SVERIGE: Person gripen – kopplas till stulna fartkameror

2022 10 21

Över hundra fartkameror har stulits längs med vägarna i Sverige de senaste månaderna.

Nu har polisen gripit en person med koppling till de omfattande stölderna, rapporterar SvD.

Personen greps vid 01.20 i Riala i Norrtälje, uppger polisen.

Norrtälje kommun har varit särskilt utsatt med över 70 stölder.

Kan ha koppling till kriget

Liknande utrustning som finns i fartkamerorna har hittats i hemmatillverkade drönare som Ryssland använder i kriget mot Ukraina. 

Det ukrainska försvarsdepartementet har uppgett att drönarna har använts i åtskilliga attacker mot ukrainska städer och byar.

Den svenska säkerhetspolisen bekräftar att de känner till uppgifterna som cirkulerar om kopplingen mellan stölderna och de ryska drönarna.

– Men vi har ingen möjlighet att gå närmare in på eller berätta om vårt underrättelsearbete, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson på Säpo, till Aftonbladet.

”Kopplingen fullt möjligt”

Enligt Hans Liwång, docent i försvarssystem på Försvarshögskolan, är det fullt möjligt att det finns en koppling mellan stölderna av fartkameror och Rysslands anfallskrig i Ukraina.

– Det har gått för kort tid för att kamerorna som stulits redan letat sig hela vägen till Ryssland. Däremot är den indirekta kopplingen fullt möjlig, att stöldligor reagerar på vad som är lätt att sälja, säger han till SVT Nyheter.

Dyr kostnad

Stölderna blir en dyr affär för Trafikverket. Det kostar nästan 250 000 kronor att ersätta varje fartkamera.

– Det måste återställas lite runtomkring, skåpet och elskåpet kan vara vandaliserat och måste återställas. Nu är vi uppe i 100 kameror, så är det ju jättemycket pengar, säger Eva Lundberg, nationell samordnare för ATK-verksamhet på Trafikverket, till Dalademokraten.

Trafikverket uppger att myndigheten aldrig tidigare har haft problem med liknande stölder, rapporterar SvD.

Foto: M. Seymour General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen