JUST NU: Statsministern uttalar sig om kravallerna

2022 04 15

– Jag fördömer i kraftigaste ordalag det våld som nu riktas mot polis och allmänhet i Örebro.

Det säger statsminister Magdalena Andersson (S) som nu riktar hård kritik mot våldsverkarna som angripit polisen och allmänheten i Örebro.

Likadant i Linköping och Norrköping

– Igår och under natten såg vi liknande scener i Linköping och i Norrköping. Flera poliser har skadats när de arbetat för att försvara demokratiska rättigheter, säger statsministern.
Hon understryker att Sverige står bakom polisen.

Ska ställas till svars
– Polisen har mitt, regeringens och hela det svenska samhällets fulla stöd. De ansvariga för våldet ska ställas till svars för sina handlingar.

– Jag noterar att polisen redan har genomfört flera gripanden och jag förutsätter att de kommer att fortsätta att agera resolut för att återställa lugn och ordning, säger Magdalena Andersson (S).

Försvarar yttrandefriheten

Statsministern försvarar Sveriges yttrandefrihet.
– I Sverige får man uttrycka sina åsikter, smakliga som osmakliga, det är en del av vår demokrati. Oavsett vad man tycker så får man aldrig ta till våld. Det kommer vi aldrig acceptera, framhäver hon.

Många föräldrar skäms
Hon betonar att det är en liten grupp som skapar våld och kaos.
– De som tillgriper våld är en liten minoritet som tydligt skadar sina medmänniskor och sina områden. Den stora majoriteten i utsatta områden vill bara leva sina liv i lugn och ro, precis som de flesta av oss. Många föräldrar skäms idag.

Högerextremisten vill hetsa

Hon betonar att det högerextremisten är ute efter är just våld och bråk.
– Till sist, om den högerextrema provokatören: det är precis den här typen av våldsamma reaktioner han vill se. Själva syftet är att hetsa människor mot varandra. Det är en rejäl nit att gå på det lockbetet. Sverige kan bättre, säger Magdalena Andersson (S).

Foto: Regeringskansliet

Text: Redaktionen