Stor oro inför att Sverige slopar nästan alla restriktioner

2021 09 29

Över hälften av regionernas smittskyddsläkare är oroliga inför onsdag då en rad centrala restriktioner slopas.

Tiotusentals i publiken, slopade restriktioner på restauranger och kaféer och ett Sverige som mer eller mindre väntas återgå till det normala igen – ja det är vad som väntas ske nu på onsdag och det samtidigt som läget är betydligt värre än samma tid förra året.

56 % oroliga

En undersökning som SVT låtit göra visar att 56 % av regionernas smittskyddsläkare är oroliga över vilka konsekvenser som de hävda restriktionerna kan få.

– Vi har fortfarande ganska många som inte är fullvaccinerade. Vi har inte kommit igång med att vaccinera barnen och vi har inget beslut på att ge våra äldre en tredje dos, så det finns en risk med en allmän smittspridning i samhället, säger Region Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö till SVT.

Smittspridningen oviss

Region Uppsalas smittskyddsläkare Johan Nöjd är ytterligare en i raden av de som är oroliga.

– Vi är förstås oroliga över vart smittspridningen är på väg och hur stort genomslag de släppta restriktionerna ska få, säger.

Även inom vården är oron stor.

Räds våldsam utveckling

– Jag är nyfiken på hur man har resonerat när man fattat besluten. Jag hoppas att det inte blir en våldsam smittspridning när restriktionerna tas bort, säger intensivvårdsläkaren Karin Hildebrand vid intensivvårdsavdelningen på Södersjukhuset i Stockholm.

ANALYS

Man kan vara hoppfull och orolig på en och samma gång. Tack vare vaccinationerna kan man nu hoppas att pandemin kommer att avta men samtidigt finns det en oro då man inte vet hur det kommer att gå framöver. Folkhälsomyndigheten har haft fel flera gånger tidigare och nästan varje gång handlar det om att man underskattat virusets framfart.

Vet mer om 4-5 veckor

Förra året 2020 förvärrades läget med många fler intensivvårdade omkring 20 oktober och kring 2 november var läget alarmerande med kraftigt ökande antal. Hur det går samma period i år 2021 vet vi först om 4-5 veckor.

Det är känt att smittan sprids mer när det är kallare väder men den stora fördelen i år jämfört med i fjol är att vi har vaccinet och en stor andel av svenska folket är vaccinerade.

Foto: Region Uppsala

[yop_poll id="675"]