JUST NU: Statsministern hyllar Annie Lööf

2022 06 03

Centerpartiet ställer sig inte bakom högerns misstroendeförklaring mot inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S).

Ett beslut som hyllas av statsminister Magdalena Andersson (S).

I en intervju med GP lovordar hon C-ledaren Annie Lööfs beslut.

– Jag tycker att Annie Lööf återigen visar att hon sätter Sverige och svenska folket först. Med det sagt så är det ju inte klart hur det här kommer att sluta, säger hon till tidningen.

På besök i Göteborg

Statsministern besökte en förskola i Tynnered, Göteborg, under fredagen. Hon pratade om välfärd och vikten av en god förskola.

Men när hon samtalar med reportrar efter sitt besök handlar nästan samtliga frågor om misstroendeförklaringen mot Morgan Johansson och den eventuella regeringskrisen.

Hon vidhåller att hon tycker det är ett mycket oansvarigt beslut av högerpartierna.

–  Jag kan beklaga att Ulf Kristersson och de andra högerpartierna sätter Sverige i den här allvarliga situationen. En justitieminister är inte vem som helst. Morgan Johansson är ansvarig för säkerhetspolisen, cybersäkerheten och mycket annat som är centralt just nu. En erfaren justitieminister en tillgång för vårt land i det utsatta läget som råder just nu, säger Magdalena Andersson till GP.

Kommer att avgå

Statsministern står fast vid sitt uttalande från gårdagen.

Magdalena Andersson sa att hon kommer att avgå om Morgan Johansson fälls på tisdag.

– Jag säger samma sak i dag. Det är bara att titta på hur min företrädare Stefan Löfven agerade. Han gjorde likadant i liknande en situation, säger hon och betonar att misstroendeförklaringen saknar saklig grund och endast handlar om "rent politiska skäl”. 

Hos ser det som en misstroendeförklaring mot hela regeringen.  

”Obegripligt”

Ulf Kristersson (M) har svarat på statsministerns kritik.

– Det är ingen som har krävt regeringens avgång. Det är bara hon som nu plötsligt aktualiserar en regeringskris. Det är obegripligt. Det är ingen annan än Magdalena Andersson som pratar om en regeringskris,  säger han till Expressen.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Centerpartiet

Text: Redaktionen