JUST NU: Regeringens öde i händerna på politisk vilde – ställer ultimatum

2022 06 02

Misstroendeförklaringen mot Sveriges justitie- och inrikesminister kan avgöras av en enda person.

I eftermiddags rapporterades att Sverigedemokraterna väcker misstroende mot Morgan Johansson (S)

Kristdemokraterna och Moderaterna meddelade sitt omedelbara stöd för försöket att avsätta ministern, och senare kunde det även rapporteras att Liberalerna ansluter till missnöjet, enligt SVT.

Magdalena Andersson kan avgå

Omröstningen kring Morgan Johanssons framtid sker på tisdag. Om ministern röstas bort kommer också statsminister Magdalena Andersson att avgå, meddelar hon på en pressträff, där hon uttrycker sin ilska över misstroendeförklaringen.

–Det är fullständigt oansvarigt och oerhört. Vi är inte i ett läge för politiskt spel. Det här är farligt på riktigt, säger statsministern, och tillägger att hela regeringen "självklart" kommer att avgå om Johansson röstas bort.

Centern vacklar

Vänsterpartiet har meddelat att man kommer att rösta nej, medan Centerpartiet vacklar.

– Vi kommer i lugn och ro diskutera frågan i vår riksdagsgrupp och därefter fatta beslut om vilken ställning vi ska ta, säger Centerns gruppledare Anders W Jonsson till SVT.

Annie Lööf har dock insinuerat att hon vill att partiet röstar nej genom att säga att hon är “lite allergisk mot alla de misstroenden som kommit på senare tid”.

Hon avgör ministerns framtid

Ett scenario är att Morgan Johanssons öde läggs i händerna på politiska vilden och tidigare vänsterpartisten Amineh Kakabaveh. 

Enligt SVT har Kakabaveh gett regeringen ett ultimatum. Om inte den överenskommelse man har slutit med henne om Turkiet går hon på SD:s linje, trots att hon egentligen enligt egen utsago inte vill rösta med partiet.

– Men jag väntar på respons från Socialdemokraterna innan jag bestämmer mig, säger Amineh Kakabaveh till kanalen.

Kraven för att rösta nej

Överenskommelsen som Kakabaveh syftar på handlar om hur medlemmar och sympatisörer för YPG behandlas i Sverige. 

Enligt Kakabaveh måste kurdiska medlemmar behandlas bättre och hon ställer även krav på att Sverige inte ska vika sig för turkiska krav. Samma överenskommelse ledde till att Magdalena Andersson kunde röstas igenom som statsminister hösten 2021.

Konsekvenser om Sverige viker sig

Den politiska vilden inväntar nu hur Sveriges förhandlingar med Turkiet går gällande landets Nato-ansökan, där Turkiet uttryckt flera krav som Sverige måste leva upp till innan de godkänner ett svenskt medlemskap.

– Jag vill bara höra vad man gör i de här mötena med Turkiet. Kommer man att lyssna på Turkiet? Det i sig är ett besked, säger Amineh Kakabaveh till Expressen, och hävdar att det kan få konsekvenser om Sverige gör eftergifter för Erdoğan i förhandlingarna.

Ministern beredd att fortsätta

Morgan Johansson har kort uttalat sig om misstroendeförklaringen och menar att han “ser fram emot att fortsätta fyra år till”. 

Justitie- och inrikesministern kritiserar samtidigt SD, M och L för “högt tonläge” och personangrepp, erfar nyhetsbyrån TT.

Foto: Sveriges riksdag resp Regeringskansliet

Text: Redaktionen