Slår Centerns dröm i spillror

2021 07 07

– Vi kommer aldrig att rösta på en budget som vi inte har inflytande över.

Det säger Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar under Vänsterns dag i Almedalen idag.

– Vi är redo och beredda att förhandla och se till att det kommer en statsbudget som är tillräckligt bra och som vi kan acceptera i sin helhet. Men det är förstås helt och hållet upp till Stefan Löfven. I det fall vi inte har någon uppgörelse så kommer vi förstås och rösta på vår egen budget, säger Nooshi (V).

Aldrig enligt V

För att vara på säkra sidan ställde reportrar kontrollfrågor till V-ledaren som då gav ett extra tydligt svar.

– Vi kommer aldrig rösta på en budget som vi inte har inflytande över, svarade Nooshi (V).

Almedalsveckan är i år digital på grund av pandemin och man har även halverat längden genom att köra två partier per dag istället för ett. Först ut på premiärdagen i dag söndag var Vänsterpartiet och ikväll talar Kristdemokraternas ledare Ebba Busch klockan 19.

ANALYS

Ett drömupplägg för Centern vore att kunna förhandla budgeten ensamma med S-MP och att Vänsterpartiet ska känna sig tvingade att rösta på S-MP-C-budgeten med hänvisning till att alternativet är M-KD-budgeten.

Budgetomröstningen fungerar så att de två partibudgetar med minst antal ledamöter möts i en första omröstning, till exempel L mot KD. Den som får flest röster gå vidare till röstningsomgång 2 och till slut ställs den budget med flest ledamöter bakom sig mot regeringens budget. Praxis säger att när ett partis budget fallit så lägger partiet ned sina röster men regelverket hindrar inte partier från att rösta på andra partiers budgetar efter att ens egen budget fallit.

Regelverket hindrar heller inte partier från att göra budgetar tillsammans. M-KD väntas göra gemensam budget och MP och S har också gemensam budget eftersom de sitter i samma regering. Under januarisamarbetet har även C och L ingått i S-MP-budgeten, dvs en S-MP-L-C-budget.

Säger blankt nej

Om M-KD lägger gemensam budget får deras budget färre röster än S-C-MP-budgeten då M-KD har 92 riksdagsledamöter mot S-C-MP:s 147 ledamöter. Men när SD:s 62 ledamöter röstar på M-KD-budgeten så får den budgeten fler röster än S-C-MP-budgeten, det vill säga hela 154 röster.

S-C-MP-budgeten kan dock vinna om man får V:s 28 röster. Men det är detta V nu säger blankt nej till.

Centerns dröm har med andra ord slagits i spillror. Partiets budgetinflytande tycks vara borta om man inte låter V vara med och påverka vilket beror på att S-C-MP-regeringen inte kan styra utan V:s stöd.

Slutsatsen är att tiden då Sverige kunde styras av regeringar med aktiva minoritetsunderlag tycks gå mot sitt slut.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet resp. Centern.

[yop_poll id="314"]

Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen


Nytt fullskaligt krig nära: ”Kommer bli förödande”

2024 06 19

Ett nytt krig i Mellanöstern är på väg att bryta ut.

Det meddelar Israels utrikesminister Israel Katz.

Enligt ministern har planer på en israelisk militär offensiv i Libanon godkänts. Offensiven kommer innebära ett ”fullskaligt krig” mellan Israel och den Iran-stödda milisen Hizbollah, uppger utrikesministern. 

Libanesiska Hizbollah är terrorstämplade av USA. EU har terrorstämplat Hizbollahs militära gren.

Under kriget mellan Hamas och Israel har Hizbollah avfyrat mängder av raketer mot norra Israel. I tisdags hotade terrorgruppen att slå till mot Israels tredje största stad Haifa, vilket fått den israeliska regeringen att se rött.

Utrikesminister Israel Katz varnar för att en israelisk offensiv ”kommer bli förödande”.

– I ett fullskaligt krig kommer Hizbollah att utplånas och Libanon kommer drabbas hårt, säger han.

USA agerar

USA ser allvarligt på det upptrappade läget mellan Israel och Hizbollah.

Stormakten har skickat den erfarne medlaren Amos Hochstein till området för att medla mellan parterna. Målet är att undvika ett nytt storskaligt krig i regionen.

– Vi har sett en upptrappning under de senaste veckorna. President Biden vill undvika en ytterligare upptrappning och ett större krig, säger Hochstein enligt Yle och tillägger:

– Det är i allas intresse att lösa det här snabbt och på diplomatisk väg, och det kan uppnås och det är brådskande.

Fakta Hizbollah

- Islamistisk shiamuslimsk rörelse i Libanon, nära lierad med Iran

- Terrorstämplad av USA (dess väpnade gren också av EU)

- Hizbollah har ett stort inflytande i Libanon, både politiskt och militärt

- Terrorgruppens uttalade mål är att utplåna Israel

- Det är oklart hur stor Hizbollahs väpnade gren är. Det är dock klarlagt att terrororganisationen innehar en gedigen vapenarsenal, bland annat över 100 000 raketer

Foto: F. Andrejevic

Text: Redaktionen