SVERIGE: Varnade för våld – sju veckor innan upploppen

2022 05 11

– Det är ett misslyckande att vi inte kunnat förutse detta, givetvis. Vi hade inte de här underrättelserna.

Det sa rikspolischef Anders Thornberg efter att han och justitieminister Morgan Johansson (S) kallades till riksdagens justitieutskott efter påskhelgens upplopp i flera svenska städer.

Rikspolischefen konstaterade att polisen inte hade någon som helst underrättelseinformation som kunde förutse våldsamheterna. Ett felaktigt påstående.

Polisens underrättelseenhet varnade redan i februari – sju veckor innan upploppen – för våldsamheter i samband med högerextremisten Rasmus Paludans manifestationer mot islam, rapporterar SR Ekot som har tagit del av polisens underrättelserapporter.

Varnade för kriminella

I en första rapport från februari varnas det bland annat för att personer från ”kriminella miljöer” kan dyka upp i samband med motdemonstrationer mot Rasmus Paludans manifestationer.

– Vid en sådan situation föreligger risk för våldsanvändning, då i form av stenkastning mot blåljuspersonal, och/eller bränder (bilar, bråte och däck), konstaterade polisens nationella underrättelseenhet, enligt Ekot

Varnade för konsekvenser

Endast två dagar före Rasmus Paludans manifestation i Östergötland utfärdade den regionala underrättelsetjänsten en ny varning.

De utsatta områdena, Skäggetorp i Linköping och Navestad Norrköping, benämndes som platser där "krafter som vill skapa kaos enkelt kan göra det”, rapporterar SR.

Flera varningar

I rapporten, två dagar innan upploppen, står det bland annat:

”Det kan gå snabbt (minuter) att samla ett större antal individer i syfte att begå ordningsstörningar”

”Konsekvenserna av möjliga våldsamheter kan bli allvarliga för både Paludan och hans anhängare, för allmänheten och fredliga motdemonstranter på plats samt för polisiär personal på plats”.

”Polis som har till uppgift att säkerställa att demonstrationen kan genomföras kan komma att utsättas för hot och våld – även om det inte är polisen primärt som är måltavlan”.

”OTROLIGT ALLVARLIGT”

– Jag blir riktigt, riktigt upprörd om det stämmer att man haft de här underrättelserna och sedan bemannat med alldeles för få poliser, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz till P1-Morgon när hon får ta del av uppgifterna.

Hon konstaterar att hon ser ”otroligt allvarligt” på uppgifterna och kommer att kontakta rikspolischef Anders Thornberg.

Kommenterar uppgifterna

Anders Thornberg har kommenterat uppgifterna.

– Det som sas vid pressträffar under och efter påskhelgen baserades på vad som framkommit då, skriver han till SR Ekot.

Foto: Ingripandepoliserna

Text: Redaktionen