Stort larm om svenskt snus – ”kräkts i flera dagar”

2024 12 09

Det populära vita snuset har en mörk baksida.

Swedish Match och British American Tobacco Sweden, företagen bakom snusmärkena Zyn och Velo, bryter mot sina egna riktlinjer.

Nya avslöjanden

Nikotinförgiftning, kroniska sjukdomar och extrem misär.

Det är några av förhållandena som utgör verkligheten bakom vitt snus i Sverige.

Enligt nya rapporter plockas tobaken av svartarbetare i Indien som lever i extrem fattigdom där många tjänar drygt 20 kronor om dagen, långt under den lagstadgade minimilönen.

Det här framgår i ett avslöjande från P3 Nyheter som under en längre tid granskat tillverkningen av det vita snuset.

"Kräks i flera dagar"

Radiokanalen har träffat flera av de indiska svartarbetarna som plockar tobaken till det svenska snuset.

En av dem berättar bland annat att han “kräks i flera dagar efter varje skörd”. 

Swedish Match och Philip Morris, som äger märket Zyn, har svarat på P3 Nyheters rapporter.

Företaget menar att det handlar om en leverantör som inte har levt upp till kraven.

– Då är det någonting som vi absolut vill se över. Men då behöver vi ju er hjälp att få fram fakta, säger Anette Rosengren, Norden-vd för Swedish Match/Philip Morris, till radion.

Följer inte praxis

Enligt Swedish Match har man flera uppförandekoder som ska fungera som riktlinjer inom företaget – och för leverantörerna.

Anette Rosengren menar att dessa inte följer den praxis som snusjätten satt upp.

Det viktigaste när man hittar saker som inte är enligt policy det är ju att börja med att kräva en justering och en förändring. Det är av högsta vikt för oss att få kännedom om sådana saker för att då har vi ju chans att adressera det.

Nikotinleverantören Nisol har framhållit att det finns avtal med bönderna som ska garantera att reglerna följs. Man uppger att regelbundna kontroller sker på tobaksplantagen men har ingen förklaring till varför riktlinjerna inte följs.

Nya regler sedan 2023

Vitt snus är en form av snus som blivit alltmer populärt både i Sverige och andra delar av världen de senaste åren, inte minst bland den yngre befolkningen.

Det beskrivs ofta som “tobaksfria nikotinpåsar”.

För två år sedan infördes nya regler om produktkontroll för vitt snus i Sverige, vilket kortfattat innebar att tillverkare, importörer och distributörer måste ha ett system för att kunna samla in information om misstänkta skadliga effekter som produkterna riskerar att ha på människors hälsa.

– Ansvaret för att bestämmelserna följs ligger på den som tillverkar, importerar och säljer tobaksfria nikotinprodukter, sade Olga Caratier, tillförordnad enhetschef på enheten för produktkontroll hos Folkhälsomyndigheten 2022.

Läs mer: Nya snusregler i Sverige

Foto: Swedish Match

Text: Redaktionen


JUST NU: Wallenberg varnar – ”vi har ett akut problem”

2025 04 03

Reaktionerna väller in efter Donalds Trumps nya tullbesked.

Den amerikanske presidenten har infört nya strafftullar mot länder runt om i världen, inklusive Sverige.

Svenskt Näringslivs ordförande Jacob Wallenberg beklagar utvecklingen.

– De här tullarna är djupt beklagliga, säger han enligt Di.

Vidare konstaterar Wallenberg att tullarna sätter press på EU och att unionen skyndsamt måste stärka sin konkurrenskraft.

Enligt Wallenberg har EU ”ett akut problem”.

Unionen har hamnat efter både USA och Kina, varnar Svenskt Näringslivs ordförande.

– Om man tittar på 2008 så hade EU och USA ungefär samma BNP per capita. 2023, 15 år senare, var USA:s ekonomi 25 procent större än EU och Storbritannien tillsammans. 25 procent på 15 år – jag tycker att det är ganska chockerande.

EU förbereder motåtgärder 

EU kommer att svara på USA:s nya tullar. Det uppger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

– Vi förbereder ytterligare motåtgärder, säger hon enligt Reuters.

Experten: ”All anledning att oroa oss”

Anna Stellinger, chef för EU-frågor vid Svenskt Näringsliv, följer utvecklingen med oro.   

I ett uttalande på Svenskt Näringslivs hemsida framhåller Stellinger att EU och Sverige har ”all anledning att oroa oss”.

– USA och EU spelar ett riskfyllt spel. En ny dörr har öppnats på glänt mot en konflikt som kan bli både djupare och bredare än vi tidigare sett, framhåller hon och tillägger:

–  Det som mullrar i horisonten är en handelskonflikt med en lång rad andra instrument än bara tullar. Det är en konflikt som skulle bli ännu svårare att ”vinna”.

Uppmanar EU: Sänk tullarna till noll

Stellinger anser att det finns alternativ till att höja tullarna mot USA. Hon pekar på att Donald Trump pratar om ”ömsesidiga tullar” – det vill säga att USA alltid kommer ta ut samma tullsats som andra länder tar ut på amerikanska varor.

Om EU sänker sina tullar till noll bör USA följa efter, menar Stellinger.

– Det är lagligt, görbart och relativt enkelt. Det ligger i historiens riktning, där ekonomiskt utbyte och förtroende varit stark valuta. En sådan överenskommelse skulle kunna presenteras som en vinst i Washington (de elaka europeiska tullarna är borta!) och i Bryssel (ett steg i en deskalering).

Foto: Svenskt Näringsliv

Text: Redaktionen


Åldersgräns kan införas på populärt livsmedel

2025 04 03

Livsmedelsverket utreder för närvarande möjligheten att införa åldersgräns på en allt mer populär dryck.

Sedan vintern pågår utredningen för fullt.

Och den är mer aktuell än någonsin.

I framtiden kan en fast åldersgräns sättas på energidryck – vars konsumtion har ökat i raketfart bland unga de senaste åren.

Nu reagerar unga på beskedet. Flera av dem är positiva.

– Typ alla dricker det, säger exempelvis två tonåringar i norra Sveriges som SR talat med.

De flaggar dock för att en åldersgräns kan bli problematiskt.

– Om man redan har börjat dricka och måste sluta.

Finns ingen fast gräns

Många tror att det idag redan finns en 15-årsgräns på energidryck, men det är branschen själv som kommit överens om det. Någon generell åldersgräns finns inte.

Det Livsmedelsverket nu utreder är om man ska behöva ha fyllt 18 år för att få handla produkterna.

– Vi håller på att ta fram råd där vi tittar på en rekommenderad åldersgräns för energidryck, bekräftar Sabina Litens Karlsson, som är toxikolog och nutritionist på myndigheten, för Råd & Rön.

Enorm ökning

Försäljningsökningen av energidryck går inte att ta miste på.

I höstas konstaterades en dubblering av försäljningen i dagligvaruhandeln, enligt siffror från Consumer Panel Services GFK.

– För både handlare och tillverkare är det här en perfekt produkt. Stark tillväxt i alla åldrar och lite kannibalisering mellan åldersgrupperna samtidigt som kunderna visar en stark lojalitet med drycker som man gillar, säger Charlotte Alring, affärsansvarig i Sverige för Consumer Panel Services GfK, i en kommentar till undersökningen.

Uppmaningen: max en i veckan

Men experter har slagit larm om utvecklingen. Tandläkare vittnar om en dramatisk ökning av antalet frätskador på tänder. 

– Jag skulle säga att man inte ska dricka energidryck oftare än en gång i veckan. Det är min rekommendation som tandläkare, säger övertandläkare Maria Erkapers enligt SVT.

Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten föreslog i februari att utreda reglering av reklam för ohälsosamma livsmedel som riktas till barn och unga.

Hälsoproblem i barndomen kan kvarstå i vuxen ålder. Det är viktigt att främja goda matvanor för barn, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Olivia Wigzell.

Foto: Ica-gruppen

Text: Redaktionen