Stort larm om fyra svenska sjukhus

2024 06 19

På tio akutsjukhus i Sverige är situationen så allvarlig att fortsatt tillsyn behövs.

Det uppger Inspektionen för våd och omsorg, IVO, i en slutrapport om landets akutsjukhus.

I rapporten fastslår IVO att majoriteten av de granskade sjukhusen haft en beläggningsgrad på över 95 procent, vilket på allvar hotar patientsäkerheten i form av ökad undvikbara dödsfall och vårdskador”.

– Efter två års tillsyn kan vi se att viktiga initiativ till förbättringar har tagits och i vissa fall genomförts. Däremot har det inte skett någon tydlig förbättring av den allvarliga situation och grundläggande problem som motiverade tillsynen från första början.

– IVO bedömer därmed att påvisade brister och risker för patientsäkerheten i allt väsentligt kvarstår, säger avdelningschef Peder Carlsson som ansvarar för den nationella sjukhustillsynen. 

Särskilt allvarligt för fyra sjukhus

Situationen är särskilt allvarlig på fyra sjukhus, uppger IVO.

Det rör sig om följande aktörer:

- Sunderby sjukhus i Luleå

- Sundsvalls sjukhus

- Akademiska sjukhuset Uppsala

- Centrallasarettet i Växjö

IVO förelägger nu vårdgivarna, det vill säga de berörda regionerna, att vid vite säkerställa tillräckligt antal vårdplatser. Orsaken till beslutet är att IVO inte sett några tecken på att regionerna försökt komma tillrätta med bristerna.

– Man har blivit vårdad i korridor, man har haft svårt att ge sig till känna om man har behov av att påkalla hjälp och man har inte fått bra omvårdnad och skötsel, säger Peder Carlsson till SR Ekot.

Uppmanar till två åtgärder

I rapporten pekar IVO ut omställningen till nära vård och kompetensförsörjningen som två viktiga åtgärder som behöver genomföras för att kunna förbättra läget på landets akutsjukhus.

– Om läget ska kunna bli bättre på akutsjukhusen så behöver omställningen till nära vård och andra åtgärder påskyndas.

– Förflyttningen från sjukhusvård till primärvård förväntas minska behovet av vårdplatser, men är idag långt ifrån genomförd. Ansvaret för detta vilar på vårdgivarna och IVO:s uppdrag är att genom de medel myndigheten förfogar över fortsätta tillsynen så länge allvarliga patientsäkerhetsrisker inte avhjälps. säger Peder Carlsson.

Foto: Mulyadi

Text: Redaktionen


JUST NU: Sjukdom sprids i svensk region – rekordmånga smittade

2025 07 18

Rekordmånga har smittats av en virussjukdom i en svensk region.

En rejäl ökning av en allvarlig virussjukdom har registrerats i Västra Götaland den senaste tiden.

Det handlar om virussjukdomen TBE, som sprids av fästingar och kan leda till en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.

Antalet fall i Västra Götaland har skjutit i höjden jämfört med förra året. Samma utveckling har även noterats i en annan region.

”Är en rejäl ökning”

TBE är ovanligt, men hittills i år har antalet fall i Västra Götaland ökat markant.

33 fall har registrerats i regionen fram till den 18 juli, rapporterar GP.

Det är mer än dubbelt som många som förra året.

– Förra året hade vi endast 13 fall under samma period så det är en rejäl ökning. Vad det beror på vet man däremot inte och hur det kommer att utvecklas går inte heller att svara på, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg till tidningen.

Tidigare i sommar har liknande rekord registrerats i Uppsala, vilket SVT har rapporterat.

TBE är en fästingburen virussjukdom som sprids av fästingar. De flesta som smittas får lindriga besvär, men upp till en tredjedel drabbas av inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna, enligt 1177.

Kommer tidigt

Det är väldigt ovanligt att Västra Götaland har så många fall av TBE så tidigt.

– I regel ser vi en ökning först under sensommaren och den tidiga hösten, säger Thomas Wahlberg till tidningen.

Vad förändring beror på är dock svårt att säga.

En liknande utveckling har setts i Uppsala. Under perioden januari till maj registrerades elva av landets då totalt 38 fall av TBE i Uppsala län.

– Det är alltså en rejäl ökning i år. Vanligtvis sker smittan under sensommaren och hösten, så att vi redan nu har så många fall gör oss oroliga, sade smittskyddsläkaren Johan Nöjd till kanalen i juni.

Många symptom

Ungefär en tredjedel blir alltså allvarligt sjuka om de smittas med TBE.

Symptomen brukar då komma ungefär en vecka efter att man blivit smittad, enligt 1177. Vanliga symptom är hög feber, svår huvudvärk, mycket stel nacke, kräkningar, ljuskänslighet och ljudkänslighet, förvirring, koncentrationssvårigheter och förlamning.

Spridningen av TBE har ökat i Sverige och i Europa de senaste åren. Ett bra sätt att skydda sig mot TBE är att vaccinera sig.

En annan sjukdom som också har ökat den senaste tiden, bland annat i just Västra Götaland, är harpest, vilket MarcusOscarsson.se tidigare har rapporterat om.

Foto: Martha Dominguez de Gouveia

Text: Redaktionen


SVT trotsar tittarstorm – lovar mer av samma sak

2025 07 18

SVT har fått stenhård kritik, men tänker ändå göra mer av samma sak.

Många tv-tittare har rasat mot SVT:s undertexter i samband med direktsändningar.

Undertexterna görs med hjälp av AI, vilket har lett till bisarra felaktigheter bland annat i nyhetssändningar.

Exempelvis har Kreml skrivits om till ”kram” och Zelenskij till ”Cancerskij”.

Men trots det utlovar SVT nu ännu mer av samma sak.

Trotsar tittarstormen

SVT kommer att utöka antalet direktsända program som undertextas, uppger kanalen.

Bland annat ska man börja undertexta de 21 lokala nyhetssändningarna. Totalt kommer 85 procent av kanalens direktsända program nu att undertextas. Fram till nu har andelen varit 81 procent.

Beslutet har fattats trots att undertextningen har fått stenhård kritik. SVT använder AI för att undertexta, vilket medför så stora fel att texten ibland blir obegriplig.

Kanalen försvarar dock beslutet att öka mängden undertextning och att fortsätta använda AI.

– Med hjälp av AI-tekniken får vi ut väldigt mycket mer än vad vi skulle kunna göra annars, säger Lena Stormvinge, chef för operations, till kanalen.

Kritiseras av Granskningsnämnden

Trots kritiken mot undertextningen så välkomnas beslutet av Hörselskadades riksförbund, som vill att SVT-program ska bli mer tillgängliga för personer med nedsatt hörsel.

– Vi tycker att SVT borde ha textning på 100 procent, det är det viktigaste kravet, säger Mattias Lundekvam på Hörselskadades riksförbund till kanalen.

Men kritiken mot SVT:s AI-undertexter har alltså varit svidande. Den har bland annat kommit från Granskningsnämnden (GRN).

– Det står klart att det har förekommit betydande kvalitetsbrister i textningen, har GRN skrivit i en bedömning som lämnats till regeringen, rapporterar Journalisten.

– Nämnden noterar att SVT är i ett utvecklingsarbete men anser ändå att bristerna i textningen innebär att kvalitetskravet för tillgänglighetstjänster inte kan anses helt uppfyllt, menar GRN i sin bedömning.

Hizbollah blev ”is på lass”

Användningen av AI har lett till en lång rad bisarra felaktigheter i undertextningen.

Terrorgruppen Hizbollah har kallats för ”Is på lass”, och vanliga tv-uttryck som ”Vi ska strax ta en paus” har omtolkats till ”Vi ska strax släppa oss”, enligt tidningen.

Ofta har också hela meningar blivit väldigt märkliga, exempelvis: ”Där tänkte jag fakta, to daisy sover good socies.”

Många inslag har därför blivit obegripliga för den som är beroende av textningen för att kunna ta del av innehållet.

LÄS OCKSÅ: Klagomål väller in mot SVT – alla upprörda över samma sak

Foto: JESHOOTS resp SVT

Text: Redaktionen