JUST NU: Sveriges möjligheter till Natomedlemskap döms ut

2022 06 07

– Vi kan definitivt hälsa hem i Natoförhandlingarna.

Det är domen från statsvetaren Marja Lemne, verksam vid Södertörns högskola i Stockholm efter förmiddagens turer där Socialdemokraterna till slut tycks ha fått till en uppgörelse med Amineh Kakabaveh. 

Turkiets krav mot Kakabavehs

Det som oroar Marja Lemne är att den politiska vilden har ställt krav på regeringen att upprätthålla delar av ett avtal som Turkiet i sin tur kräver att Sverige häver för att släppa in Sverige i Nato.

“Kan hälsa hem”

– Det kommer inte att komma någon offentlig förklaring eller bekräftelse och det skulle ha varit väldigt olyckligt med tanke på Natoförhandlingarna som ju kärvar tillräckligt ändå. Om det stämmer att hon har fått bland andra partisekreteraren Tobias Baudin (S) löfte om att hon kommer ha fortsatt stöd för sina krav i kurdfrågorna kan vi definitivt hälsa hem i Natoförhandlingarna, säger Marja Lemne till Dagens Nyheter.

“Politisk lekstuga”

En annan oro är hur turerna påverkar allmänhetens förtroende för politiker generellt i Sverige. Enligt Marja Lemne är risken att de senaste dagarnas besked framstår som en “politisk lekstuga” och att valdeltagandet kan minska som en konsekvens.

– Kanske blossar diskussionen om politiska vildar på nytt, alltså om ledamöter som lämnar eller utesluts ur ett parti ska få sitta kvar i riksdagen. En del betonar ju att det är partierna som röstas in och att det är partiet som äger mandaten, men det har aldrig tidigare dragits till sin spets på det här sättet, säger hon till tidningen.

S: Överenskommelsen kvar

Bakgrunden till statsvetarens oro är de krav som Amineh Kakabaveh har ställt på regeringen, som bland annat innefattar ett garanterat vapenembargo gentemot Turkiet och att Sverige måste sluta terrorstämpla kurdiska organisationer.

Och Socialdemokraternas överenskommelse med Kakabaveh sedan Magdalena Andersson tillträdde som statsminister 2021 ligger kvar, uppger partisekreterare Tobias Baudin (S) enligt SR.

“Förväntar oss konkreta försäkringar”

Det återstår att se hur förhandlingarna med Turkiet om Natomedlemskapet kommer att fortsätta. Landet har meddelat att man förväntar sig konkreta åtgärder från Sverige och hänvisat till Natos kollektiva säkerhetsprincip.

– I enlighet med Natos kollektiva säkerhetsprincip förväntar sig Turkiet konkreta försäkringar från Sverige, som stöder terrororganisationer, framhäver Turkiets regering i ett pressmeddelande.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Nato

Text: Redaktionen