JUST NU: Snöplig “soppatorsk” får Kreml att koka
2022 07 01
Till Ryssland stora förtret har FN listat en ukrainsk soppa på världsarvslistan.
Beslutet togs av FN:s kulturorganisation UNESCO, rapporterar nyhetsbyrån AFP via bland annat The Times of Israel och France 24.
Det rör sig om den ukrainska soppan borsjtj, som UNESCO nu listar som ett hotat kulturarv i Ukraina.
“Segern är vår”
Beskedet skapar jubel i Ukraina.
– Segern i borsjtj-kriget är vår (...). vi kommer att vinna både i borsjtj-kriget och i detta krig, framhåller Ukrainas kulturminister Oleksandr Tkachenko på Telegram, och refererar till den ryska invasionen av landet.
Kreml rasar
Däremot är det inga muntra miner i Kreml som protesterar högljutt mot beskedet. Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet, gick till hårt angrepp mot FN:s beslut om att försöka få soppan att tillhöra “ett folk… en nationalitet”.
– Det här är främlingsfientlighet, säger hon enligt nyhetsbyrån.
“Integrerad del av Ukraina”
UNESCO köper dock inte den ryska kritiken.
– Ukrainsk borsjtj – den nationella versionen av borsjtj som konsumeras i flera länder i regionen – är en integrerad del av det ukrainska familje- och samhällslivet, framhäver organisationen enligt France 24.
Livskraften hotad
Att addera den berörda soppkulturen till UNESCO:s lista är tänkt att kasta extra strålkastarljus på maträtten, i kölvattnet av Rysslands brutala anfallskrig mot det ukrainska folket.
FN-kommittén hade nämligen noterat att kriget hade “hotat livskraften” för soppkulturen i Ukraina, skriver den israeliska tidningen.
Dåliga förutsättningar att koka soppa
– Fördrivningen av människor [utgör ett hot] (...) eftersom människor inte bara kan laga eller odla lokala grönsaker för borsjtj, utan också att komma samman (...) vilket undergräver samhällenas sociala och kulturella välbefinnande, motiverar UNESCO sitt beslut.
Grönsakssoppa med rödbetor
Borsjtj är en soppa som har stark tradition i Östeuropa, skriver norska VG, och består av en grönsakssoppa med huvudingrediensen i regel består av rödbetor.
Den sägs härstamma från den ukrainska staden Kievrus och började lagas för mer än 1 500 år sedan.
Foto: M. Nayman resp Ryska Ambassaden UK
Text: Redaktionen