JUST NU: Svenskt sjukhus vädjar om vaccin mot apkoppor

2022 07 08

Södersjukhuset i Stockholm slår larm om oroväckande ökning av smittan.

Sverige fick sitt första fall av apkoppor 19 maj. Smittan har därefter ökat – och har den senaste tiden tagit fart rejält, rapporterar Aftonbladet. 

– Det är en oerhört stegrande utveckling kring bekräftade fall i Sverige, säger Erick Naeselius, vårdenhetschef på Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm.

Sex fall i veckan

Sex bekräftade fall i månaden har nu stegrat till sex fall i veckan, berättar vårdenhetschefen, som beskriver ökningen som dels oroväckande men samtidigt inte särskilt förvånande eftersom sexuellt överförbara sjukdomar generellt ökar på sommaren.

Totalt rör det sig om 25 bekräftade fall.

Vädjar om vaccin

Venhälsan, som är en rådgivare för sexuellt överförbara sjukdomar, vädjar nu mottagningen om att det snabbt måste fram ett vaccin.

– Vi har legat på både Folkhälsomyndigheten och smittskyddet i Stockholm kring vaccinationsfrågan. Vi har ju sett från andra länder att det påbörjats vaccinering som ska vara effektiv även mot apkoppor, säger Erick Naeselius till Aftonbladet.

Politiker trycker på

Även från politiskt håll slås det larm.

– Vi tycker att Sverige och Stockholm måste trycka på knappen och accelerera så att vi får hem ett vaccin och börjar rulla ut det, säger Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson i Region Stockholm för Vänsterpartiet, till tidningen.

FHM: Inget godkänt vaccin

Folkhälsomyndigheten känner till en stegrande utvecklingen av smittspridningen. Myndigheten kan dock inte ge svar på när ett vaccin kan bli aktuellt.

– Vi har ännu inget godkänt vaccin och som alltid när det gäller vaccinationer måste man göra en noga “risk/nytta-balans”, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på FHM.

Allmänfarlig sjukdom

Dagen efter det första fallet konstaterades i Sverige beslöt regeringen att klassa apkoppor som allmänfarlig.

– Genom klassificeringen ges tillgång till att vidta smittskyddsåtgärder som syftar till att förhindra ytterligare spridning, sade socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande. 

Ska ta del av EU-vaccin

Regeringen har sedan tidigare gett FHM i uppdrag att ta fram en nationell plan för hur en eventuell vaccinationsplan mot apkoppor skulle gå till, skrev DN i juni.

Planen ska dock enbart riktas mot särskilda individer.

Regeringen bekräftar att Sverige kommer att i det EU-gemensamma inköpet av vaccin mot apkoppsvirus. Totalt rör det sig om 110 000 doser som kommer fördelas mellan länderna. 

Foto: M. Napo

Text: Redaktionen


Expert: Otäck sjukdom slår som en “tsunami” – 40 procent kan drabbas

2025 05 29

Den norska sjukvårdsspecialisten Fedon Lindberg varnar för en “tsunamiliknande” ökning av en av vår tids mest allvarliga sjukdomar.

Varje år upptäcks omkring 75 000 fall av cancer i Sverige.

Enligt Socialstyrelsen lever idag ungefär 600 000 personer i landet som antingen har eller har haft någon form av cancer.

Myndighetens prognos är att minst var tredje person i Sverige kommer att få en cancerdiagnos under livet.

“En tsunami av cancer”

Även i Norge är siffrorna höga.

Över 340 000 personer i grannlandet har drabbats av cancer och fyra av tio uppskattas få en diagnos innan man fyllt 80 år.

Enligt Fedon Lindberg, författare och specialist i internmedicin, beror utvecklingen till stor del på miljö och livsstil och inte bara på att vi har blivit fler och lever längre än förr.

– Vi befinner oss i en tsunami av cancer, och det kommer att bli värre. 40 procent av oss kommer att få en cancerdiagnos under vår livstid, och fler och fler kommer att vara unga, säger Lindberg till Dagbladet.

Kan påverka mer än vi tror

Fedon Lindberg är aktuell med en ny bok i ämnet. Han säger att forskningen visar att 90 till 95 procent av cancerfallen inte beror på ärftliga faktorer.

– Skadliga miljöer kan innefatta allt från sömn, stress, rökning och alkohol, olyckliga relationer på jobbet eller privat – och inte minst maten vi äter, säger författaren.

– Det betyder inte att vi kan undvika cancer helt, men det betyder att vi kan påverka mycket mer än många tror.

Många fall går att förebygga

En rapport från Cancerregistret och Norska Cancerföreningen ger en liknande bild. Rökning och UV-strålning från solen och solarier pekas ut som de största riskfaktorerna för cancer.

Även kost, alkohol och övervikt nämns.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, går mellan 30 och 50 procent av alla cancerfall att förebygga.

I Sverige uppskattas att omkring 16 000 fall av cancer skulle kunna förebyggas varje år genom framför allt förändrade levnadsvanor.

Man kan aldrig säkert säga varför någon drabbats av cancer, men vad vi äter och dricker, hur vi rör på oss och om vi röker har stor betydelse för vår hälsa på kort och på lång sikt, framhåller Cancerfonden.

Foto: S. Andrews

Text: Redaktionen


Magdalena Andersson: Nästan hela Sverige håller med – “unikt dåligt”

2025 05 29

Magdalena Andersson (S) anser att Sverige är “världsunikt dåligt” i ett avseende.

Det framhåller partiledaren i ett nytt utspel.

Hon syftar på det som Socialdemokraterna har beskrivit som ett "marknadsmisslyckande", rapporterar GP.

Kortfattat handlar kritiken om hur privata bolag kan ta ut skattemedel parallellt med att bedriva välfärd som inte håller måttet, till exempel inom skolan eller sjukvården.

Enligt S-ledarens uppfattning anser en stor majoritet av svenska folket att det är ett dåligt system.

Hon ger skolan som exempel och kallar det för ett “världsunikt system”.

Inte på ett bra sätt, utan ett dåligt sätt. Det är ju absurt att de pengar vi betalar i skatt, för att de ska gå till lärare och elever, försvinner iväg via riskkapitalister till skatteparadis eller till att köpa våffelstugor och strandtomter, säger Magdalena Andersson till tidningen.

S-ledaren: Rösta inte på C

Partiledaren understryker att riskkapitalister inte ska få “tanka skolor på pengar” eller att “gängkriminella inte ska driva HVB-hem”.

Hon säger att inget annat land i världen gör på samma sätt som Sverige. Dessutom skickas en passning till Centerpartiets nya ledare, Anna-Karin Hatt, som öppnat för att vinster i välfärden fortsatt ska vara tillåtet.

– Tycker man att våra skattepengar ska gå till elever, att vi ska ha ett skolsystem där eleverna får med sig det man behöver i skolan, då ska man rösta på Socialdemokraterna och inte på Centerpartiet, säger Andersson.

Regeringen tar krafttag

Socialdemokraternas partiledning väntas inom kort klubba igenom ett formulering i partiprogrammet om att förbjuda vinster i välfärden.

Frågan dyker med jämna mellanrum upp i olika opinionsundersökningar. År 2017 var 49 procent för ett totalförbud, enligt SVT. Den nationella SOM-undersökningen från förra året visade en siffra på 70 procent för samma hållning när det gäller vinstutdelning i skattefinansierad välfärd.

För bara några dagar sedan gav regeringen besked om att man tar krafttag mot organiserad brottslighet i välfärden.

– Vår gemensamma välfärd ska gå till personer som har rätt till den. Att kriminella utnyttjar den svenska välfärden behöver motverkas. Välfärdsbrottslighet urholkar tilliten och hotar förtroendet för välfärdssamhället. Nu ger vi de här myndigheterna uppdrag för ett starkare samarbete för att stänga ute kriminella aktörer från vår välfärd, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

"Inte en skattekrona"

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) understryker regeringens budskap.

– Inte en skattekrona ska hamna i gängkriminellas fickor. Nu tar vi nästa steg för att stoppa utnyttjandet av våra gemensamma välfärdsystem, säger hon.

Foto: Socialdemokraterna

Text: Redaktionen