JUST NU: Statsministerns ilska efter omröstningen

2022 06 07

– Man har valt att skapa osäkerhet i en tid när Sverige behöver ledarskap, gemenskap och sammanhållning.

Statsminister Magdalena Andersson (S) riktar hård kritik mot oppositionen och Moderaterna i synnerhet på en pressträff efter tisdagens misstroendeomröstning mot Morgan Johansson (S).

Justitieministern klarade omröstningen med en ynka röst och kommer att sitta kvar i regeringen.

– Sverige och svenska folket behöver inte mer politiskt spel som sätter käppar i hjulet för vår Natoansökan. Dessutom är det 100 dagar kvar till valet. Då prövas svenska folkets förtroende för hela regeringens politik, fastslog Magdalena Andersson inför en samlad presskår.

Kritiserar M och KD

Hon fortsatte att kritisera M och KD för att, enligt henne, allt för ”lättvindigt” påverkats av SD:s beslut att väcka misstroende mot Morgan Johansson.

– SD tog initiativet till en misstroendeförklaring, och sen valde M att följa efter inom några minuter. Det är uppenbart att beslutet inte grundades på en noggrann analys av vilka effekter detta hade kunnat få. M och KD:s lättvindiga beslut hade kunnat få allvarliga konsekvenser, eftersom vi befinner oss i ett säkerhetspolitiskt känsligt läge.

Turkiet och Nato

Tidigare på tisdagen varnade statsvetaren  Marja Lemne för att Socialdemokraternas uppgörelse med politiska vilden Amineh Kakabaveh kommer att sätta käppar i hjulet för en svensk Natoansökan.

– Det kommer inte att komma någon offentlig förklaring eller bekräftelse och det skulle ha varit väldigt olyckligt med tanke på Natoförhandlingarna som ju kärvar tillräckligt ändå. Om det stämmer att hon har fått bland andra partisekreteraren Tobias Baudin (S) löfte om att hon kommer ha fortsatt stöd för sina krav i kurdfrågorna kan vi definitivt hälsa hem i Natoförhandlingarna, sa Marja Lemne till DN.

Statsminister Magdalena Andersson är inte oroad över hur relationen med Turkiet har påverkats under de senaste dagarnas turbulens i svensk politik.

”Inga eftergifter”

– Det är väldigt tydligt för Turkiet och alla andra att vi inte gjort några eftergifter till Amineh Kakabaveh, säger statsministern på pressträffen.

Tidigare i dag avslöjade Expressen att S har bett ”viktiga kurder” att ringa och försöka påverka vågmästarinnan Amineh Kakabaveh inför omröstningen.

– Det har funnits väldigt mycket källor under hela den här processen. Jag har inte kommenterat dem, för det har spretat åt olika håll. Socialdemokratiska partiet har inte tagit några sådana initiativ. Något sådant har inte varit sanktionerat från mig, kommenterar Magdalena Andersson.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Storkedja stänger allt i Sverige – över 50 butiker slår igen

2024 04 23

En populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen lägger ner verksamheten i Sverige.

Det handlar om krisande The Body Shop som tvingas stänga samtliga butiker i Sverige.

Kedjan har över 50 butiker i landet.

”Noggrant övervägande”

Beslutet fattades på en extrainsatt bolagsstämma, rapporterar nättidningen Ehandel.

– Efter vederbörligt och noggrant övervägande, föreslog och beslutade aktieägaren att bolaget ska träda i frivillig likvidation, står det i protokollet från bolagsstämman, uppger tidningen.

Stora problem

The Body Shop har tampats med ekonomiska bekymmer under en längre tid.

Kedjan har lagt ner e-handeln och flera butiker har tvingats slå igen dörrarna i Sverige under 2024 – bland annat har butiker i Kungsbacka och Växjö stängts ner.

 – Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, sa Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten efter stängningen i Växjö.

Konkurs i grannländerna

Butikskedjan har tidigare försatts i konkurs i Danmark och Norge.

Dessutom befinner sig The Body Shop i rekonstruktion i både  Kanada och Storbritannien. 

Kedjan väntas stänga uppemot 100 butiker på de brittiska öarna.

Betydande minskning 

The Body Shop har funnits i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Stor aktör 

The Body Shop grundades 1976 i Brighton, Storbritannien.

Sedan dess har butikskedjan vuxit till en global verksamhet med över 30 miljoner kunder i hela världen. 

I dag har The Body Shop 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder.

Foto: T. Mossholder

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen