Statsministern fortsatt sjuk – TV-debatt flyttas

2022 01 24

Statsministern har fortfarande inte tillfrisknat från coronasmittan.

Det var för 8 dagar sedan, fredagen den 14 januari, som beskedet kom om att Magdalena Andersson smittats av det fruktade coronaviruset.

Har inte tillfrisknat

Regeringskansliet meddelade då att hon med tanke på omständigheterna mådde bra men nu står det klart att Magdalena Andersson fortfarande inte har tillfrisknat.

TV-debatt flyttas

Statsministerns fortsatta sjukdom leder nu till att den stora TV-debatten med partiledarna i TV4 på måndags kväll flyttas fram.

– Vi hoppas att situationen är lite stabilare längre fram, säger Viveka Hansson som är programdirektör vid TV4.

Väntas locka stor TV-publik

TV-kanalen siktar nu på att partiledardebatten ska äga rum om två veckor istället. Med andra ord blir det partiledardebatt i TV4 måndagen den 7 februari.

Debatten väntas locka stor TV-publik då det är den första TV-debatten med Magdalena Andersson som ny statsminister och partiledare för Socialdemokraterna.

Jobbar hemifrån

Statsministerns stab klargör att statsministern är i tillräckligt god form för att kunna jobba hemifrån vilket hon gör i likhet med en stor andel av svenska folket som antingen har smittats eller försöker begränsa smittspridningen genom att jobba hemifrån.

Extrem smittspridning just nu

Smittspridningen i Sverige har nu nått en extrem omfattning. Det senaste registrerade dygnet noterades ett nytt dystert rekord på 42 000 smittade personer. Därutöver tillkommer alla som smittats tidigare under veckan samt ett mörkertal som kan vara mycket stort.

122 000 smittade

Bara de tre senaste dygnen har 122 000 personer bekräftats smittade i Sverige. Sammanlagt har 1,8 miljoner svenskar smittats och det är bara det antal som har bekräftats. Då landets testorganisation inte klarar av det stora trycket just nu är det med stor sannolikhet många som är sjuka men som inte är registrerat sjuka.

35 dödsoffer

104 personer vårdas nu på intensiven. 35 personer har förlorat livet med covid-19 de tre senaste registrerade dygnen enligt Folkhälsomyndighetens statistik vilket gör att det totala antalet dödsoffer stiger till 15 674 personer.

Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet