JUST NU: Sverige sänder nya vapen till Ukrainas armé i kriget mot Ryssland

2022 05 18

Ukrainas Väpnade Styrkor kommer att få en ny vapenleverans från Sverige för att stå emot Putinregimens soldater.

Det handlar om bland annat ytterligare 5 000 pansarskott, enligt uppgifter till SVT och försvarsminister Peter Hultqvist bekräftar den nya vapenleveransen.

Sverige vill ge mer stöd

Statsministern framhäver att man agerar med styrka och enighet inom Europeiska Unionen.

– EU har kunnat agera både snabbt, starkt och enat, också tillsammans med globala partners i frågan om kraftfulla sanktioner mot Ryssland och Belarus. Och det här vill vi fortsätta att göra och också fortsätta att stötta Ukraina i den akuta krisen, säger Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S).

Nya pansarskott

Riksdagens finansutskott väntas fatta beslut om den ny svensk vapenleverans till Ukraina inom kort. Det skall enligt TV-kanalens uppgifter avse följande material:

◾Ytterligare 5 000 pansarskott

◾Fältutrusning till minröjning.

Försvarsminister Peter Hultqvist betonar att det är oerhört viktigt att hjälpa Ukraina i kriget mot Ryssland. 
Sveriges nya vapenleverans till Ukrainas Väpnade Styrkor och president Volodymyr Zelensky ska ske inom ramen för EU:s fredsfacilitet.

Reser till EU-toppmötet

– Bland det som Sverige redan har bidragit med finns 5 000 pansarskott och vi kommer att göra mer för att möta Rysslands orättfärdiga krig, säger Magdalena Andersson i samband med samrådet med riksdagens EU-nämnd som hålls inför att statsministern reser till EU-toppmötet i Bryssel i morgon torsdag och fredag.

Träffar USA:s president

Det nya, stora EU-paketet till Ukraina väntas likna det första paketet vilket innehöll vapen från en rad EU-länder samt sjukvårdsutrustning

Toppmötet som Magdalena Andersson (S) ska delta i kommer även att gästas av USA:s president Joe Biden.

– Kriget har nu pågått i en månad och Ryssland trappar upp attackerna mot civila, säger Magdalena Andersson som understryker att det Ryssland som är skyldiga till det olagliga kriget mot Ukraina.

Sovjetunionens krig

För drygt tre veckor meddelade Sveriges regering att man sänder den första vapenleveransen till ett land i krig sedan Sovjetunionens anfall mot Finland 1939. Den första vapenleveransen bestod av följande innehåll:

◾135 000 fältransoner

◾5 000 hjälmar

◾5 000 kroppsskydd

◾5 000 pansarskott

◾500 miljoner i direktstöd till Ukrainas väpnade styrkor

Foto:  Regeringskansliet

Text: Redaktionen