JUST NU: Stockholms stad agerar mot Putin

2022 05 18

Stockholms stad har tagit ett beslut om att omedelbart fasa ut oljepannor i kommunens fastigheter, för att inte finansiera Rysslands krig i Ukraina.

Sedan tidigare finns det en plan i Stockholm om att fasa ut de oljepannor som fortfarande används för att värma upp en del av stadens fastigheter. Det målet var satt till 31 december 2023.

Nu aktiverar sig Stockholms stad dock för att den utfasningen istället ska gå i raketfart, rapporterar Dagens Nyheter.

“Skarp offensiv” 

Anledningen är kriget i Ukraina och att man inte vill använda energi som fyller på den pengapåse Vladimir Putin använder för den blodiga invasionen.

– På grund av kriget i Ukraina fasar vi nu ut alla oljepannor i förtid. Vi vill minska risken att bidra till att kriget kan fortsätta. Nu kör vi en skarp offensiv och tar bort alla oljepannor redan i år, säger Katarina Luhr, miljöpartist och klimatborgarråd i Stockholm.

Ska ersättas 

Det finns idag 20 oljepannor kvar i Stockholm, en halvering av staden sedan 2019. Dessa ska ersättas med fjärrvärme eller bergvärme.

Bland annat värms Höglandsskolan och Bromstensskolan i Bromma upp av oljepannor. 

Minska Putins pengapåse

Stockholm är dock inte på det klara med oljans ursprung, men är säkra på att beslutet man nu tar kommer att undvika att man råkar bidra till det ryska anfallskriget.

– Vi vet inte exakt var vår olja kommer ifrån, men vi vet att mycket av pengarna som går till kriget i Ukraina kommer från rysk gas och olja. Vi vill undvika att bidra till att kriget kan fortsätta, säger Katarina Luhr till DN.

Viktig inkomstkälla

Just oljan är en viktig inkomstkälla för Ryssland, och Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) har ställt krav på EU att inkludera olja i ett gemensamt sanktionspaket från unionen.

“Absurt”

På en pressträff förra veckan uttalade sig Ann Linde om att det är “absurt” att Ryssland kan tjäna så mycket pengar gas, kol och olja.

– Vi ligger ju på för att man ska göra det för i stort sett allt fossilt bränsle, det borde man stoppa och det är helt absurt att den ryska krigskassan får in så mycket pengar på energi.

Tyskland motsätter sig

Flera EU-stater är dock mycket beroende av import av rysk energi som olja, inte minst Tyskland.

Under gårdagen gick landet ut med beskedet att man motsätter sig ett oljeembargo mot Ryssland på EU-nivå för närvarande, rapporterar Reuters.

Foto: A. Bórquez resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen