JUST NU: Regeringen agerar efter bekräftad smitta

2022 05 20

I Sverige klassas nu apkoppor som allmänfarlig sjukdom.

Regeringen har fattat beslut om att klassa förekomsten av apkoppor som allmänfarlig.

Beslutet ska ha tagits efter att Folkhälsomyndigheten under gårdagen skickade en hemställan till regeringen med just en sådan rekommendation, uppger Aftonbladet.

Socialministern bekräftar

Uppgifterna om regeringens beslut bekräftas av socialminister Lena Hallengren (S).

– Genom klassificeringen ges tillgång till att vidta smittskyddsåtgärder som syftar till att förhindra ytterligare spridning, säger Lena Hallengren i ett pressmeddelande. 

Kan behöva anmäla

Att regeringen klassar viruset som allmänfarlig får en stor betydelse i praktiken. Det innebär nämligen att sjukdomen omfattas av Smittskyddslagen.

Följden blir bland annat att människor som drabbas av viruset tvingas till anmälningsplikt vid bekräftad smitta.

“Kan vara livshotande”

Enligt Smittskyddslagen innebär allmänfarlig sjukdom att sjukdomen är både smittsam och potentiellt dödlig.

Med allmänfarliga sjukdomar avses smittsamma sjukdomar som kan vara livshotande, innebära långvarig sjukdom eller svårt lidande eller medföra andra allvarliga konsekvenser och där det finns möjlighet att förebygga smittspridning genom åtgärder som riktas till den smittade”, står det skrivet i lagen.

Första svenska fallet igår

Igår bekräftades det första fallet av apkoppor i Sverige, meddelade Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. Personen är hemmahörande i Stockholmsområdet.

– Personen i Sverige som har bekräftats vara infekterad med viruset är inte allvarligt sjuk, men har fått vård. Vi vet ännu inte var personen har blivit smittad. Utredning pågår just nu, säger infektionsläkare och utredare Klara Sondén på Folkhälsomyndigheten.

WHO har krismöte

Flera bekräftade fall av sjukdomen har konstaterats i flera europeiska länder och även i USA.

Det har fått världshälsoorganisationen WHO att blixtkalla till akutmöte, rapporterar The Telegraph. Norska Dagbladet skriver att organisationen förväntas diskutera varför främst homo- och bisexuella män tycks drabbas av viruset samt hur förutsättningarna för vaccin ser ut.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen