Stor polisinsats – nationella bombskyddet på plats

2022 12 31

En omfattande polisinsats pågår efter att en sprängladdning detonerat i ett lägenhetshus i Rågsved i södra Stockholm.

Polisen larmades till platsen vid 03.30-tiden.

– Vi var på plats bara ett par minuter därpå och kunde snabbt konstatera att det var omfattande skador på porten med splitter som gått in i både fönsterrutor och dörrar, säger polisens presstalesperson Ola Österling till DN.

Han bekräftar att en omfattande polisinsats har inletts.

– I princip alla stockholmskompetenser är på plats. Inklusive nationella resurser i form av bombskyddet, säger Ola Österling till Expressen.

Kopplas till tidigare dåd

Polisen vet inte vad som har föranlett explosionen, men misstänker att den har ett samband med den senaste våldsutvecklingen i Stockholm, rapporterar SVT Nyheter.

Sedan Mehdi ”Dumle” Sachit  – som hade en ledande roll i det kriminella gänget Dödspatrullen – sköts ihjäl på juldagen har flera sprängningar och skottlossningar skakat södra Stockholmsområdet.

– Vi förutsätter att det här har att göra med händelseutvecklingen som vi sett den senaste tiden. Vi kommer nu att kartlägga personer i fastigheten, säger Ola Österling till SVT. 

I ett pressmeddelande uppger polisen att de kontrollerar samtliga lägenheter och genomför samtal med de som befunnit sig i bostadsområdet. 

– Filmer från övervakningskameror analyseras och läggs till det omfattande utredningsmaterialet, framhåller myndigheten.

Omfattande skador

Nattens detonation har orsakat omfattande skador på lägenhetsporten.

Splitter från explosionen har även orsakat skador på fönster och dörrar.

Ingen människa har rapporterats fysiskt skadad, men flera boende vittnar om en traumatisk upplevelse.

– Jag satt vid datorn när det helt plötsligt exploderade så att hela huset skakade. Sen gick billarmen i gång och jag såg rök från porten i huset bredvid, säger en närboende till Expressen.

En annan berättar att hans sovrumsfönster gick sönder i samband med explosionen.

– Jag vaknade av ett jävla brak, säger personen till Expressen.

Polisen uppger att en brottsutredning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts.  

Foto: S. Rodgersson

Text: Redaktionen