JUST NU: Socialdemokraterna tvärvänder – ger efter för övriga partier

2022 06 09

Socialdemokraterna svänger och kommer nu att tillsätta en granskningskommission som utreder upploppen i påskas.

Efter de våldsamma upploppen under påskhelgen motsatte sig Socialdemokraterna att tillsätta en oberoende kommission som skulle granska händelserna.

Nu svänger partiet efter att ha gett efter för övriga partier i justitieutskottet, rapporterar Sveriges Radio.

“Förutsätter att Morgan lyssnar”

Riksdagen kräver nu att en kommission granskar både hur polisen och regeringen agerade under den aktuella helgen för att förebygga liknande händelser igen.

– Jag förutsätter att Morgan Johansson (justitie- och inrikesminister, red anm.) ändrar uppfattning och lyssnar till vad riksdagen har sagt och ser till att det blir en kommission som tillsätts före sommaren, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell till SR.

Tvärvänder om utredning

Fram till nu har Socialdemokraterna som enda parti bromsat en oberoende granskning av upploppen. Men nu har partiet alltså tvärvänt i frågan.

– Polisen gör nu utredningar själva för att se hur de bättre kan förebygga sådana händelser. Vi i politiken är eniga om att det är viktigt att utreda dessa händelser i grunden så att vi ska vara bättre förberedda och kunna motverka att sådant sker igen, framhåller Fredrik Lundh Sammeli (S), ordförande i justitieutskottet, till SR.

Uppges ha varnats på förhand

Efter upploppen kallades bland annat rikspolischef Anders Thornberg till justitieutskottet och sade där att polisen inte kunde ha förutsett de kravaller som uppstod.

Enligt Ekots uppgifter fanns det dock underrättelserapporter som varnade för stenkastning mot polis och bilbränder hela sju veckor före upploppen.

183 skadade poliser

Under den våldsamma helgen skadades hela 183 poliser enligt en sammanställning från myndigheten som TV4 har tagit del av.

Polisen anmälde efter händelserna sig själva för att utreda om brister ägt rum inom den egna organisationen som utgör brott.

“Viktigt att pröva”

– Utifrån de anmälningar som inkommit och övriga omständigheter är det viktigt att få till stånd en prövning av om brott har begåtts. En sådan prövning säkerställs genom den anmälan som nu har gjorts, säger rikspolischef Anders Thornberg enligt SVT.

M välkomnar oberoende utredning

Johan Forssell (M) välkomnar nu beskedet om att våldet tillsammans med regering och myndigheter nu ska utredas grundligt.

– Jag är såklart väldigt glad att det finns ett så starkt stöd för Moderaternas förslag att tillsätta en oberoende kommission som ska gå till botten med vad som egentligen hände under påskkravallerna, säger han till SR.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen