UPPGIFTER: Sverigedemokraterna hotar att blockera Liberalerna

2022 06 27

Stora motsättningar riskerar att splittra högerblockets regeringsalternativ.

Jimmie Åkesson (SD) strävar efter att vara med och bilda regering efter höstens val. Men partiet kan nu ställa krav på högersidans statsministerkandidat Ulf Kristersson (M) att Liberalerna portas från ett sådant regeringsalternativ för att själva ge sitt stöd, uppger källor till Expressen.

– Det sitter väldigt långt inne för SD att släppa fram en regering där Liberalerna ingår, hävdar en borgerlig källa med insyn i partiernas samtal, till tidningen.

“Oro kring Liberalerna”

Enligt Expressen ger källor från SD samma bild. Jimmie Åkesson är också inne på ett liknande spår:

– Vi har naturligtvis uttryckt oro kring liberalerna. Det är klart att det är ett orosmoment, säger han.

L: “Hellre nyval”

Liberalernas partiledare Johan Pehrson har tidigare sagt att det är mer sannolikt med nyval än att L-ledaren släpper fram Jimmie Åkesson till regeringsmakt.

– För Sveriges socialliberala parti är det inte aktuellt att släppa fram en regering med SD.  Om det går så långt är Liberalerna redo att möta väljarna i val både 11 september och 11 oktober, sade Johan Pehrson till Svenska Dagbladet i början av maj.

Utesluter budgetsamarbete

Enligt Anna Starbrink, toppkandidat för Liberalerna i riksdagsvalet, skulle det vara en omöjlighet för Liberalerna att göra upp med Sverigedemokraterna i frågan om migrationen, eftersom hon menar att partierna har helt olika syn på asylrätten. Hon utesluter också organiserat budgetsamarbete.

Jag är inte alls orolig för samarbetet med de tidigare allianspartierna. Men vad stödet från Sverigedemokraterna kommer innebära och kosta, det är det som kommer bli den stora och svåra frågan och då vill jag vara med och forma det. Det är därför jag kandiderar till riksdagen, säger hon till Expressen.

Hårt motstånd från båda sidor

Motståndet är lika hårt från SD:s sida.

– Liberalerna är ett parti som fortsatt är extremt splittrat. Det vi är rädda för är att de kommer blockera en hel del av de nödvändiga reformer som måste göras. Och det är klart att det kommer krävas ett oerhört arbete före en statsministeromröstning om det är så att Liberalerna ska vara inblandade på något sätt, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till samma tidning.

Vind i seglen

Liberalerna har den senaste tiden haft vind i seglen i opinionsmätningarna. Från att under en längre period legat under riksdagsspärren har man nu klättrat över de fyra procent som behövs.

I den senaste mätningen från DN/Ipsos kammade man hem 5 procent.

– Liberalerna befinner sig i en positiv spiral där opinionsvindarna blåser betydligt varmare än tidigare. Det här visar att det går att påverka opinionsläget på bara några månaders sikt, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

Foto: Sverigedemokraterna resp Liberalerna

Text: Redaktionen