Slår Centerns dröm i spillror

2021 07 07

– Vi kommer aldrig att rösta på en budget som vi inte har inflytande över.

Det säger Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar under Vänsterns dag i Almedalen idag.

– Vi är redo och beredda att förhandla och se till att det kommer en statsbudget som är tillräckligt bra och som vi kan acceptera i sin helhet. Men det är förstås helt och hållet upp till Stefan Löfven. I det fall vi inte har någon uppgörelse så kommer vi förstås och rösta på vår egen budget, säger Nooshi (V).

Aldrig enligt V

För att vara på säkra sidan ställde reportrar kontrollfrågor till V-ledaren som då gav ett extra tydligt svar.

– Vi kommer aldrig rösta på en budget som vi inte har inflytande över, svarade Nooshi (V).

Almedalsveckan är i år digital på grund av pandemin och man har även halverat längden genom att köra två partier per dag istället för ett. Först ut på premiärdagen i dag söndag var Vänsterpartiet och ikväll talar Kristdemokraternas ledare Ebba Busch klockan 19.

ANALYS

Ett drömupplägg för Centern vore att kunna förhandla budgeten ensamma med S-MP och att Vänsterpartiet ska känna sig tvingade att rösta på S-MP-C-budgeten med hänvisning till att alternativet är M-KD-budgeten.

Budgetomröstningen fungerar så att de två partibudgetar med minst antal ledamöter möts i en första omröstning, till exempel L mot KD. Den som får flest röster gå vidare till röstningsomgång 2 och till slut ställs den budget med flest ledamöter bakom sig mot regeringens budget. Praxis säger att när ett partis budget fallit så lägger partiet ned sina röster men regelverket hindrar inte partier från att rösta på andra partiers budgetar efter att ens egen budget fallit.

Regelverket hindrar heller inte partier från att göra budgetar tillsammans. M-KD väntas göra gemensam budget och MP och S har också gemensam budget eftersom de sitter i samma regering. Under januarisamarbetet har även C och L ingått i S-MP-budgeten, dvs en S-MP-L-C-budget.

Säger blankt nej

Om M-KD lägger gemensam budget får deras budget färre röster än S-C-MP-budgeten då M-KD har 92 riksdagsledamöter mot S-C-MP:s 147 ledamöter. Men när SD:s 62 ledamöter röstar på M-KD-budgeten så får den budgeten fler röster än S-C-MP-budgeten, det vill säga hela 154 röster.

S-C-MP-budgeten kan dock vinna om man får V:s 28 röster. Men det är detta V nu säger blankt nej till.

Centerns dröm har med andra ord slagits i spillror. Partiets budgetinflytande tycks vara borta om man inte låter V vara med och påverka vilket beror på att S-C-MP-regeringen inte kan styra utan V:s stöd.

Slutsatsen är att tiden då Sverige kunde styras av regeringar med aktiva minoritetsunderlag tycks gå mot sitt slut.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet resp. Centern.

[yop_poll id="314"]

Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Högriskområde i sju län – EU har varnat husdjursägare

2023 11 28

Från och med måndag 27 november klassas kommuner i hela sju svenska län som högriskområde.

Det bekräftar Jordbruksverket idag.

Beslutet är fattat med anledning av att länen i fråga är särskilt utsatta för fågelinfluensa – och nu gäller särskilda regler i berörda områden.

"Håll hunden kopplad säger jag"

I första hand påverkar beslutet fåglar i fångenskap.

Alla kommersiella besättningar med fjäderfän måste hålla sina fåglar inomhus.

Hobbyfåglar måste förvaras inhägnade för att skyddas mot direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar.

Jordbruksverkets beslut kommer efter att EU tidigare under året uppmanat husdjursägare i Sverige att hålla sina djur inomhus – eller koppla dem när man går ut.

En minst lika kraftig varning kom från Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vi Uppsala universitet, efter att viruset börjat smitta däggdjur.

– Håll hunden kopplad säger jag rakt upp och ned. Ta in katterna. För katter och hundar kan drabbas av det här viruset och speciellt om de stöter på döda eller halvdöda fåglar och biter i dem, framhöll han till TV4.

– Det finns rapporter om både hundar och katter som smittats.

Ökar i flera länder

Utbrott av fågelinfluensa ökar nu i flera europeiska länder, enligt Jordbruksverket.

Vilka kommuner som nu klassas som högriskområden är baserat på historisk data som visar var i landet som smittspridningen generellt är högre.

 Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Berörda län och kommuner

Följande län och kommuner berörs av högriskområdet. Utöver förvaring gäller även särskilda regler för försäljning av ägg, kött och andra produkter.

- Blekinge län - Samtliga kommuner

- Gotlands län - Gotlands kommun

- Hallands län - Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

- Kalmar län - Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

- Skåne län - Samtliga kommuner

- Västra Götalands län - Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

- Östergötlands län - Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

LÄS MER: Fågelinfluensan sprider sig – här är symtomen hos husdjur

Foto: J. Street

Text: Redaktionen