JUST NU: Statsministern bjuder in oppositionsparti till samarbete

2022 07 04

Socialdemokraterna vill locka över Liberalerna från oppositionen.

Enligt Socialdemokraterna är inte högeroppositionen ett trovärdigt regeringsalternativ. 

Partiet menar att den infekterade relationen och potentiella låsningen mellan Liberalerna och Sverigedemokraterna kommer att sätta käppar i hjulet för Ulf Kristerssons (M) ambition att bilda regering, rapporterar Expressen.

Vill samarbeta med L

Nu vill istället statsminister Magdalena Andersson (S) locka över just Liberalerna till ett regeringssamarbete efter valet.

– Jag tycker inte att man ska utesluta det. Vi fick ett väldigt komplicerat läge efter förra valet och får vi det igen så kommer vi behöva förvalta valresultatet och ta ansvar, säger hon till tidningen.

“Obekväm med Åkesson”

Hon tillägger:

– Det faktum att Jimmie Åkesson inte kunde välja mellan president Biden och president Putin veckan före det här kriget bröt ut gör att det finns en del även till höger som känner sig obekväma med att Jimmie Åkesson ska sitta i regeringen eller att Sverigedemokraterna ska ha tjänstemän i regeringskansliet som får ta del av säkerhetsklassad information.

Spricka mellan L och SD

Uppgifter förra veckan gjorde gällande att Sverigedemokraterna kan kräva att moderatledaren ska porta Liberalerna från regeringen om han vill att SD ska stötta honom som statsministerkandidat.

Liberalerna själva har tidigare gått ut med att man hellre ser nyval än att släppa fram Jimmie Åkesson (SD) till regeringsmakt.

– För Sveriges socialliberala parti är det inte aktuellt att släppa fram en regering med SD.  Om det går så långt är Liberalerna redo att möta väljarna i val både 11 september och 11 oktober, sade Johan Pehrson, partiledare för Liberalerna, till Svenska Dagbladet i början av maj.

“Många är djupt obekväma”

Splittringen har orsakat huvudbry för Moderaterna, vilket Socialdemokraterna i sin tur tolkar som att Ulf Kristersson inte kommer att lyckas samla ihop till ett regeringsunderlag, skriver Expressen.

– Vi vet att många liberaler är djupt obekväma med det här ställningstagandet att samarbeta med SD, säger Magdalena Andersson när hon får frågan om hur ett nytt samarbete med Liberalerna skulle vara möjligt.

Har samarbetat förr

Efter förra valet ingick både Socialdemokraterna och Liberalerna i det så kallade januariavtalet, tillsammans med Miljöpartiet och Centerpartiet.

Avtalet upplöstes i samband med att dåvarande statsminister Stefan Löfven röstades bort i en misstroendeomröstning för drygt ett år sedan.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen