JUST NU: Svenskt sjukhus vädjar om vaccin mot apkoppor

2022 07 08

Södersjukhuset i Stockholm slår larm om oroväckande ökning av smittan.

Sverige fick sitt första fall av apkoppor 19 maj. Smittan har därefter ökat – och har den senaste tiden tagit fart rejält, rapporterar Aftonbladet. 

– Det är en oerhört stegrande utveckling kring bekräftade fall i Sverige, säger Erick Naeselius, vårdenhetschef på Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm.

Sex fall i veckan

Sex bekräftade fall i månaden har nu stegrat till sex fall i veckan, berättar vårdenhetschefen, som beskriver ökningen som dels oroväckande men samtidigt inte särskilt förvånande eftersom sexuellt överförbara sjukdomar generellt ökar på sommaren.

Totalt rör det sig om 25 bekräftade fall.

Vädjar om vaccin

Venhälsan, som är en rådgivare för sexuellt överförbara sjukdomar, vädjar nu mottagningen om att det snabbt måste fram ett vaccin.

– Vi har legat på både Folkhälsomyndigheten och smittskyddet i Stockholm kring vaccinationsfrågan. Vi har ju sett från andra länder att det påbörjats vaccinering som ska vara effektiv även mot apkoppor, säger Erick Naeselius till Aftonbladet.

Politiker trycker på

Även från politiskt håll slås det larm.

– Vi tycker att Sverige och Stockholm måste trycka på knappen och accelerera så att vi får hem ett vaccin och börjar rulla ut det, säger Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson i Region Stockholm för Vänsterpartiet, till tidningen.

FHM: Inget godkänt vaccin

Folkhälsomyndigheten känner till en stegrande utvecklingen av smittspridningen. Myndigheten kan dock inte ge svar på när ett vaccin kan bli aktuellt.

– Vi har ännu inget godkänt vaccin och som alltid när det gäller vaccinationer måste man göra en noga “risk/nytta-balans”, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på FHM.

Allmänfarlig sjukdom

Dagen efter det första fallet konstaterades i Sverige beslöt regeringen att klassa apkoppor som allmänfarlig.

– Genom klassificeringen ges tillgång till att vidta smittskyddsåtgärder som syftar till att förhindra ytterligare spridning, sade socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande. 

Ska ta del av EU-vaccin

Regeringen har sedan tidigare gett FHM i uppdrag att ta fram en nationell plan för hur en eventuell vaccinationsplan mot apkoppor skulle gå till, skrev DN i juni.

Planen ska dock enbart riktas mot särskilda individer.

Regeringen bekräftar att Sverige kommer att i det EU-gemensamma inköpet av vaccin mot apkoppsvirus. Totalt rör det sig om 110 000 doser som kommer fördelas mellan länderna. 

Foto: M. Napo

Text: Redaktionen