Svensk matjätte ger besked – höjer priserna snart

2025 01 28

Högre priser på livsmedel är att vänta inom den närmaste tiden.

Det säger Coops nya vd Anders Torell.

Beskedet kommer trots att Riksbanken imorgon onsdag väntas sänka styrräntan, vilket matjätten längtat efter.

– För oss är det bra att räntan sänks. jag tror att det behövs för att få igång vårt maskineri, säger Anders Torell i en längre intervju i Svenska Dagbladet.

Oväntad effekt: priserna stiger

En lägre ränta innebär lägre räntekostnader för bönderna. Traktorlånen minskar. Samma sak sker hos matfabrikanten. 

Av det skälet vore det för många naturligt att vänta sig lägre priser i butik.

Men så lär det inte bli, menar Anders Torell.

Istället blir det tvärtom – priserna stiger.

– Det finns aviserade prishöjningar i mejerisektorn. Vi har ett fortsatt underliggande inflationsdriv på råvaror, framför allt världsråvaror som kaffe, säger den nya Coop-vd:n.

Kedjan i kris

Enligt Anders Torell är räntesänkningen primärt gynnsam för konsumenterna, även om det också innebär en bättre kalkyl för inhemsk livsmedelsproduktion och för Coop i förlängningen.

Det kan behövas för matjätten som det senaste året fått se krisrubrikerna avlösa varandra.

En granskning från Dagligvarunytt kunde nyligen avslöja att Coop förlorar överlägset flest kunder i hela dagligvaruhandeln.

Över två år är det 400 000 kunder som sagt tack och hej och hittat nya butiker.

– Coop supermarkets kundstock sjunker snabbt. Kedjan måste få stopp på blödningen, sade Fredrik Bendz, analytiker vid undersökningsföretaget Yougov, till sajten i december.

LÄS MER: Jättesmäll för Coop – “gigantiskt dråpslag”

Banderoll med avgångskrav

Häromveckan hängdes det till och med upp en banderoll på en bro i Värmland som krävde att Anneli Borg Lundgren, vd för Coop i samma län, skulle avgå.

Ilskan baserades på att vd:n dragit in miljonlön och tilldelats en bonus på 300 000 kronor samtidigt som kedjans förluster växer.

– Ja det kan jag förstå på ett sätt, men den rollen som jag och våra andra vd:ar har så är det lite så som avtalen ser ut. Det var en engångsföreteelse och inget som skett flera år i rad, säger Anneli Borg Lundgren i en kommentar till NWT efteråt.

LÄS MER: Det är bekräftat – detta är dyraste matkedjan i Sverige

Foto: Coop Sverige

Text: Redaktionen


MASSIV HACKERATTACK: Svenskar uppmanas byta lösenord

2025 03 26

Flera svenska företag påverkas av ett omfattande cyberangrepp.

Detta efter att mjukvaruföretaget Oracle, som har tusentals kunder, blivit hackat.

Flera svenska sajter är drabbade.

Omkring 160 000 bolag påverkas, rapporterar Aftonbladet.

Det rör sig bland annat om följande aktörer:

- Ica

- Tele2

- Apoteket

- Skatteverket

- ATG

Uppmaning: Byt lösenord

Säkerhetsexperten David Jacoby uppmanar berörda kunder att byta lösenord.

– Det är oklart vilken information som har läckt ut, men är man kund hos någon drabbad bör man byta lösenord. Ett intrång leder alltid till fler intrång, säger han till tidningen.

Fakta Oracle

- Ett av världens största mjukvaruföretag

- Levererar tjänster till miljontals bolag i USA, Europa, Asien och Stillahavsområdet

- 160 000 anställda

- Omsättningen uppgick till 53 miljarder dollar under 2024

Källa: Oracle

Foto: J. Schnobrich

Text: Redaktionen


Ny skatt på väg – ”2 160 kronor om året”

2025 03 25

Skattebetalarna ska bidra till ny kärnkraft i Sverige.

Det föreslår en statlig utredning som regeringen har tillsatt.

Enligt utredning ska kraftbolag som investerar i ny kärnkraft erbjudas ett garanterat elpris på 80 öre/kWh i över 40 år. Om elpriset är lägre än så, ska mellanskillnaden täckas av staten genom en ny elskatt. 

Enligt elbolaget Nordic Green Energy kan det innebära en ökad kostnad med 2 160 kronor om året för villaägare. En summa som många inte är beredda att betala. Hela 85 procent av Sveriges villaägare är inte beredda att stå för kostnaden, framhåller Nordic Green Energy med hänvisning till en ny Sifo-undersökning.

Enligt undersökningen kan villaägare i genomsnitt tänka sig att betala upp till 1 134 kronor om året för mer kärnkraft. Alltså betydligt mindre än 2 160 kronor om året.

– Att en så stor majoritet inte är villig att betala vad kärnkraften kostar visar på ett tydligt behov av att se över alternativa lösningar. Vi kan inte låsa oss vid kärnkraft som den enda vägen framåt, särskilt när det är en investering som kommer att belasta svenska hushålls plånböcker under många år framöver, säger Lars Jungerth, affärsområdeschef konsument på Nordic Green Energy.

– För att säkerställa att elen blir både hållbar och prisvärd måste vi parallellt satsa på teknisk utveckling och snabbare utbyggnad av förnybara energikällor, så att vi kan minska vårt fossilberoende.

Ebba Busch: Stora risken är att inte göra något

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) har försvarat finansieringsmodellen.

– Den stora risken är att inte göra den här investeringen, har hon sagt i SVT:s Aktuellt.

Här är finansieringsplanen

Regeringens finansieringsplan för ny kärnkraft kan sammanfattas i tre delar:

Statlig lånefinansiering Statliga lån med låg ränta för byggkostnader ställs ut av Riksgäldskontoret för att finansiera investeringar i ny kärnkraft. Staten kommer stå för 75 procent eller 300 miljarder kronor av investeringen. Räntan på de statliga lånen höjs successivt under driftsfasen för att ge incitament att ersätta de statliga lånen med marknadsfinansiering.

Prissäkringsavtal Ett prissäkringsavtal upprättas mellan staten och kärnkraftsproducenten. Kraftbolagen garanteras ett elpris på 80 öre/kWh i över 40 år. För perioder då marknadspriset på el är lägre än det avtalade lösenpriset uppstår en kostnad för staten, som finansieras med en ny skatt på elkunderna. I de fall marknadspriset är högre än lösenpriset kommer staten att erhålla intäkter från differenskontraktet som kan föras vidare till elkonsumenten.

Risk- och vinstdelning Den tredje komponenten är en risk- och vinstdelningsmekanism som ger projektägaren en lägsta avkastning på sin investering. När reaktorn tas i drift delas projektets vinster i de bästa utfallen med staten och elkonsumenterna.        

LÄS MER HÄR: CHOCKHÖJNING: Bortglömd skatt har ökat med 100 procent | Ekonomibladet

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Henrik Nyström Regeringskansliet

Text: Redaktionen