JUST NU: Ilska i Moskva – Ryssland riktar nya hot mot Sverige

2022 05 16

Putinregimen i Ryssland reagerar med ilska på de svenska nyheterna om att landet vill gå med i Nato.

Sveriges regering väntas officiellt meddela om beslutet senare under måndagen.

Den ryska regimen har dock redan kommenterat det svenska beskedet om att Socialdemokraterna säger ja till Nato, rapporterar Reuters, och det är inga vänliga ord som uttrycks från Ryssland.

“Ha inga illusioner”

I en intervju med statlig rysk media varnade idag landets biträdande utrikesminister Sergej Rjabkov för att ett svenskt och finskt medlemskap inte kommer att gå obemärkt förbi. 

– Nato ska inte ha några illusioner om att Ryssland kommer att ignorera Sverige och Finlands inträde i alliansen, säger han enligt ryska nyhetsbyrån Tass.

“Allvarligt misstag”

Sergej Rjabkov vill inte gå in i detalj på hur Moskva kommer att reagera utan menar att det kan komma att bero på vilka åtgärder som vidtas i de två nordiska länderna.

– Det här är ytterligare ett allvarligt misstag med långtgående konsekvenser. Ja, vad ska man göra. Sådan är nivån på de som fattar politiska beslut i respektive land idag, säger han.

Kommenterar Sveriges säkerhet

Den biträdande utrikesministern varnar dessutom för att Sveriges säkerhet kan bli direkt drabbad av beslutet att gå med i Nato.

– Att säkerheten i Sverige, liksom Finland, till följd av detta beslut inte kommer att stärkas är helt uppenbart för oss, säger Sergej Rjabkov.

Kreml tonade ned

Andra ryska företrädare har dock tonat ned det svenska beskedet. Exempelvis gick Kremls talesperson Dmitrij Peskov ut igår och påstod att diktaturen inte betraktar den nordiska förstärkningen av Nato som ett “existentiellt hot” mot Ryssland.

“Vill ingjuta skräck”

Sveriges regering uttalade sig i fredags om att man förbereder sig på ökade ryska hot och åtgärder efter den intensifierade Natoprocessen.

– De vill ingjuta skräck i Sveriges befolkning. Att om ni inte gör som vi säger kommer vi utsätta er för den ena hemskheten efter den andra, säger utrikesminister Ann Linde (S) till Svenska Dagbladet. 

Förberedd på giftattacker

Den ryska responsen kan handla om allt från cyberattacker – till och med till giftattacker.

– Rena hot mot Sverige och Sveriges befolkning. Vi kommer att förvänta oss ökad risk för cyberattacker, giftattacker och allt möjligt sådant som Ryssland sysslar med, tillägger Ann Linde.

Foto: President of Russia

Text: Redaktionen