JUST NU: Statsministern ringde upp Putin

2022 03 31

Norges statsminister Jonas Gahr Støre lyfte luren för att ge sin syn på kriget direkt till Vladimir Putin.

Det rapporterar norska VG, som menar att Støre själv initierade att ringa upp diktatorn. Enligt statsministern ska samtalet ha förflutit “lugnt”, men med starka ord och raka puckar.

Tydliga budskap

Jag upplevde att det gick att nå ut och bli lyssnad på. Det var ett snyggt samtal med tydliga budskap, åt båda hållen. Vi har helt klart olika syn på vad som var upptakten till det här kriget – och vad som händer på marken, säger Støre enligt NRK.

Krigsbrott

I en dryg timme talade Støre med den ryska diktatorn. Statsministern meddelar till pressen att han under den tiden starkt fördömde kriget och till och med sade till Putin att han betraktar invasionen som ett krigsbrott.

Putin “saklig”

Støre upplevde Putin som respektabel i samtalet.

– Han framstod som saklig med sina argument. Han får tuffa besked tillbaka. Det är en extraordinär situation i europeisk historia vi står inför. Det var därför jag använde starka ord. Han lyssnade på dem. Han förklarade Rysslands syn på konflikten, men jag kände att det gick att nå ut och bli lyssnad på, säger den norska ledaren på en pressträff enligt VG, som inte heller utesluter att det kan bli fler samtal.

Manade till humanitärt tillträde

Ett stort fokus i telefonsamtalet ska även ha handlat om civilbefolkningens lidande i Mariupol. Støre argumenterade för att det humanitära tillträdet i staden måste garanteras och att förhandlingarna måste komma till en lösning.

Enligt Støre höll Putin med om den humanitära biten, men angående förhandlingarna hänvisade han till diskussionerna som hålls i Istanbul.

Rysk media justerar citat

Samtalet mellan Støre och Putin har även rapporterats i rysk media, bland annat av den ryska statliga nyhetsbyrån Tass.

Dock har den stora tv-kanalen Ren TV justerat citat från den norska regeringen och ersatt ordet “krig” med “särskild operation”.

Zelinsky talade till Norge

Igår pratade Norges statsminister även med Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal. Samma dag höll också president Volodymyr Zelinsky ett videotal direkt till norska Stortinget.

“Ryssland ljuger”

Samtidigt uttalar sig en annan norrman om Putinregimen. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg framhävde på torsdagen att Rysslands uppgifter om att de drar tillbaka sina styrkor är opålitliga.

– Ryssland har upprepade gånger ljugit om sina avsikter. Enligt vår underrättelsetjänst drar inte ryska styrkor sig tillbaka, utan omgrupperar, levererar och förstärker sin offensiv i Donbass-regionen, säger Stoltenberg till norska VG.

Foto: President of Russia resp Arbeiderpartiet

Text: Redaktionen


Oväntad uppmaning till alla med trädgård inför sommaren

2024 05 19

En expert vill att de med trädgård slutar upp med att rycka ogräs.

Sommaren närmar sig och många med trädgård börjar tillbringa allt mer tid utomhus.

Då är det vanligt att gå och leta efter ogräs som man rycker upp och kastar bort för att se till att trädgården är grön och fin.

Nu går en expert ut med en uppmaning till alla som gör så, och rekommenderar motsatsen.

Det rapporterar TV4.

Flera anledningar

Det är av flera anledningar som man bör undvika att ta bort ogräset, menar herbalisten Lisen Sundgren.

Dels menar hon att mycket av ogräset faktiskt är ätbart, och att man kan skapa en hörna på tomten tillägnad åt just ogräs.

– If you can't beat them, eat them, säger Lisen Sundgren till TV4.

Bland det ätbara ogräset nämner hon bland annat tistel, maskrosblommor som kan strös över soppa och brännässlor som man kan göra soppa eller pesto på.

Drar till sig insekter

En annan anledning till att ha kvar ogräset är att det drar till sig pollinerande insekter och skapar liv i trädgården.

– Då kan man gå och plocka sin mat och så är det surr, man vill ju att det ska låta i trädgården. Det blir ju väldigt sterilt med bara gräsmatta och odlade blommor som inte drar till sig pollinerande insekter.

Flera tips

För den som försöker etablera en trevlig trädgård finns flera tips att följa.

– En trädgård blir både spännande och mer intressant om kontraster mellan olika växters växtsätt får samverka och på så vis framhäva varandra, säger Blomsterlandets trädgårdsmästare Linda Schilen.

– Ett sätt att göra detta på är att låta formklippta ligusterklot eller idegranshäckar möta livfullt prydnadsgräs eller skira perenner. 

Insekter lockas

Schilen pekar ut just att insekter dras till den typen av trädgårdar.

– En bonus är att även insekter trivs i den här stilen av trädgårdar, vildvuxna perenner som blommar lockar insekter som pollinatörer och vintergröna växter blir fina övervintringsboplatser åt många nyttodjur.

En levande trädgård bedöms därmed vara bra av flera anledningar.

Foto: M. le Breton

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trisslotter stoppas i butiker

2024 05 17

Det kan bli betydligt krångligare för den som vill köpa en Trisslott i framtiden.

Den populära skraplotten kan förbjudas i fysiska butiker.

– En nyligen presenterad utredningen vill i praktiken sätta stopp för trissförsäljningen i dagligvaruhandeln.

Det säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, i ett uttalande på branschorganisationens Youtubekanal.

Stopp för betalkort

Bygdeson hänvisar till regeringens utredning ”Ett nytt förbud mot spel på kredit”.

I utredningen föreslås det att ett förbud ska införas mot att licenshavare och spelombud tillåter eller medverkar till att spel om pengar betalas med krediter.

– Det man vill göra är att förbjuda spel på kredit, vilket kan tyckas vara lovvärt, men som förslaget är formulerat innebär det att det blir stopp för allt att spel på kredit, inklusive alla former av betalkort, säger Pär Bygdeson och tillägger:

– Om det här förslaget går igenom riksdagen kommer den som säljer Trisslotter, eller andra spel i butik enbart kunna ta emot betalning via kontanter eller swish.

Livsmedelshandlarna ska kommentera utredningens förslag i ett remissvar som ska skickas till regeringen senast torsdagen den 23 maj. 

Pär Bygdeson konstaterar att organisationen kommer uppmana regeringen att ändra förslaget.  

– Från Livsmedelshandlarnas sida kommer vi att påpeka problemen med detta och begära att alla betalsätt ska vara godkända vid köp av spel i fysisk butik.

Fakta: Trisslotten

- Sveriges mest sålda skraplott

- Lanserades 1986

- Det säljs omkring 300 000 Trisslotter varje dag

- Under 2022 blev antalet miljonvinster på Triss 88 stycken. Det totala vinstvärdet för samtliga Trisslotter uppgick till 182 300 000 kronor

- Rent statistiskt behöver du köpa 32 876 Trisslotter innan du får en vinst på 10 000 kronor eller mer, vilket skulle kosta 986 280 kronor

Källor: Svenska Spel, Compricer resp CasinoWings

Foto: Svenska Spel

Text: Redaktionen