JUST NU: Sverige utökar militära stödet

2022 06 02

Regeringen föreslår att Sverige skickar sjömålsroboten Robot 17, automatgevär 90 och ytterligare 5000 pansarskott till Ukraina.

Det bekräftar finansminister Mikael Damberg (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) på en gemensam pressträff i riksdagen.

– Det här är frågan om solidaritet med Ukraina. Det är en folkrättsvidrig invasion som pågår från den ryska sidan. Ett grundläggande hot mot hela den europeiska säkerhetsordningen, säger Peter Hultqvist.

Ett efterfrågat vapen

Sverige har tidigare inte valt att skicka sjömålsroboten Robot 17 till Ukraina.

Enligt försvarsministern är leveransen av vapnet något som den ukrainska militären har efterfrågat och Sverige väljer nu att svara på Ukrainas begäran.

– Den har god precision och kan användas såväl från fartyg som på land, säger han och tillägger:

– Vi ser nu en ny fas i den ryska invasionen där man kraftsamlar i östra och sydöstra Ukraina. Man har efterfrågat stöd på flera områden.

Peter Hultqvist kommenterar inte hur många exemplar av Robot 17 som skickats till Ukraina. Han hänvisar till sekretess. 

En miljard i stöd

Finansminister Mikael Damberg (S) bekräftar att regeringen vill föreslå en extra ändringsbudget för att bistå Ukraina med ytterligare ekonomiskt stöd.

Han berättar att det ekonomiska stödet uppgår till en miljard kronor.

Fakta Robot 17

  • Robot 17 används av enheter inom Amfibieregementet för att försvåra för en motståndare att ta sig in med fartyg i den svenska skärgården eller hamnar.
  • Roboten har en mycket god precision och kan verka från land och från fartyg mot andra mål, både på vattnet och på land.
  • I grunden är Robot 17 en amerikansk Hellfire AGM-114C, vilken har visat sig effektiv i strid.
  • Den amerikanska roboten har sedan modifierats av den svenska industrin, för att passa svenska förhållanden, och därefter fått namnet Robot 17.
  • Robot 17 styrs precis som övriga Hellfire-varianter, av reflektionen från en laser som belyser målet.
  • Robotsystemet transporteras idag med stridsbåt och bärs i land av amfibiesoldater. 
  • Källa: Försvarsmakten

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen