Slagsmål vid Storbritanniens mackar – Brexit är orsaken till kaoset

2021 10 01

Slagsmål och kaos skakar bensinstationerna i Storbritannien.

Orsaken är att brittiska bilister är panikslagna i jakten på att få tag på bensin som blivit en bristvara i landet på grund av Brexit.

90 % slut på bränsle

I vissa regioner har hela 90 % av bensinstationerna slut på bränsle och brittiska tidningar uppger att vårdpersonal har svårt att ta sig till jobbet. Landsbygden drabbas extra hårt där en del blivit närmast isolerade och har svårt att ta sig från sin hem.

Långa köer

– Jag har slutat ta emot andra kunder än vissa yrkesgrupper, uppger en mackföreståndare vid BP i Nottinghamshire som vill prioritera kunder som jobbar inom exempelvis sjukvården och räddningstjänsten.

Många bensinstationer har stängt igen helt då de inte har något bränsle kvar och vid de få mackar som har öppet ringlar sig köerna långa och flera rapporter har kommit om slagsmål och bråk mellan upprörda kunder som fajtas om de sista dropparna bensin.

ANALYS

En av huvudorsakerna till bensinbristen är att det råder brist på lastbilsförare i Storbritannien på grund av Brexit. Enligt Vägtransportörernas Branschorganisation saknas det 100 000 lastbilsförare då många förare från övriga EU lämnade landet vid Brexit.

Brexit försvårade

Här är orsakerna bakom landets brist på förare:

▪Utländska förare lämnade vid Brexit som gjorde det mycket svårare och mer byråkratiskt för utländsk arbetskraft i Storbritannien.

▪Intresset för att vara lastbilsförare i Storbritannien är lågt. Brittiska ungdomar anser inte att jobbet är intressant.

▪Brittiska pundet har försvagats mot euron efter Brexit vilket gör det mindre lönsamt för förare från övriga EU att jobba i Storbritannien.

▪EU:s fria marknad gör att lastbilsförare enkelt kan förflytta sig inom EU till de områden där efterfrågan finns. Men när efterfrågan uppstår i Storbritannien så är regelverket för krångligt efter Brexit så förare avstår att åka till landet.

Boris Johnson kritiseras

Premiärminister Boris Johnson som var positiv till Brexit har länge varnats för att EU-utträdet kommer att drabba landets ekonomi hårt och inte minst Liberaldemokraterna kritiserar nu Johnson. I Liberaldemokraternas nya kampanj ingår bland annat bilder på lastbilar med Boris Johnsons bild på och texten ”Too Little. Too Late”.

Texten syftar på att Boris Johnsons toryregering agerat för sent med att utbilda brittiska militärer att agera lastbilsförare.

Foto: Lib Dems, FB

[yop_poll id="701"]