RYSSLAND: Strider mot sitt eget folk

2022 12 06

Flera ryssar väljer att gå med i den ukrainska armén för att strida mot Putins brutala anfallskrig.

– Det här är ett resultat av Putins krig, säger en rysk militär i en ukrainsk uniform när han betraktar ruinerna av ett ortodoxt kloster i Ukrainska i östra Donetsk-regionen.

Soldaten, som vill vara anonym men kan kallas för ”Ceasar” är en, av hundratals, om inte tusentals som kämpar för staden Bakhmut som för närvarande befinner sig i krigets epicetrum, uppger CNN.

Få, om ens några byggnader i Bakhmut har skonats av de oändliga artilleribombarderna.

– Efter den ryska mobiliseringen i september skickade Putin alla sina styrkor till Bakhmut för att nå en brytpunkt i kriget, men vi för en hård defensiv kamp, säger Caesar.

Cirka 200 ryssar

Cirka 200 ryska medborgare kämpar för närvarande tillsammans med ukrainska styrkor, mot sitt eget lands arméer uppger CNN, som även vill understryka att de inte har kunnat bekräfta den exakta siffran.

Det finns bland annat en ideologisk drivkraft att strida mot Ryssland tillsammans med Ukraina.

Men det handlar också om uppfattningen om att de egna landsmännen har blivit kriminella och att de ska ha invaderat ett främmande land för att råna, döda och förstöra, både vad gäller civila barn och kvinnor.

En annan soldat betonar att han gick med i den ukrainska armen kort efter att han sett vilka grymheter som begicks av de ryska soldaterna i Bucha, Irpin och Borodianka, strax utanför den Ukrainska huvudstaden Kyiv.

”Störtflod av missiler”

Under måndagen rapporterades nya störtfloder av missiler över hela Ukraina.

Över 70 missiler ska ha avverkats, även om del av dessa skjöts ned.

Flera regioner, däribland Kiyv och Odesa ska ha även – återigen ha drabbats av strömavbrott.

Fyra personer ska också ha dödats under gårdagens attacker.

– Ukraina går nu mot kallare och tuffare tider och miljoner människor är nu utan ström och tillgång till rinnande vatten, uppger BBC.

Det finns även rapporter om att personer ska ha drabbats av hypotermi, vilket innebär att kroppens temperatur sjunker under 35 grader.

Förnekar anklagelser

Ryssland har tidigare förnekat alla anklagelser om krigsförbrytelser och har hävdat att dess styrkor inte riktar sig mot civila, trots omfattande bevis som har samlats in av bland annat internationella människorättsexperter, brottsutredare men även andra internationella medier.

Bevis på massgravar och civila avrättningar i bland annat Bucha, Irpin och Borodianka framkom efter de ryska styrkornas tillbakadragande från Kyivregionen i början av april.

Foto: E. Mozhilo resp. S.Swinnen

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen