JUST NU: Statsministern bjuder in oppositionsparti till samarbete

2022 07 04

Socialdemokraterna vill locka över Liberalerna från oppositionen.

Enligt Socialdemokraterna är inte högeroppositionen ett trovärdigt regeringsalternativ. 

Partiet menar att den infekterade relationen och potentiella låsningen mellan Liberalerna och Sverigedemokraterna kommer att sätta käppar i hjulet för Ulf Kristerssons (M) ambition att bilda regering, rapporterar Expressen.

Vill samarbeta med L

Nu vill istället statsminister Magdalena Andersson (S) locka över just Liberalerna till ett regeringssamarbete efter valet.

– Jag tycker inte att man ska utesluta det. Vi fick ett väldigt komplicerat läge efter förra valet och får vi det igen så kommer vi behöva förvalta valresultatet och ta ansvar, säger hon till tidningen.

“Obekväm med Åkesson”

Hon tillägger:

– Det faktum att Jimmie Åkesson inte kunde välja mellan president Biden och president Putin veckan före det här kriget bröt ut gör att det finns en del även till höger som känner sig obekväma med att Jimmie Åkesson ska sitta i regeringen eller att Sverigedemokraterna ska ha tjänstemän i regeringskansliet som får ta del av säkerhetsklassad information.

Spricka mellan L och SD

Uppgifter förra veckan gjorde gällande att Sverigedemokraterna kan kräva att moderatledaren ska porta Liberalerna från regeringen om han vill att SD ska stötta honom som statsministerkandidat.

Liberalerna själva har tidigare gått ut med att man hellre ser nyval än att släppa fram Jimmie Åkesson (SD) till regeringsmakt.

– För Sveriges socialliberala parti är det inte aktuellt att släppa fram en regering med SD.  Om det går så långt är Liberalerna redo att möta väljarna i val både 11 september och 11 oktober, sade Johan Pehrson, partiledare för Liberalerna, till Svenska Dagbladet i början av maj.

“Många är djupt obekväma”

Splittringen har orsakat huvudbry för Moderaterna, vilket Socialdemokraterna i sin tur tolkar som att Ulf Kristersson inte kommer att lyckas samla ihop till ett regeringsunderlag, skriver Expressen.

– Vi vet att många liberaler är djupt obekväma med det här ställningstagandet att samarbeta med SD, säger Magdalena Andersson när hon får frågan om hur ett nytt samarbete med Liberalerna skulle vara möjligt.

Har samarbetat förr

Efter förra valet ingick både Socialdemokraterna och Liberalerna i det så kallade januariavtalet, tillsammans med Miljöpartiet och Centerpartiet.

Avtalet upplöstes i samband med att dåvarande statsminister Stefan Löfven röstades bort i en misstroendeomröstning för drygt ett år sedan.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen


Larm vid Arlanda – stora resurser på väg

2024 05 21

Flera räddningsenheter är just nu på väg mot Arlanda.

På tisdagskvällen kommer uppgifter om att en stor insats pågår vid Arlanda.

Det har larmats om haveri vid flygplatsen, och flera räddningsenheter är just nu på väg.

Däribland en ambulanshelikopter, rapporterar Expressen.

“Rökutveckling”

Stockholmspolisen har uttalat sig om situationen.

– Det är någon typ av rökutveckling från ett flygplan, säger presstalesperson Nadya Norton. 

Polis på plats

Utöver räddningsenheterna och ambulanshelikopter är även polis på väg till platsen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det röra sig om rök från en av motorerna på ett större flygplan.

– Det ska vara personer ombord, säger Nadya Norton till Aftonbladet.

Ett varningslarm

Det är ett flygplan av typen Airbus 350 från Air China som nu undersöks av räddningstjänsten.

Övrig verksamhet på Arlanda påverkas inte.

Passagerarna sitter kvar på planet och det ska inte vara någon större panik.

Det är ett varningslarm som har gått, på grund av rökutveckling från motorn på ett plan som taxades ut, säger Peter Wärring, pressansvarig på Swedavia, till Expressen.

Det finns i nuläget inga uppgifter om skador.

Sveriges största flygplats 

Stockholm Arlanda Airport är Sveriges största flygplats och flygplatsen erbjuder 107 olika direktlinjer varav 87 är utrikes och 20 inrikes och dessutom en rad charterdestinationer.

Sveriges riksdag beslutade att satsa på en storflygplats 1946 och den 26 november 1954 gick invigningsflygningen.

– 1960 lyfter SAS DC-8 på den första reguljära flygningen till New York. Den 1 april 1962 förklaras Stockholm-Arlanda flygplats officiellt öppnad av kung Gustav VI Adolf, uppger Swedavia.

De närmaste 30 åren ska 13 miljarder investeras i flygplatsen.

Foto: J. Tuomi

Text: Redaktionen