JUST NU: Socialdemokraterna tvärvänder – ger efter för övriga partier

2022 06 09

Socialdemokraterna svänger och kommer nu att tillsätta en granskningskommission som utreder upploppen i påskas.

Efter de våldsamma upploppen under påskhelgen motsatte sig Socialdemokraterna att tillsätta en oberoende kommission som skulle granska händelserna.

Nu svänger partiet efter att ha gett efter för övriga partier i justitieutskottet, rapporterar Sveriges Radio.

“Förutsätter att Morgan lyssnar”

Riksdagen kräver nu att en kommission granskar både hur polisen och regeringen agerade under den aktuella helgen för att förebygga liknande händelser igen.

– Jag förutsätter att Morgan Johansson (justitie- och inrikesminister, red anm.) ändrar uppfattning och lyssnar till vad riksdagen har sagt och ser till att det blir en kommission som tillsätts före sommaren, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell till SR.

Tvärvänder om utredning

Fram till nu har Socialdemokraterna som enda parti bromsat en oberoende granskning av upploppen. Men nu har partiet alltså tvärvänt i frågan.

– Polisen gör nu utredningar själva för att se hur de bättre kan förebygga sådana händelser. Vi i politiken är eniga om att det är viktigt att utreda dessa händelser i grunden så att vi ska vara bättre förberedda och kunna motverka att sådant sker igen, framhåller Fredrik Lundh Sammeli (S), ordförande i justitieutskottet, till SR.

Uppges ha varnats på förhand

Efter upploppen kallades bland annat rikspolischef Anders Thornberg till justitieutskottet och sade där att polisen inte kunde ha förutsett de kravaller som uppstod.

Enligt Ekots uppgifter fanns det dock underrättelserapporter som varnade för stenkastning mot polis och bilbränder hela sju veckor före upploppen.

183 skadade poliser

Under den våldsamma helgen skadades hela 183 poliser enligt en sammanställning från myndigheten som TV4 har tagit del av.

Polisen anmälde efter händelserna sig själva för att utreda om brister ägt rum inom den egna organisationen som utgör brott.

“Viktigt att pröva”

– Utifrån de anmälningar som inkommit och övriga omständigheter är det viktigt att få till stånd en prövning av om brott har begåtts. En sådan prövning säkerställs genom den anmälan som nu har gjorts, säger rikspolischef Anders Thornberg enligt SVT.

M välkomnar oberoende utredning

Johan Forssell (M) välkomnar nu beskedet om att våldet tillsammans med regering och myndigheter nu ska utredas grundligt.

– Jag är såklart väldigt glad att det finns ett så starkt stöd för Moderaternas förslag att tillsätta en oberoende kommission som ska gå till botten med vad som egentligen hände under påskkravallerna, säger han till SR.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen