SVERIGE Stor avspärrning – kraftig explosion

2023 01 05

En explosion har inträffat inomhus i ett flerfamiljshus i Farsta strand i södra Stockholm.

Flera boende vaknade av en hög smäll på torsdagsmorgonen.

Polis, räddningstjänst och ambulans larmades till platsen vid klockan 06.13, rapporterar Expressen.

– Det är något som har detonerat, men det är oklart vad. Vi har gjort en stor avspärrning i området och vill att boende håller sig inne för att vi ska kunna säkra spår, säger Katarina Skagerlind på Stockholmspolisen till Aftonbladet.

Polisen uppger att explosionen orsakat splitterskador i trapphuset.

Nu pågår en jakt efter gärningsmän.

–  Man är på plats med flera resurser för att ta reda på vad som hänt och för att söka gärningspersonerna, rapporterar SVT Nyheter.

Det finns inga uppgifter om personskador.

Flera grova våldsbrott

Torsdagsmorgonens explosion är den senaste i en rad av grova våldsbrott i Stockholms län.

Efter mordet i Rinkeby i västra Stockholm på juldagen har det skett en rad sprängningar på olika platser i Stockholms län.

På nyårsafton skedde sedan ytterligare ett mord i Vällingby. 

– En av flera hypoteser i nuläget är att det finns samband mellan några av brotten men att det kan finnas olika motiv till den brottsutveckling som skett de senaste veckorna, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Max Åkerwall, biträdande kommenderingschef hos polisen i region Stockholm, berättar om en eskalering av våldsnivån.

–  Vi vet att det är hög konfliktnivå mellan flera av de kriminella grupperingar som finns i länet. Vi har också under året gripit flera tongivande personer, gjort stora narkotikabeslag och tagit vapen från den kriminella miljön.

Flera gripna

De senaste dagarna har polisen omhändertagit flera personer.

En person är i nuläget häktad för det försök till mord som skedde i Gubbängen den 28 december. I samma ärendet är också en minderårig person överlämnad till socialtjänsten.

Fyra personer är anhållna i utredningen som rör allmänfarlig ödeläggelse i Grimsta den 2 januari och ytterligare en person är anhållen för den allmänfarliga ödeläggelsen i Bagarmossen den 2 januari.  

– Jag utesluter inte att fler gripanden kommer att göras inom kort. Vi gör allt vi kan för att avstyra och förhindra ytterligare brott parallellt med att vi arbetar med att klara upp de brott som skett. Vi har gjort extra personaluttag och våra medarbetare arbetar hårt. Vi har också, sedan en tid, förstärkning från andra delar av landet, säger Max Åkerwall.

 

 

 

Foto: S. Rodgersson

Text: Redaktionen