Många fler intensivvårdas – Hård kritik mot att restriktioner slopas

2021 09 26

Det är flera gånger så många intensivvårdade och döda i höst jämfört med förra hösten men ändå slopas en mängd restriktioner på onsdag vilket nu får hård kritik.

På onsdag tas maxantalet för all sorts publik både inne och ute bort och alla restriktioner på restauranger och barer likaså men samtidigt är pandemiläget mycket värre nu än vid samma tid i fjol.

2021 jämförs med 2020

Här är siffrorna för V 34 – 37 under 2020 jämfört med i år 2021, det vill säga andra halvan av augusti och första halvan av september:

                                                I fjol                 I år

▪Smittade                  5 811         28 179

▪Intensivvårdade         31                128

▪Dödsoffer                      54                107

Började stiga i oktober

Detta enligt Folkhälsomyndighetens uppgifter uppger Aftonbladet som också lyfter fram att antalet smittade, intensivvårdade och döda började stiga kraftigt i slutet av oktober 2020.

Djupt olyckligt

– Siffrorna signalerar tydligt att pandemin är på uppgång igen. Det är djupt olyckligt att då lyfta restriktionerna och signalera att det värsta är över. Det är inte någon bra spaning in i framtiden, säger Professor Björn Olsen som är överläkare i infektionssjukdomar vid Uppsala Universitet till Aftonbladet.

Antalet döda ökar

Han oroas över att väldigt många fortfarande inte vaccinerats.

– Vi har 25 % som inte är vaccinerade. Det är en ansenlig mängd människor. Vi kommer att få se att antalet fall kommer att fortsätta stiga, och antalet dödsfall sannolikt också.

Innan restriktionerna slopas vill Björn Olsen att vaccinationstakten ökas med hjälp av kallelser och han understryker även att deltavarianten är mycket smittsammare.

90 % ovaccinerade

Johan Styrud som är överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening  delar Björn Olsens oro när det gäller de ovaccinerade.

– Är du vaccinerad så verkar dödligheten och risken för allvarlig sjukdom sjunka med elva gånger. I fredags var 90 % av de som låg inne på intensivvård på sjukhusen i Stockholm icke vaccinerade. Jag tycker att man ska släppa restriktionerna bara för de som är vaccinerade, säger han.

ANALYS

Förra året 2020 förvärrades läget med många fler intensivvårdade omkring 20 oktober och kring 2 november var läget alarmerande med kraftigt ökande antal. Hur det går samma period i år 2021 vet vi först om 4-5 veckor.

Det är känt att smittan sprids mer när det är kallare väder men den stora fördelen i år jämfört med i fjol är att vi har vaccinet och en stor andel av svenska folket är vaccinerade.

Handlar om ovaccinerade

Av de som intensivvårdades i Stockholm var i fredags var 90 % ovaccinerade vilket tydligt bevisar att det är de ovaccinerade som detta främst handlar om.

Man kan finna enskilda fall eller kluster med vaccinerade som drabbas men det är fortfarande de ovaccinerade som står för nästan hela gruppen av de svenskar som nu intensivvårdas och som pressar Sveriges sjukvård.

Foto: Region Kronoberg

[yop_poll id="664"]