej stoppade inte förslaget. Nu ska hjälpsändningen skickas från Sverige till Ukraina snarast.

– Vi hoppas nu att vi inte är för sent ute, säger Moderaternas  Ulf Kristersson som hade velat att regeringen agerat snabbare än vad som blev fallet.

ANALYS

Om alla skulle göra som Vänsterpartiet så vore Ukraina fullkomligt chanslöst. Utan vapenstöd från Europa och USA så skulle Putins soldater rycka fram ännu snabbare.

Rysslands brutala anfallskrig och mördande i Ukraina är på allas läppar världen över och Sverige är inget undantag. Mer eller mindre alla känner enorm oro för vad ukrainarna drabbas av och bland svenska folket finns sannolikt ett betydligt större stöd för vapenleveranser till Ukraina än vad det gjort till många tidigare konflikter runt om i världen.

Kan skada V kraftigt

Bland orsakerna hör att Putinregimen är så brutal, att det är en diktatur som vill tvinga Ukraina att lämna sin demokrati och att Ukraina ligger så nära Sverige.

Vänsterpartiets besked idag kan skada partiet kraftigt och det finns en betydande sannolikhet för att partiet nu på eget grepp kommer att tappa en del av det stöd som byggts upp under Nooshi Dadgostars ledning.

Vänsterns historiska kopplingar till Sovjetunionen lär förvärra opinionsutsikterna ytterligare då dagens besked lär damma upp argument från förr hos V:s politiska motståndare.

Den tidigare ledaren Jonas Sjöstedt har gått ut och uppmanat partiet att säga ja till vapenleveransen. Det är oklart vad partiledaren Nooshi Dadgostar själv anser om sitt partis beslut och hur hennes personliga uppfattning i frågan ser ut.

Text: Redaktionen


Man och hund döda – tragedi i hemmet

2024 06 23

En äldre man och hans hund har förlorat livet.

Det är i Västsverige som det har brunnit i ett hus.

Närmare bestämt var det i Vargön i Vänersborgs kommun som en brand rasade under natten till midsommardagen.

I huset befann sig en 80-årig man och hans hund, rapporterar Göteborgs-Posten.

Tog sig ut

Stora resurser från räddningstjänsten och polisen, såväl som ambulans, tog sig direkt till adressen och mannen lyckades ta sig ut från det brinnande huset.

Han fördes till Norra Älvsborgs läns sjukhus för intensivvård, där man fastslog att det rörde sig om mycket allvarliga skador.

Nu framgår att mannens liv inte gick att rädda, och inte heller hunden överlevde branden.

Anhöriga har underrättats.

Oklar anledning

Polisen vet i nuläget inte varför huset började brinna och kommer att undersöka saken framöver.

De har inlett en utredning om allmänfarlig vårdslöshet.

– Den rubriceringen kvarstår, säger Andreas Hansson, jourutredningsbefäl i Östra Fyrbodal, till GP.

Flera bränder

På söndagen har räddningstjänsten arbetat med flera bränder runt om i landet.

I Haninge utanför Stockholm har en altan brunnit, och polisen tror att branden kan vara anlagd.

– Räddningstjänst och polis larmas till Krogtäppan i Jordbro där det brinner på altanen till en bostad. De boende har spontanevakuerat och branden släcks av räddningstjänsten, meddelar polisen via sin webbsida.

– Spår på brottsplatsen pekar i riktning mot att branden är anlagd och polisen inleder därför en förundersökning om mordbrand. 

Brann i garage och personbil

Under natten har det även brunnit i Lidköping och Helsingborg.

– Ett garage tillhörande en villa brann under natten. Ingen person kom till skada, och branden kunde släckas. En polisanmälan upptogs gällande brand, utan misstanke om brott, framhåller polisen om branden i Lidköping.

– Det har brunnit i en parkerad personbil på Skaragatan. Branden misstänks vara anlagd och en anmälan om skadegörelse upprättas, framhåller de om branden i Helsingborg.

Foto: B. Pisani

Text: Redaktionen


Statsministern firar: “Striden är över – vi har vunnit”

2024 06 23

Statsministern och finansministern går ut i gemensamt segerrop.

Under de senaste åren har inflationen i Sverige varit mycket hög, vilket urholkat köpkraften och lett till högre räntor.

På sistone har inflationstakten dock saktat ned, och Riksbanken har genomfört en första räntesänkning.

Statsminister Ulf Kristersson (M) uttrycker nu att kampen mot inflationen är vunnen.

– Striden är över – vi har vunnit mot inflationen, framhåller han i en debattartikel i Expressen.

Skiftar fokus

Det är tillsammans med finansminister Elisabeth Svantesson (M) som statsministern nu går ut i ett gemensamt segerrop.

– Tillsammans med Riksbankens penningpolitik och ansvarstagande parter på arbetsmarknaden, ger vår politik nu resultat, meddelar de båda i Expressen.

– Inflationsbekämpningen har lyckats. Nu skiftar vi fokus till att bygga Sverige rikare.

Tre faktorer

Att vänta framöver kan därmed vara en mindre åtstramande ekonomisk politik.

Statsministern och finansministern menar att tre faktorer har gjort att de vågar ta beslutet.

Dels en serie av låga inflationsutfall, men även långsiktiga förväntningar gällande inflationen som är nära målet och mindre risk för störningar i den globala ekonomin.

“Goda förutsättningar”

Även riksbankschef Erik Thedéen ser positivt på utvecklingen.

– I takt med att de globala störningarna har avtagit och den strama penningpolitiken har dämpat efterfrågan har inflationen nu fallit och är nära 2 procent, säger han.

– Det skapar förutsättningar för en god ekonomisk utveckling på sikt för de svenska hushållen och företagen. 

– Det finns en del frågetecken om vad som har hänt med de strukturella ekonomiska sambanden efter åren med hög inflation och det finns, som alltid, risker för en sämre utveckling framöver. 

– Men så här långt ser en ’mjuklandning’ ut att vara inom räckhåll.

Positivt för hushåll och företag

Att kampen mot inflationen, och den restriktiva ekonomiska politiken, nu går mot sitt slut är ett mycket välkommet besked för såväl företag som hushåll.

Det efter ett par mycket tuffa år för svensk ekonomi.

Foto: K. Pohl Regeringskansliet

Text: Redaktionen