Stort kontantlarm i Sverige – helt nytt läge
2024 09 16
Sveriges krisberedskap har hamnat i en allvarlig situation.
Situationen är kopplad till en oroväckande utveckling gällande kontanternas frånvaro i samhället.
Det menar företaget Bankomat AB, ledande inom kontanthantering i Sverige.
Man hänvisar till nya siffror som pekar på att varje svensk i genomsnitt tog ut 398 kronor i månaden från företagets kontantautomater under första halvåret 2024.
En dramatisk minskning med 13 procent jämfört med motsvarande period 2023.
– Jag är rejält oroad över utvecklingen. Kontanthanteringen har nu hamnat i en negativ och självförstärkande spiral, säger Johan Nilsson, marknadschef på Bankomat AB, i ett uttalande.
Allvarligt läge
Den genomsnittliga summan för uttag under första halvåret 2023 låg på 455 kronor per person.
Utöver de sjunkande uttagen har även insättningar av kontanter minskat något samma period, från 156 kronor i månaden till 153 kronor.
– Den stadigt minskande efterfrågan på kontanter leder till att privata företag drar ner på sin kontantservice, vilket gör det svårare för konsumenter att använda kontanter och då minskar deras efterfrågan ännu mer, och så vidare, säger Johan Nilsson.
Att uttagen fullkomligt störtdyker är allvarligt, betonar Bankomat.
Det sätter Sverige i ett helt nytt, och allvarligt läge, om krisen skulle knacka på dörren.
– Digitaliseringen av betaltjänster är på många sätt mycket positiv. Men det finns fortfarande ett stort samhällsbehov av kontanter, inte minst för Sveriges krisberedskap, säger Johan Nilsson och tillägger:
– Nu har vi kommit till ett läge då nedmonteringen av kontanthanteringen har gjort vårt samhälle mycket sårbart. Det går inte att snabbt bygga upp kontantinfrastrukturen när krisen plötsligt kommer.
Uppmaningen: ha 2 000 kronor hemma
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har tidigare gått ut med en uppmaning om att ha minst 2 000 kronor i kontanter hemma.
– Vi brukar säga att det är ett bra riktmärke, men sen handlar det ju också om hur mycket förmåga och vilka marginaler man har. Men tänk att man ska ha för att kunna gå till affären och kanske tanka bilen. Då brukar man klara sig i ett par dygn, sade Elin Bohman, presstalesperson på MSB, till SR vid tillfället.
LÄS MER: MSB uppmanar – ta ut pengar för kris
I januari gick även regeringen ut med att man ska utreda den tidigare rekommendationen om att läkemedel, livsmedel och drivmedel alltid ska kunna betalas med kontanter.
Och enligt bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel är det fortfarande 91 procent av landets butiker som tar emot fysiska betalmedel.
– Handeln fortsätter att ta sitt ansvar i kontanthanteringsfrågan. Så länge efterfrågan bland kunderna finns kommer handeln fortsätta att tillhandahålla betalsättet. Det är viktigt, inte minst utifrån ett beredskapsperspektiv i en orolig omvärld, säger Bengt Nilervall, betalexpert på Svensk Handel.
LÄS MER: Glatt besked för alla som betalar med kontanter
LÄS MER: Regeringens besked till folket – kontantbetalning för tre varor
Foto: Jens Lindström, MSB
Text: Redaktionen