Svensk protest – Klipper av sig håret i EU-parlamentet

2022 10 05

Jag blir så förbannad bara jag tänker på det!

Det säger den svenska EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani (C) som riktar mycket skarp kritik mot EU:s utrikeschef Josep Borrell.

Möttes av kramar och jubel

I protest mot den extremistiska och diktatoriska regimen i Iran och för att stödja frihets- och jämställdhetskampen i landet klev Centerpartiets EU-parlamentariker Abir Al-Sahlani upp i talarstolen i EU-parlamentet i kväll.

Mitt under talet klippte hon av sig håret och möttes därefter av kramar och jubel från andra EU-parlamentariker.

Blir så förbannad

– Jag blir så förbannad bara jag tänker på det. Iranska kvinnor har fört sin jämställdhetskamp i över 100 år - det är på tiden att vi backar dem, säger Abir Al-Sahlani.

Hon sågar EU:s nedtonade inställning i frågan.

– EU är en rejäl besvikelse i det här sammanhanget, som står helt tyst och ser på, anser hon.

Sågar EU-topparna

Hon sågar EU:s utrikeschef Josep Borrell, 75 år, som tillsammans med EU-basen Ursula von der Leyen, utgör toppen av EU-skiktet.

– EU har tyvärr en feg utrikesrepresentant i Josep Borrell, som under FN-mötet i New York inte ens vågade nämna de iranska kvinnorna.

– Han fördömde varken regimen eller mordet på Masha Amini.

– Är iranska kvinnors rättigheter inte tillräckligt viktiga för en värdebaserad union, som EU? För mig är svaret helt självklart, framhåller den svenska EU-parlamentarikern.

Klippte av sig håret

I kväll tisdag tog hon saken – eller rättare sagt saxen – i egna händer.

Hon klippte helt enkelt av sig håret.

– Traditionen att klippa av sig håret i protest är tusenårig. Den visar att ilskan är starkare än förtryckarens makt, förklarar hon på sin Facebooksida.

– Irans kvinnor har fått nog. EU borde visa samma mod och ge dem fullt stöd.

Hade dolt saxen

– Kvinna, livet och frihet. Det är orden som det iranska folket skanderar för full hals just nu på alla gator och torg. Det är ett fullständigt uppror mot regimen i Iran.

–  Kvinnors frihet och mänskliga rättigheter är en kamp som måste tas varenda dag – emot alla dessa mullor som vill kontrollera kvinnan.

Abir Al-Sahlani hade dolt saxen under sina papper när hon höll talet och många i salen hoppade till när hon plötsligt tog fram saxen.

När gick ned från talarstolen mötes hon av kramar och jubel från andra EU-parlamentariker som håller med henne om att EU behöver agera starkare mot regimen i Iran.

Foto: EU-parlamentet

Text: Redaktionen