RYSSLAND: Strider mot sitt eget folk

2022 12 06

Flera ryssar väljer att gå med i den ukrainska armén för att strida mot Putins brutala anfallskrig.

– Det här är ett resultat av Putins krig, säger en rysk militär i en ukrainsk uniform när han betraktar ruinerna av ett ortodoxt kloster i Ukrainska i östra Donetsk-regionen.

Soldaten, som vill vara anonym men kan kallas för ”Ceasar” är en, av hundratals, om inte tusentals som kämpar för staden Bakhmut som för närvarande befinner sig i krigets epicetrum, uppger CNN.

Få, om ens några byggnader i Bakhmut har skonats av de oändliga artilleribombarderna.

– Efter den ryska mobiliseringen i september skickade Putin alla sina styrkor till Bakhmut för att nå en brytpunkt i kriget, men vi för en hård defensiv kamp, säger Caesar.

Cirka 200 ryssar

Cirka 200 ryska medborgare kämpar för närvarande tillsammans med ukrainska styrkor, mot sitt eget lands arméer uppger CNN, som även vill understryka att de inte har kunnat bekräfta den exakta siffran.

Det finns bland annat en ideologisk drivkraft att strida mot Ryssland tillsammans med Ukraina.

Men det handlar också om uppfattningen om att de egna landsmännen har blivit kriminella och att de ska ha invaderat ett främmande land för att råna, döda och förstöra, både vad gäller civila barn och kvinnor.

En annan soldat betonar att han gick med i den ukrainska armen kort efter att han sett vilka grymheter som begicks av de ryska soldaterna i Bucha, Irpin och Borodianka, strax utanför den Ukrainska huvudstaden Kyiv.

”Störtflod av missiler”

Under måndagen rapporterades nya störtfloder av missiler över hela Ukraina.

Över 70 missiler ska ha avverkats, även om del av dessa skjöts ned.

Flera regioner, däribland Kiyv och Odesa ska ha även – återigen ha drabbats av strömavbrott.

Fyra personer ska också ha dödats under gårdagens attacker.

– Ukraina går nu mot kallare och tuffare tider och miljoner människor är nu utan ström och tillgång till rinnande vatten, uppger BBC.

Det finns även rapporter om att personer ska ha drabbats av hypotermi, vilket innebär att kroppens temperatur sjunker under 35 grader.

Förnekar anklagelser

Ryssland har tidigare förnekat alla anklagelser om krigsförbrytelser och har hävdat att dess styrkor inte riktar sig mot civila, trots omfattande bevis som har samlats in av bland annat internationella människorättsexperter, brottsutredare men även andra internationella medier.

Bevis på massgravar och civila avrättningar i bland annat Bucha, Irpin och Borodianka framkom efter de ryska styrkornas tillbakadragande från Kyivregionen i början av april.

Foto: E. Mozhilo resp. S.Swinnen

Text: Redaktionen