Slår Centerns dröm i spillror

2021 07 07

– Vi kommer aldrig att rösta på en budget som vi inte har inflytande över.

Det säger Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar under Vänsterns dag i Almedalen idag.

– Vi är redo och beredda att förhandla och se till att det kommer en statsbudget som är tillräckligt bra och som vi kan acceptera i sin helhet. Men det är förstås helt och hållet upp till Stefan Löfven. I det fall vi inte har någon uppgörelse så kommer vi förstås och rösta på vår egen budget, säger Nooshi (V).

Aldrig enligt V

För att vara på säkra sidan ställde reportrar kontrollfrågor till V-ledaren som då gav ett extra tydligt svar.

– Vi kommer aldrig rösta på en budget som vi inte har inflytande över, svarade Nooshi (V).

Almedalsveckan är i år digital på grund av pandemin och man har även halverat längden genom att köra två partier per dag istället för ett. Först ut på premiärdagen i dag söndag var Vänsterpartiet och ikväll talar Kristdemokraternas ledare Ebba Busch klockan 19.

ANALYS

Ett drömupplägg för Centern vore att kunna förhandla budgeten ensamma med S-MP och att Vänsterpartiet ska känna sig tvingade att rösta på S-MP-C-budgeten med hänvisning till att alternativet är M-KD-budgeten.

Budgetomröstningen fungerar så att de två partibudgetar med minst antal ledamöter möts i en första omröstning, till exempel L mot KD. Den som får flest röster gå vidare till röstningsomgång 2 och till slut ställs den budget med flest ledamöter bakom sig mot regeringens budget. Praxis säger att när ett partis budget fallit så lägger partiet ned sina röster men regelverket hindrar inte partier från att rösta på andra partiers budgetar efter att ens egen budget fallit.

Regelverket hindrar heller inte partier från att göra budgetar tillsammans. M-KD väntas göra gemensam budget och MP och S har också gemensam budget eftersom de sitter i samma regering. Under januarisamarbetet har även C och L ingått i S-MP-budgeten, dvs en S-MP-L-C-budget.

Säger blankt nej

Om M-KD lägger gemensam budget får deras budget färre röster än S-C-MP-budgeten då M-KD har 92 riksdagsledamöter mot S-C-MP:s 147 ledamöter. Men när SD:s 62 ledamöter röstar på M-KD-budgeten så får den budgeten fler röster än S-C-MP-budgeten, det vill säga hela 154 röster.

S-C-MP-budgeten kan dock vinna om man får V:s 28 röster. Men det är detta V nu säger blankt nej till.

Centerns dröm har med andra ord slagits i spillror. Partiets budgetinflytande tycks vara borta om man inte låter V vara med och påverka vilket beror på att S-C-MP-regeringen inte kan styra utan V:s stöd.

Slutsatsen är att tiden då Sverige kunde styras av regeringar med aktiva minoritetsunderlag tycks gå mot sitt slut.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet resp. Centern.

[yop_poll id="314"]