JUST NU: Sverige försöker kontakta Ryssland

2022 05 16

– Det bästa för Sveriges säkerhet är att vi går med i Nato.

Det säger statsminister Magdalena Andersson (S) på en gemensam pressträff tillsammans med oppositionsledaren Ulf Kristersson (M).

På måndagens pressträff meddelade statsministern att regeringen har tagit ett formellt beslut. Sverige kommer att ansöka till Nato.

Väntade reaktioner i öst

Sveriges Natobesked har som väntat väckt irritation i öst. Kreml har varnat för ”långtgående konsekvenser” och Rysslands diktator Vladimir Putin betonade att en expansion av Natos gränser oroar honom och kräver ett ryskt svar.

Försöker kontakta Ryssland

Magdalena Andersson berättar att Sverige försöker kontakta Ryssland för att förmedla Sveriges beslut. Hon kommer själv inte att kontakta Vladimir Putin, men statsministern meddelar att utrikesminister Ann Linde (S) redan har sökt kontakt med sin ryske motsvarighet Sergej Lavrov.

– Vi planerar att vår utrikesminister, som har haft många möten med sin motsvarighet i Ryssland, kommer att ta [kontakt]. Vi har redan sökt kontakt med dem, säger Magdalena Andersson.

Säkerhetsgarantier

På  pressträffen berättade statsministern att Sverige har blivit lovade säkerhetsgarantier av flera Natoländer under en svensk ansökningsprocess. 

– Vi har fått säkerhetsförsäkringar av bland annat USA, Storbritannien, Tyskland Frankrike och våra grannländer. Vi kommer också att ta oss igenom den här perioden med Finland, säger Magdalena Andersson.

Samtliga 30 Natoländer måste godkänna en svensk ansökan. Ansökningsprocessen kan ta flera månader.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp President of Russia Office

Text: Redaktionen