Stort kontantlarm i Sverige – helt nytt läge

2024 09 16

Sveriges krisberedskap har hamnat i en allvarlig situation.

Situationen är kopplad till en oroväckande utveckling gällande kontanternas frånvaro i samhället.

Det menar företaget Bankomat AB, ledande inom kontanthantering i Sverige.

Man hänvisar till nya siffror som pekar på att varje svensk i genomsnitt tog ut 398 kronor i månaden från företagets kontantautomater under första halvåret 2024.

En dramatisk minskning med 13 procent jämfört med motsvarande period 2023.

– Jag är rejält oroad över utvecklingen. Kontanthanteringen har nu hamnat i en negativ och självförstärkande spiral, säger Johan Nilsson, marknadschef på Bankomat AB, i ett uttalande.

Allvarligt läge

Den genomsnittliga summan för uttag under första halvåret 2023 låg på 455 kronor per person.

Utöver de sjunkande uttagen har även insättningar av kontanter minskat något samma period, från 156 kronor i månaden till 153 kronor.

– Den stadigt minskande efterfrågan på kontanter leder till att privata företag drar ner på sin kontantservice, vilket gör det svårare för konsumenter att använda kontanter och då minskar deras efterfrågan ännu mer, och så vidare, säger Johan Nilsson.

Att uttagen fullkomligt störtdyker är allvarligt, betonar Bankomat.

Det sätter Sverige i ett helt nytt, och allvarligt läge, om krisen skulle knacka på dörren.

– Digitaliseringen av betaltjänster är på många sätt mycket positiv. Men det finns fortfarande ett stort samhällsbehov av kontanter, inte minst för Sveriges krisberedskap, säger Johan Nilsson och tillägger:

– Nu har vi kommit till ett läge då nedmonteringen av kontanthanteringen har gjort vårt samhälle mycket sårbart. Det går inte att snabbt bygga upp kontantinfrastrukturen när krisen plötsligt kommer.

Uppmaningen: ha 2 000 kronor hemma

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har tidigare gått ut med en uppmaning om att ha minst 2 000 kronor i kontanter hemma.

– Vi brukar säga att det är ett bra riktmärke, men sen handlar det ju också om hur mycket förmåga och vilka marginaler man har. Men tänk att man ska ha för att kunna gå till affären och kanske tanka bilen. Då brukar man klara sig i ett par dygn, sade Elin Bohman, presstalesperson på MSB, till SR vid tillfället.

LÄS MER: MSB uppmanar – ta ut pengar för kris

I januari gick även regeringen ut med att man ska utreda den tidigare rekommendationen om att läkemedel, livsmedel och drivmedel alltid ska kunna betalas med kontanter.

Och enligt bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel är det fortfarande 91 procent av landets butiker som tar emot fysiska betalmedel.

Handeln fortsätter att ta sitt ansvar i kontanthanteringsfrågan. Så länge efterfrågan bland kunderna finns kommer handeln fortsätta att tillhandahålla betalsättet. Det är viktigt, inte minst utifrån ett beredskapsperspektiv i en orolig omvärld, säger Bengt Nilervall, betalexpert på Svensk Handel.

LÄS MER: Glatt besked för alla som betalar med kontanter

LÄS MER: Regeringens besked till folket – kontantbetalning för tre varor

Foto: Jens Lindström, MSB

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Hemligt samarbete – på militärbas i Europa

2025 03 30

En granskning avslöjar ett hemligt militärt samarbete på en militärbas i Europa.

Att USA har stöttat Ukraina sedan Ryssland inledde sitt invasionskrig är välkänt.

Men samarbetet har varit betydligt mer djupgående än vad många har trott.

Det visar en ny granskning.

Hemligt samarbete på militärbas

Donald Trump har varit skeptisk till det amerikanska stödet till Ukraina.

Men under en treårsperiod, innan Trump återvände till Vita huset, har USA hjälpt Ukraina på ett mycket mer långtgående sätt än vad som tidigare var känt, rapporterar New York Times.

Samarbetet har bland annat ägt rum på en amerikansk militärbas i Wiesbaden i Tyskland, enligt tidningen.

Där har amerikanska och ukrainska officerare träffats varje morgon för att komma överens om vilka prioriteringar som ska göras på slagfältet och vilka mål man ska rikta in sig på, exempelvis ryska enheter eller infrastruktur.

Man har tagit hjälp av satellitbilder samt gett ukrainarna koordinator för att de ska kunna träffa rätt mål.

USA tog större risker

Våren 2022 beslutade sig Biden-administrationen för att skicka HIMARS artillerisystem till Ukraina.

Den ukrainska militären fick då hjälp och vägledning vid i stort sett varje anfall, vilket gav stora resultat för landet, som i det skedet var mycket beroende av den amerikanska vägledningen.

Biden-administrationen flyttade också fram sina ”röda linjer” gång på gång, uppger tidningen.

Grundregeln var från början att USA inte krigar mot Ryssland, utan bara stödjer Ukraina. Men gränserna flyttades fram, inte minst inom ramen för den mer hemliga delen av samarbetet.

När USA så småningom var beredda att öka risktagandet fick Wiesbaden placera ett dussintal militära rådgivare i Kyiv, Ukrainas huvudstad. Detta team utökades sedan, och amerikanska militära rådgivare tilläts även att åka ut till platser närmare fronten, enligt tidningen.

Samarbetet utökades successivt, och i januari 2024 planerade man vid militärbasen i Wiesbaden exempelvis en stor attack mot cirka 100 ryska militära mål på Krym.

I slutändan blev det även tillåtet för amerikansk militär och CIA att hjälpa till med attacker inne i Ryssland, enligt tidningen.

Samarbetet mellan USA och Ukraina har alltså varit djupare än vad som har varit känt offentligt, och militärbasen i Wiesbaden har varit en central plats för det samarbetet, enligt tidningen.

Foto: Chris Henry

Text: Redaktionen


Sveriges mest populära besöksmål hånas: ”Smutsigt och inte intressant”

2025 03 30

Sveriges mest populära resmål hånas och beskrivs som grått och tråkigt.

Sverige är en populär destination för utländska turister, och under 2024 ökade turismen i landet.

Men alla är inte odelat positiva till Sverige och dess besöksmål.

Nu hånas Sveriges mest populära resmål av en känd reseinfluencer.

”Förvånansvärt smutsigt – och ointressant”

Ensamresenären och reseinfluencern Luke Hoogmoed från Nederländerna har besökt 40 europeiska länder, enligt Daily Mail.

När tidningen ber honom utnämna Europas mest överskattade resmål – och tipsa om vart man ska åka istället – är han inte nådig mot Sverige.

Eller närmare bestämt mot Stockholm, som är Sveriges största och mest besökta stad.

– Det är ganska tråkigt och grått, säger Luke Hoogmoed om Stockholm.

Men kritiken stannar inte där.

Reseinfluencern tycks inte alls vara förtjust i den svenska huvudstaden.

– Enligt min erfarenhet är det också förvånansvärt smutsigt och i allmänhet inte så intressant. Återigen, du besöker Skandinavien för dess natur, inte nödvändigtvis för dess städer, menar Hoogmoed, som för övrigt också är kritisk till Norges huvudstad Oslo.

Istället för Stockholm bör man välja Lettlands huvudstad Riga, anser Luke Hoogmoed.

 – Det har en liknande nordisk känsla men är mer autentiskt, säkrare och mer prisvärt, säger reseinfluencern.

Flera överskattade besöksmål i Sverige

Stockholm har kallats för ”Nordens Venedig”, men faller alltså inte alla i smaken.

Dessutom finns det många enskilda besöksmål i Stockholm och i Sverige som turister dömer ut som överskattade, enligt en undersökning från språktjänsten Preply, rapporterar Café.

Undersökningen bygger på att man har letat efter ord som ”besvikelse”, ”överskattad” och ”turistfälla” i turisters recensioner.

Enligt denna undersökning är Abba The Museum, Vasamuseet, Fotografiska, Drottningholms Slott och Kungliga Slottet – alla i Stockholm – de besöksmål som gör flest turister besvikna.

Även Universeum i Göteborg och Lilla Torg i Malmö hör till besöksmål som många turister har blivit besvikna över, rapporterar tidningen.

Foto: C. Schwarz

Text: Redaktionen