Slår larm om militära stölder i Sverige

2022 10 21

Ett flertal svenska industribolag har bestulits på komponenter och utrustning som kan användas för militära ändamål.

Uppgifterna kommer från Svenskt Näringsliv som nu uppmanar sina medlemmar till förhöjd säkerhet och ökad varsamhet, rapporterar Dagens industri.

Det finns också risk att aktörerna bakom stölderna arbetar på utländska uppdrag med kopplingar till Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

– Det är typen av komponenter och omfattningen av stölderna som gör att vi inte kan utesluta detta, säger Svenskt Näringslivs säkerhetspolitiske expert Johan Sjöberg till tidningen.

Fåordig om stölderna

Svenskt Näringsliv vill emellertid inte kommentera vilka företag det är som har råkat ut för stölderna.

– Jag vill inte ringa in de här bolagen. Men det rör sig både om företag inom och utanför försvarsindustrin, säger Johan Sjöberg.

Han vill heller inte uppge om det tagits kontakt med polis eller regeringskansliet.

– De frågorna får ställas dit.

Allmän uppmaning

På sin hemsida har dock Svenskt Näringsliv kommunicerat en allmän uppmaning.

– Vi uppmuntrar således våra medlemsföretag att se över säkerhetsskydd och i övrigt iaktta försiktighet och uppmärksamhet, framhåller organisationen.

60 000 företag

Svenskt Näringsliv är en arbetsorganisation som fokuserar på att ta fram förslag på åtgärder och reformer som ska gynna företagsklimatet i Sverige.

Totalt ingår över 60 000 företag i organisationen.

– En av Svenskt Näringslivs viktigaste roller är att vara en plats för näringslivet att mötas och samverka tvärs över bransch- och storleksgränser. Den uppgiften är viktig i avtalsförhandlingar, där varje bransch träffar sina egna avtal men samverkan mellan olika branscher är viktigt för att resultatet ska bli bra för näringslivet i sin helhet, framhåller organisationen på sin hemsida.

Kommande besked om ökat stöd

Under hösten har S-regeringen tagit fram ett förslag för hur Sverige ska fortsätta stödja Ukraina.

– Självklart ska vi bidra till Ukraina. Därför gör Försvarsmakten nu en fullständig genomgång av vad man har i sina förråd och vilka möjligheter man har, sade tidigare försvarsminister Peter Hultqvist (S) till DN förra veckan.

Rapporten avser att redovisas på tisdag.

LÄS MER: SVERIGE: Person gripen – kopplas till stulna fartkameror

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen