UPPGIFTER: Sverigedemokraterna hotar att blockera Liberalerna

2022 06 27

Stora motsättningar riskerar att splittra högerblockets regeringsalternativ.

Jimmie Åkesson (SD) strävar efter att vara med och bilda regering efter höstens val. Men partiet kan nu ställa krav på högersidans statsministerkandidat Ulf Kristersson (M) att Liberalerna portas från ett sådant regeringsalternativ för att själva ge sitt stöd, uppger källor till Expressen.

– Det sitter väldigt långt inne för SD att släppa fram en regering där Liberalerna ingår, hävdar en borgerlig källa med insyn i partiernas samtal, till tidningen.

“Oro kring Liberalerna”

Enligt Expressen ger källor från SD samma bild. Jimmie Åkesson är också inne på ett liknande spår:

– Vi har naturligtvis uttryckt oro kring liberalerna. Det är klart att det är ett orosmoment, säger han.

L: “Hellre nyval”

Liberalernas partiledare Johan Pehrson har tidigare sagt att det är mer sannolikt med nyval än att L-ledaren släpper fram Jimmie Åkesson till regeringsmakt.

– För Sveriges socialliberala parti är det inte aktuellt att släppa fram en regering med SD.  Om det går så långt är Liberalerna redo att möta väljarna i val både 11 september och 11 oktober, sade Johan Pehrson till Svenska Dagbladet i början av maj.

Utesluter budgetsamarbete

Enligt Anna Starbrink, toppkandidat för Liberalerna i riksdagsvalet, skulle det vara en omöjlighet för Liberalerna att göra upp med Sverigedemokraterna i frågan om migrationen, eftersom hon menar att partierna har helt olika syn på asylrätten. Hon utesluter också organiserat budgetsamarbete.

Jag är inte alls orolig för samarbetet med de tidigare allianspartierna. Men vad stödet från Sverigedemokraterna kommer innebära och kosta, det är det som kommer bli den stora och svåra frågan och då vill jag vara med och forma det. Det är därför jag kandiderar till riksdagen, säger hon till Expressen.

Hårt motstånd från båda sidor

Motståndet är lika hårt från SD:s sida.

– Liberalerna är ett parti som fortsatt är extremt splittrat. Det vi är rädda för är att de kommer blockera en hel del av de nödvändiga reformer som måste göras. Och det är klart att det kommer krävas ett oerhört arbete före en statsministeromröstning om det är så att Liberalerna ska vara inblandade på något sätt, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till samma tidning.

Vind i seglen

Liberalerna har den senaste tiden haft vind i seglen i opinionsmätningarna. Från att under en längre period legat under riksdagsspärren har man nu klättrat över de fyra procent som behövs.

I den senaste mätningen från DN/Ipsos kammade man hem 5 procent.

– Liberalerna befinner sig i en positiv spiral där opinionsvindarna blåser betydligt varmare än tidigare. Det här visar att det går att påverka opinionsläget på bara några månaders sikt, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

Foto: Sverigedemokraterna resp Liberalerna

Text: Redaktionen


JUST NU: USA attackerat

2025 06 23

Iran har gått till attack mot USA.

Enligt nyhetsbyrån Axios har den islamistiska diktaturen avfyrat flera robotar mot amerikanska militärbaser i Mellanöstern.

– Som vedergällning för den amerikanska attacken mot landets kärnkraftsanläggningar i helgen, rapporterar Axios med hänvisning till en israelisk myndighetskälla.

Enligt källan har Iran avfyrat minst tio robotar mot en militärbas i Qatar och en robot mot en militärbas i Irak.

Donald Trump övervakar attacken 

USA följer de iranska robotattackerna.

President Trump befinner sig i Vita husets situationsrum tillsammans med högt uppsatta försvarschefer, rapporterar CNBC News.

10 000 amerikanska soldater i landet

Anläggningen som attackerats i Qatar är den stora militärbasen Al Udeid Air Base, som är central för USA:s operationer i Mellanöstern. Omkring 10 000 amerikanska soldater är stationerade på militärbasen.

Det finns inga uppgifter om personskador. Al Udeid ska ha evakuerats innan attacken. 

Qatar och Iran kommenterar attacken 

Irans Islamiska revolutionsgarde (IRGC) kallar attacken mot militärbasen för "förödande och kraftfull". 

–  Iran kommer under inga omständigheter att lämna några attacker mot sin territoriella integritet, suveränitet och nationella säkerhet obesvarade, uppger revolutionsgardet i ett uttalande. 

Qatar har också uttalat sig om attacken. 

Den qatariska ledningen fördömer angreppet och framhåller att landet har rätt att svara på attacken enligt internationell rätt. 

Har stängt luftrummet

Tidigare under måndagen meddelade Qatars utrikesdepartement att det inhemska luftrummet stängs med omedelbar verkan.

– Myndigheterna i Qatar har fattat beslut om ett tillfälligt avbrott i flygtrafiken i landets luftrum för att säkerställa invånare och besökares säkerhet, framhöll departementet i ett inlägg på X.

Beskedet kom kort efter att USA varnat amerikanska medborgare i Qatar. Den amerikanska ambassaden i Qatar uppmanade invånare att söka skydd.

– Av försiktighetsskäl rekommenderar vi amerikanska medborgare att ta sig till en säker plats och stanna där tills vidare.

Storbritannien och Kina har utfärdat liknande uppmaningar till sina medborgare i landet.

Svar på söndagens attack 

USA attackerade tre av Irans kärnanläggningar i söndags.

Efter attacken har det rapporterats om att Iran kan svara genom att attackera amerikanska militärbaser i Mellanöstern.

FAKTA: Qatar

- Qatar utgörs av en halvö som sticker ut i Persiska viken från Saudiarabien.

- I landet finns världens största gasfält, som beräknas kunna ge inkomster i 300 år framåt, och olja för 50 år till.

- Trots att en ny författning 2005 ger viss maktdelning är det i praktiken emiren som bestämmer allt. En viss uppmjukning av det auktoritära styresskicket har ändå skett på senare år.

Källa: Utrikespolitiska institutet

Foto:

Text: Redaktionen


JUST NU: Iran hotar Sverige – statsministern svarar

2025 06 23

Iran utgör tillsammans med Ryssland och Kina det största säkerhetshotet mot Sverige.

Det har Säkerhetspolisen fastslagit.

Efter att konflikten i Mellanöstern eskalerat har oron också ökat i Sverige.

Enligt uppgifter till SVT:s Uppdrag granskning pressar Iran det kriminella nätverket Foxtrot och dess ledare Rawa Majid.

Diktaturen har beordrat Foxtrot att utföra attentat mot israeliska och amerikanska intressen. Byggnader i Sverige, Danmark och Tyskland har pekats ut som potentiella måltavlor, enligt tv-programmets uppgifter.

Den israeliska underrättelsetjänsten Mossad har tidigare avslöjat att Rawa Majid rekryterats av Iran i samband med att han greps i landet i oktober 2023. Enligt uppgift tvingas gängledaren välja mellan att arbeta för Iran eller att åka i fängelse. 

Statsministern svarar

Nu svarar statsminister Ulf Kristersson (M) på hotet från Iran.

– Vi har sedan lång tid tillbaka arbetat med Iran som ett strategiskt hot mot Sverige, med desinformation, underrättelseinhämtning, hot mot exiliranier i Sverige, och att de bevisligen har förmåga att ibland rekrytera gängkriminella för att springa deras ärenden, säger han till SvD.

– Jag kan garantera att de svenska underrättelse- och säkerhets­myndigheterna är väldigt mycket på tårna i precis den här frågan, och vi kommer att vara mycket transparenta om det dyker upp konkreta hot mot Sverige.

Sänkt terrorhotnivån

För en månad sänkte Säpo terrorhotnivån från ett högt hot till ett förhöjt hot.

– Den samlade bedömningen är att attentatshotet från våldsbejakande extremism är inte lika högt som det har varit tidigare. Propagandan mot Sverige som har varit hotdrivande, där Sverige pekats ut som ett islamfientligt land, har under en tid mattats av. Reaktionerna på propagandan som sprids är inte längre lika kraftiga och Sverige är inte längre utpekat som land, utan som en del av väst, kommenterade säkerhetspolischef Charlotte von Essen.

– Hotet från den våldsbejakande extremismen i traditionell mening har dämpats och attentatshotet är inte längre lika högt, även om det allvarliga säkerhetsläget består. Förändringar kan ske snabbt och om det finns anledning till förändring av terrorhotnivån framöver kommer jag inte att tveka att fatta nya beslut, tillade von Essen.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen