JUST NU: Statsministern ringde upp Putin

2022 03 31

Norges statsminister Jonas Gahr Støre lyfte luren för att ge sin syn på kriget direkt till Vladimir Putin.

Det rapporterar norska VG, som menar att Støre själv initierade att ringa upp diktatorn. Enligt statsministern ska samtalet ha förflutit “lugnt”, men med starka ord och raka puckar.

Tydliga budskap

Jag upplevde att det gick att nå ut och bli lyssnad på. Det var ett snyggt samtal med tydliga budskap, åt båda hållen. Vi har helt klart olika syn på vad som var upptakten till det här kriget – och vad som händer på marken, säger Støre enligt NRK.

Krigsbrott

I en dryg timme talade Støre med den ryska diktatorn. Statsministern meddelar till pressen att han under den tiden starkt fördömde kriget och till och med sade till Putin att han betraktar invasionen som ett krigsbrott.

Putin “saklig”

Støre upplevde Putin som respektabel i samtalet.

– Han framstod som saklig med sina argument. Han får tuffa besked tillbaka. Det är en extraordinär situation i europeisk historia vi står inför. Det var därför jag använde starka ord. Han lyssnade på dem. Han förklarade Rysslands syn på konflikten, men jag kände att det gick att nå ut och bli lyssnad på, säger den norska ledaren på en pressträff enligt VG, som inte heller utesluter att det kan bli fler samtal.

Manade till humanitärt tillträde

Ett stort fokus i telefonsamtalet ska även ha handlat om civilbefolkningens lidande i Mariupol. Støre argumenterade för att det humanitära tillträdet i staden måste garanteras och att förhandlingarna måste komma till en lösning.

Enligt Støre höll Putin med om den humanitära biten, men angående förhandlingarna hänvisade han till diskussionerna som hålls i Istanbul.

Rysk media justerar citat

Samtalet mellan Støre och Putin har även rapporterats i rysk media, bland annat av den ryska statliga nyhetsbyrån Tass.

Dock har den stora tv-kanalen Ren TV justerat citat från den norska regeringen och ersatt ordet “krig” med “särskild operation”.

Zelinsky talade till Norge

Igår pratade Norges statsminister även med Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal. Samma dag höll också president Volodymyr Zelinsky ett videotal direkt till norska Stortinget.

“Ryssland ljuger”

Samtidigt uttalar sig en annan norrman om Putinregimen. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg framhävde på torsdagen att Rysslands uppgifter om att de drar tillbaka sina styrkor är opålitliga.

– Ryssland har upprepade gånger ljugit om sina avsikter. Enligt vår underrättelsetjänst drar inte ryska styrkor sig tillbaka, utan omgrupperar, levererar och förstärker sin offensiv i Donbass-regionen, säger Stoltenberg till norska VG.

Foto: President of Russia resp Arbeiderpartiet

Text: Redaktionen