SVERIGE: Varnade för våld – sju veckor innan upploppen

2022 05 11

– Det är ett misslyckande att vi inte kunnat förutse detta, givetvis. Vi hade inte de här underrättelserna.

Det sa rikspolischef Anders Thornberg efter att han och justitieminister Morgan Johansson (S) kallades till riksdagens justitieutskott efter påskhelgens upplopp i flera svenska städer.

Rikspolischefen konstaterade att polisen inte hade någon som helst underrättelseinformation som kunde förutse våldsamheterna. Ett felaktigt påstående.

Polisens underrättelseenhet varnade redan i februari – sju veckor innan upploppen – för våldsamheter i samband med högerextremisten Rasmus Paludans manifestationer mot islam, rapporterar SR Ekot som har tagit del av polisens underrättelserapporter.

Varnade för kriminella

I en första rapport från februari varnas det bland annat för att personer från ”kriminella miljöer” kan dyka upp i samband med motdemonstrationer mot Rasmus Paludans manifestationer.

– Vid en sådan situation föreligger risk för våldsanvändning, då i form av stenkastning mot blåljuspersonal, och/eller bränder (bilar, bråte och däck), konstaterade polisens nationella underrättelseenhet, enligt Ekot

Varnade för konsekvenser

Endast två dagar före Rasmus Paludans manifestation i Östergötland utfärdade den regionala underrättelsetjänsten en ny varning.

De utsatta områdena, Skäggetorp i Linköping och Navestad Norrköping, benämndes som platser där "krafter som vill skapa kaos enkelt kan göra det”, rapporterar SR.

Flera varningar

I rapporten, två dagar innan upploppen, står det bland annat:

”Det kan gå snabbt (minuter) att samla ett större antal individer i syfte att begå ordningsstörningar”

”Konsekvenserna av möjliga våldsamheter kan bli allvarliga för både Paludan och hans anhängare, för allmänheten och fredliga motdemonstranter på plats samt för polisiär personal på plats”.

”Polis som har till uppgift att säkerställa att demonstrationen kan genomföras kan komma att utsättas för hot och våld – även om det inte är polisen primärt som är måltavlan”.

”OTROLIGT ALLVARLIGT”

– Jag blir riktigt, riktigt upprörd om det stämmer att man haft de här underrättelserna och sedan bemannat med alldeles för få poliser, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz till P1-Morgon när hon får ta del av uppgifterna.

Hon konstaterar att hon ser ”otroligt allvarligt” på uppgifterna och kommer att kontakta rikspolischef Anders Thornberg.

Kommenterar uppgifterna

Anders Thornberg har kommenterat uppgifterna.

– Det som sas vid pressträffar under och efter påskhelgen baserades på vad som framkommit då, skriver han till SR Ekot.

Foto: Ingripandepoliserna

Text: Redaktionen


Storbank ändrar regler på Swish – “riktigt värdelöst”

2024 05 30

En av Sveriges storbanker inför nu nya regler för sina kunder som använder Swish.

Från och med 11 juni ändras villkoren för alla som tillfälligt höjer gränsen för hur stor summa som ska gå att swisha.

Det meddelar Handelsbanken i ett utskick till sina kunder.

Förändringen består i att det numera införs en betänketid på flera dagar om man behöver höja maxbeloppet för att kunna genomföra en betalning på minst 10 000 kronor vid ett och samma tillfälle.

Nyheten har fått spridning bland användare på sociala medier och bland annat delats av författaren Arne Kavastu Talving, som av bokbutiken Adlibris beskrivs som “en av Sveriges mest kända aktieprofiler”.

Två dagars framförhållning

“Planera din Swish-höjning”, lyder rubriken i Handelsbankens meddelande.

– Den 11 juni införs en fördröjning på 2 dagar när du tillfälligt höjer din beloppsgräns i Swish. Så om du ska swisha mer än 10 000 kronor vid ett tillfälle behöver du ha 2 dagars framförhållning, står det vidare.

Handelsbanken tillägger:

– Förändringen införs för att ge betänketid och förebygga bedrägerier. Mer information kommer på webb och i app.

"Riktigt värdelöst"

Arne Kavastu Talving är själv positiv till de nya reglerna.

– Det här tycker jag är bra, framhåller han på X.

– Tycker fler finansinstitut ska följa efter. Behöver man en större summa så vet man det i regel några dagar innan.

Andra kunder till Handelsbanken är dock inte lika nöjda. Tvärtom haglar kritiken mot storbanken efter det nya beskedet.

– Tycker det är jättedåligt för att inte säga katastrofalt dålig begränsning, uttrycker en missnöjd person på X.

– Riktigt värdelöst, skriver en annan.

– Att begränsa vuxna människors frihet med sina egna pengar är allt annat än bra.

– Otroligt dåligt beslut. Inget annat än överförmynderi. Swish skall inte ha någon övre gräns eller annan begränsning, precis som vanliga banköverföringar, uttrycker fler upprörda personer.

Alla kommentarer är dock inte negativa. Det finns även de som menar att risken att bli rånad på stora belopp minskar tack vare fördröjningen på två dagar.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


EUROPA: Populär turistort förbjuder badkläder

2024 05 29

En uppskattad semesterort i Italien har tröttnat på hur turister klär sig på stan.

Semesterfirarnas beteende i nordöstra Italien har gått för långt.

Efter att lokalbefolkningen under en längre tid klagat på att turister inte byter om från sina badkläder när de lämnar stranden införs nu ett förbud mot bikini och badbyxor på badorten Lignano i Veneto, rapporterar 20 Minuten med hänvisning till lokala medier.

Ingen strandklädsel är numera tillåten utanför stranden.

– En sådan situation orsakar inte bara obehag för lokalbefolkningen, utan kan också ha en negativ inverkan på livskvaliteten, framhåller kommunfullmäktige i beslutet.

– Vi behöver ha respekt för en stad som är inriktad på turism och framför allt respekt för dess medborgare.

Det här gäller

I Veneto, där bland annat turistmagneten Venedig ligger, upplever man att man inte längre har något val än att införa förbudet.

Beteendet att promenera omkring i bikini anses stötande.

– Män måste bära t-shirt med sina badbyxor, medan kvinnor måste bära en passande topp över sin bikini eller baddräkt, framhåller reportern Lulse Faupel till den egna tidningen.

Reglerna gäller även barn från tolv år och uppåt.

Höga böter

Förbudet trädde formellt i kraft den 5 maj i år. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter på 25 euro. Upprepade brott leder till böter på uppemot motsvarande nästan 6 000 kronor.

Samma regler finns sedan tidigare på flera andra italienska semesterorter. Bland annat har Trieste gjort samma sak och ett förbud diskuteras även i Jesolo.

Dessutom är det inte heller tillåtet att bära bikini eller badbyxor på andra områden än stranden i Barcelona och kroatiska kuststaden Split.

Klagats även i Sverige

Irritation finns inte bara på semesterorterna vid Medelhavet.

Även i Sverige har det klagats på samma sak.

Till exempel fick lanthandlaren Pär Renevall i den småländska turistmagneten Tolg utanför Växjö nog förra året och införde en ny klädkod som alla besökare måste följa.

Man behöver inte ha slips och finkläder på sig men dra på dig en t-shirt innan du går in här, sade han till SVT vid tillfället.

Han pekade på att det framför allt var de svenska turisterna som slarvade med klädseln.

LÄS MER: Klagomål på svenska turister – inför nya regler

Foto: Trend

Text: Redaktionen