JUST NU: Svenskt sjukhus vädjar om vaccin mot apkoppor

2022 07 08

Södersjukhuset i Stockholm slår larm om oroväckande ökning av smittan.

Sverige fick sitt första fall av apkoppor 19 maj. Smittan har därefter ökat – och har den senaste tiden tagit fart rejält, rapporterar Aftonbladet. 

– Det är en oerhört stegrande utveckling kring bekräftade fall i Sverige, säger Erick Naeselius, vårdenhetschef på Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm.

Sex fall i veckan

Sex bekräftade fall i månaden har nu stegrat till sex fall i veckan, berättar vårdenhetschefen, som beskriver ökningen som dels oroväckande men samtidigt inte särskilt förvånande eftersom sexuellt överförbara sjukdomar generellt ökar på sommaren.

Totalt rör det sig om 25 bekräftade fall.

Vädjar om vaccin

Venhälsan, som är en rådgivare för sexuellt överförbara sjukdomar, vädjar nu mottagningen om att det snabbt måste fram ett vaccin.

– Vi har legat på både Folkhälsomyndigheten och smittskyddet i Stockholm kring vaccinationsfrågan. Vi har ju sett från andra länder att det påbörjats vaccinering som ska vara effektiv även mot apkoppor, säger Erick Naeselius till Aftonbladet.

Politiker trycker på

Även från politiskt håll slås det larm.

– Vi tycker att Sverige och Stockholm måste trycka på knappen och accelerera så att vi får hem ett vaccin och börjar rulla ut det, säger Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson i Region Stockholm för Vänsterpartiet, till tidningen.

FHM: Inget godkänt vaccin

Folkhälsomyndigheten känner till en stegrande utvecklingen av smittspridningen. Myndigheten kan dock inte ge svar på när ett vaccin kan bli aktuellt.

– Vi har ännu inget godkänt vaccin och som alltid när det gäller vaccinationer måste man göra en noga “risk/nytta-balans”, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på FHM.

Allmänfarlig sjukdom

Dagen efter det första fallet konstaterades i Sverige beslöt regeringen att klassa apkoppor som allmänfarlig.

– Genom klassificeringen ges tillgång till att vidta smittskyddsåtgärder som syftar till att förhindra ytterligare spridning, sade socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande. 

Ska ta del av EU-vaccin

Regeringen har sedan tidigare gett FHM i uppdrag att ta fram en nationell plan för hur en eventuell vaccinationsplan mot apkoppor skulle gå till, skrev DN i juni.

Planen ska dock enbart riktas mot särskilda individer.

Regeringen bekräftar att Sverige kommer att i det EU-gemensamma inköpet av vaccin mot apkoppsvirus. Totalt rör det sig om 110 000 doser som kommer fördelas mellan länderna. 

Foto: M. Napo

Text: Redaktionen


Bekräftad smäll efter nyår

2023 12 07

Mängder med elkonsumenter står inför ännu en höjd avgift efter årsskiftet.

Hushållen i södra Sverige har inte haft det lätt den senaste veckan.

Kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 stoppades i onsdags – och återstarten har skjutits fram flera gånger.

Senast ikväll kom beskedet att reaktorn kommer att gå på halvfart fram till och med fredag, vilket förstås fortsätter påverka elpriserna som sköt i höjden efter förra veckans avbrott.

Höjer elnätsavgiften

Nu måste elkonsumenter i de sydligare delarna av landet förhålla sig till fler dåliga nyheter.

Den 1 januari 2024 höjs elnätsavgiften för samtliga 280 000 kunder till energijätten Kraftringen, vilket bolaget bekräftar i ett internt mejlutskick på onsdagen.

– På grund av de stora investeringarna som har gjorts och kommer att göras, kostnadsutvecklingen av material och tjänster samt ökade abonnemangsavgifter från överliggande nätägare (E.ON), förklarar Kraftringen i mejlet.

Byter modeller

Enligt eljätten handlar det om en investering värd 1,9 miljarder kronor som ska stabilisera elleveranser de kommande fem åren.

Kraftringen kommer också att byta beräkningsmodell för överföringsavgiften – från den som låg på fast pris per kilowattimme till en avgift som är baserad på timpris.

Även beräkningsmodellen för nätersättningen ändras till den rörliga varianten.

Elproducenter som matar in el i lokalnätet gör att vi som lokalnätägare får mindre elnätsförluster och därför också lägre elnätsförlustkostnader, framhåller Kraftringen.

Högsta priserna i Sverige

Kraftringen underhåller elnätet i både delar av Skåne och Småland.

Enligt Nils Holgersson-rapporten, som kartlagt avgifterna i alla Sveriges kommuner, hade elbolaget den dyraste elnätsavgiften i hela Sverige för ett år sedan.

Redan då försvarades det höga priset med investeringar.

– Generellt har vi en stabil och långsiktig prissättning. Under de senaste åren har vi ökat vår investeringstakt och framöver kommer vi att öka den ännu mer, sade bolagets ekonomidirektör Micke Andersson till SVT vid tillfället.

Enligt Kraftringen rider man dock inte på någon framgångsvåg med anledning av höga elpriser.

– Det är snarare så att vi påverkas negativt av de höga elpriserna, sade Micke Andersson förra vintern.

Foto: Tomas Ärlemo Svenska Kraftnät

Text: Redaktionen


SVERIGE: Nu höjs pensionen – för hundratusentals svenskar

2023 12 06

Från och med 1 januari 2024 så kommer cirka 155 000 svenskar få en höjd pension.

Det meddelar försäkring- och pensionsbolaget Folksam.

Företaget har beslutat att inflationssäkra pensionen.  

Cirka 65 000 kunder hos företaget med förmånsbestämd tjänstepension inom ramen för KTP 2 kommer att få sin pension höjd med 6,48 procent.

Tjänstepensionen kommer även att höjas med motsvarande procentsats för cirka 90 000 kunder där pensionen inte betalats ut än.

Dessutom kan drygt 2 600 arbetsgivare räkna med premiereduceringar på 30 procent under 2024.

”Stor skillnad”

Folksam motiverar beslutet med att man vill säkerställa att pensionerna inte ”äts upp av inflationen”.

– I dessa tider när allt fler märker av den rådande ekonomiska oron och stigande priser kan höjningen av tjänstepensionen med över sex procent göra stor skillnad.

– Dessutom kommer uppräkningen av intjänad pension och reduceringen av premierna bidra till att hålla nere pensionskostnaderna för nästan 2 600 arbetsgivare.

Det säger Katrin Röcklinger, chef Affärsområde Liv på Folksam. 

Under mitten av januari 2024 skickas utbetalningsbesked ut till Folksams kunder. Där kommer det nya pensionsbeloppet att framgå.

Större procentuell höjning 2022

Förra året genomförde Folksam en procentuell större höjning av pensionerna.

Tjänstepensionerna höjdes med 10,84 procent och premiereduceringar med 60 procent.

– Folksam är finansiellt starkt och allt överskott ska gå tillbaka till våra kunder i form av exempelvis återbäring eller sänkta premier.  Vi kan se tillbaka på ett antal år med bra avkastning på våra förvaltade pensionspengar inom dessa avtalsområden och därför genomför vi nu kraftiga sänkningar av premierna för många företag, sa Katrin Röcklinger då.

Folksams förändringar av pensionen 2024

 1. Privatpersoner, drygt 155 000 personer: 
  - Pensionstillägg och fribrev inom ramen för KTP 2 höjs med 6,48 procent vilket motsvarar inflationen det senaste året 
  - Sjukpensionstilläggen höjs med 6,48 procent inom KTP2, motsvarande siffra för KTP1 är 9,14 procent 
 2. Arbetsgivare, knappt 2 600 stycken: 
  - Premiereducering för ålderspension och familjepension med 30 procent  
  - Premiereducering för sjukpension med 95 procent (KTP2) och 80 procent (KTP1) 
  - Premiereducering för premiebefrielseförsäkringen med 90 procent (KTP2) och 15 procent (KTP1) 

Källa: Folksam

Foto: F. Arw

Text: Redaktionen