Många fler intensivvårdas – Hård kritik mot att restriktioner slopas

2021 09 26

Det är flera gånger så många intensivvårdade och döda i höst jämfört med förra hösten men ändå slopas en mängd restriktioner på onsdag vilket nu får hård kritik.

På onsdag tas maxantalet för all sorts publik både inne och ute bort och alla restriktioner på restauranger och barer likaså men samtidigt är pandemiläget mycket värre nu än vid samma tid i fjol.

2021 jämförs med 2020

Här är siffrorna för V 34 – 37 under 2020 jämfört med i år 2021, det vill säga andra halvan av augusti och första halvan av september:

                                                I fjol                 I år

▪Smittade                  5 811         28 179

▪Intensivvårdade         31                128

▪Dödsoffer                      54                107

Började stiga i oktober

Detta enligt Folkhälsomyndighetens uppgifter uppger Aftonbladet som också lyfter fram att antalet smittade, intensivvårdade och döda började stiga kraftigt i slutet av oktober 2020.

Djupt olyckligt

– Siffrorna signalerar tydligt att pandemin är på uppgång igen. Det är djupt olyckligt att då lyfta restriktionerna och signalera att det värsta är över. Det är inte någon bra spaning in i framtiden, säger Professor Björn Olsen som är överläkare i infektionssjukdomar vid Uppsala Universitet till Aftonbladet.

Antalet döda ökar

Han oroas över att väldigt många fortfarande inte vaccinerats.

– Vi har 25 % som inte är vaccinerade. Det är en ansenlig mängd människor. Vi kommer att få se att antalet fall kommer att fortsätta stiga, och antalet dödsfall sannolikt också.

Innan restriktionerna slopas vill Björn Olsen att vaccinationstakten ökas med hjälp av kallelser och han understryker även att deltavarianten är mycket smittsammare.

90 % ovaccinerade

Johan Styrud som är överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening  delar Björn Olsens oro när det gäller de ovaccinerade.

– Är du vaccinerad så verkar dödligheten och risken för allvarlig sjukdom sjunka med elva gånger. I fredags var 90 % av de som låg inne på intensivvård på sjukhusen i Stockholm icke vaccinerade. Jag tycker att man ska släppa restriktionerna bara för de som är vaccinerade, säger han.

ANALYS

Förra året 2020 förvärrades läget med många fler intensivvårdade omkring 20 oktober och kring 2 november var läget alarmerande med kraftigt ökande antal. Hur det går samma period i år 2021 vet vi först om 4-5 veckor.

Det är känt att smittan sprids mer när det är kallare väder men den stora fördelen i år jämfört med i fjol är att vi har vaccinet och en stor andel av svenska folket är vaccinerade.

Handlar om ovaccinerade

Av de som intensivvårdades i Stockholm var i fredags var 90 % ovaccinerade vilket tydligt bevisar att det är de ovaccinerade som detta främst handlar om.

Man kan finna enskilda fall eller kluster med vaccinerade som drabbas men det är fortfarande de ovaccinerade som står för nästan hela gruppen av de svenskar som nu intensivvårdas och som pressar Sveriges sjukvård.

Foto: Region Kronoberg

[yop_poll id="664"]

SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 19

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Bilförbud införs i Sverige – blir först i världen

2024 04 18

Från och med den 31 december 2024 stoppas bensin- och dieselbilar från att köra på gatorna i Stockholms innerstad.

Det bekräftar det rödgröna styret i huvudstaden i dag, torsdag, efter att ett förbud fått grönt ljus av EU-kommissionen.

I början av året inledde kommissionen en granskning för att säkerställa att förbudet inte bryter mot den fria rörligheten i EU. Nu står det klart att kommissionen inte har några invändningar.  

Stockholm blir därmed först i världen med att införa en så kallad miljözon klass 3 i city, som innebär att både bensin- och dieselbilar förbjuds i delar av innerstaden.  

– Det här betyder att införandet av miljözonen fortsätter som planerat. Natten till nyårsafton 2024 blir Stockholm först i världen med att porta bensin- och dieselbilar från en del av City, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad, i ett uttalande.

Lars Strömgren är nöjd med att EU-kommissionen ställer sig bakom förbudet.

– Runt om i hela Europa brottas politiker med avgaser och dålig luft som särskilt skadar barn och äldre. EU-kommissionens ställningstagande är ett styrkebesked för alla som kämpar för friskare städer, säger han.

Mer att vänta

Införandet av en miljözon 3 i Stockholm är ett gemensamt förslag från stadens rödgröna styre – Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Enligt partierna är syftet med förbudet att förbättra luftkvalitén i huvudstaden.

Stockholms nya miljözon kommer att omfatta 20 kvarter som täcker cirka 180 000 kvadratmeter.

Det rödgröna styret är dock inte nöjda. De planerar att  expandera miljözonen i ett nästa steg. Ett sådant beslut väntas under första halvåret av 2025.

– Vi ser att omställningen till en utsläppsfri innerstad behöver göras stegvis. Miljözon klass 3 är ett viktigt kliv på vägen mot ett Stockholm med renare luft och trevligare gator, säger Lars Strömgren.

SD-kritik

Sverigedemokraterna riktar stark kritik mot den nya miljözonen.

– Det rödgröna styret har enats om en bilfientlig politik. Man inför dieselbilsförbud, tar bort parkeringsplatser i city, och satsar ingenting på ökad framkomlighet för bilvägar. Det är ett hårt slag mot barnfamiljer, säger partiets gruppledare i Stockholms stad, Gabriel Kroon, till Di.  

Foto: E. Chystiakov

Text: Redaktionen