Stort nazist-bråk i partiledardebatten

2021 11 09

TV-debatten med partiledarna ikväll hettade till rejält när SD-ledaren och MP-ledaren brakade ihop så att flisorna yrde.

Det var när Miljöpartiet kallade M-SD-KD-L-sidan för blåbruna som det brakade loss.

Kallar du mig nazist?

Jimmie Åkesson (SD) tog då en paus från det aktuella ämnet om jobben och ställde istället en fråga direkt till Per Bolund (MP) om vad han menade med termen blåbruna.

– Vem är brun? Är jag brun? Kallar du mig nazist? Kallar du mig nazist? Kallar du mig nazist? Jag blir riktigt upprörd, sade Jimmie Åkesson om och om igen.

Per Bolund svarade att termen blåbruna är en vedertagen term i Europa där färgen blå syftar på konservativa och färgen brun på högerpopulistiska.

Han fick sedan frågan av programledarna om han kallar Jimmie Åkesson för nazist varpå Per Bolund svarade att han aldrig kallat SD-ledaren för nazist.

Läs mer om termen blåbrun här.

Jobben

Den första delen av debatten fokuserade på jobben och Stefan Löfven (S) mötte Ulf Kristersson (M) i en duell om just jobben. Löfven lade fokus på att matcha arbetslösa med lediga jobb med hjälp av utbildning.

Samtidigt kontrade Kristersson med att lyfta fram att arbetslösheten är kopplad till ett integrationsproblem med många personer som inte kan svenska språket och ett Sverige där det inte lönar sig att arbeta. Löfven svarade att arbetslösa vill ha jobb.

ANALYS - FÄRGEN BRUN

Den bruna färgen kommer från att Hitlertysklands SA-Stormtrupper; Sturmabteilung, bar brunfärgade skjortor. Brun färg har därefter blivit synonymt med nazismen även i bredare bemärkelse men det handlar från början om färgen på skjortuniformerna på den mycket våldsamma och grymma paramilitära gruppering som terroriserade judar i Tyskland.

Den hemska Kristallnatten

Stormtrupperna låg bland annat bakom den förfärliga Kristallnatten då butiker, synagogor, och byggnader tillhörande judar förstördes i vad som blev förspelet till Förintelsen. Morgonen efter Kristallnatten 9 – 10 november 1938 täcktes många tyska gator av krossat glas efter alla krossade fönsterrutor, därav namnet Kristallnatten.

[yop_poll id="757"]