JUST NU: Statsministerns ilska efter omröstningen

2022 06 07

– Man har valt att skapa osäkerhet i en tid när Sverige behöver ledarskap, gemenskap och sammanhållning.

Statsminister Magdalena Andersson (S) riktar hård kritik mot oppositionen och Moderaterna i synnerhet på en pressträff efter tisdagens misstroendeomröstning mot Morgan Johansson (S).

Justitieministern klarade omröstningen med en ynka röst och kommer att sitta kvar i regeringen.

– Sverige och svenska folket behöver inte mer politiskt spel som sätter käppar i hjulet för vår Natoansökan. Dessutom är det 100 dagar kvar till valet. Då prövas svenska folkets förtroende för hela regeringens politik, fastslog Magdalena Andersson inför en samlad presskår.

Kritiserar M och KD

Hon fortsatte att kritisera M och KD för att, enligt henne, allt för ”lättvindigt” påverkats av SD:s beslut att väcka misstroende mot Morgan Johansson.

– SD tog initiativet till en misstroendeförklaring, och sen valde M att följa efter inom några minuter. Det är uppenbart att beslutet inte grundades på en noggrann analys av vilka effekter detta hade kunnat få. M och KD:s lättvindiga beslut hade kunnat få allvarliga konsekvenser, eftersom vi befinner oss i ett säkerhetspolitiskt känsligt läge.

Turkiet och Nato

Tidigare på tisdagen varnade statsvetaren  Marja Lemne för att Socialdemokraternas uppgörelse med politiska vilden Amineh Kakabaveh kommer att sätta käppar i hjulet för en svensk Natoansökan.

– Det kommer inte att komma någon offentlig förklaring eller bekräftelse och det skulle ha varit väldigt olyckligt med tanke på Natoförhandlingarna som ju kärvar tillräckligt ändå. Om det stämmer att hon har fått bland andra partisekreteraren Tobias Baudin (S) löfte om att hon kommer ha fortsatt stöd för sina krav i kurdfrågorna kan vi definitivt hälsa hem i Natoförhandlingarna, sa Marja Lemne till DN.

Statsminister Magdalena Andersson är inte oroad över hur relationen med Turkiet har påverkats under de senaste dagarnas turbulens i svensk politik.

”Inga eftergifter”

– Det är väldigt tydligt för Turkiet och alla andra att vi inte gjort några eftergifter till Amineh Kakabaveh, säger statsministern på pressträffen.

Tidigare i dag avslöjade Expressen att S har bett ”viktiga kurder” att ringa och försöka påverka vågmästarinnan Amineh Kakabaveh inför omröstningen.

– Det har funnits väldigt mycket källor under hela den här processen. Jag har inte kommenterat dem, för det har spretat åt olika håll. Socialdemokratiska partiet har inte tagit några sådana initiativ. Något sådant har inte varit sanktionerat från mig, kommenterar Magdalena Andersson.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen