Skola i krismöte – rektor sliter ner student från scenen

2024 06 07

Tumult har uppstått under ett studentfirande i Malmö.

Mitt under studenterna utspring på en gymnasieskola i staden rusade skolans rektor upp på scenen.

Enligt Sydsvenskan ska rektorn med våld ha hindrat en student från att hålla upp Palestinaflaggan.

Rektorn ska ha placerat sin underarm mot studentens övre del av bröstet eller mot halsen och tryckt bort studenten från scenen. Med ett grepp om flaggan drog rektorn sedan ner studenten från trappan till scenen.

Tidningen framhåller att agerandet sannolikt bryter mot lagen och hänvisar till hur Justitieombudsmannen, JO, har dömt i liknande ärenden.

– Utöver att rektornanvänder våld mot en student är det inte troligt att en skola, oavsett vad skolans ordningsregler säger, har rätt att hindra någon från att hålla upp en flagga eller föra fram ett politiskt budskap, rapporterar Sydsvenskan.

Skolan i krismöte

Rektorns nya arbetsgivare efter sommaren, en friskola i Malmö, sitter i krismöte efter händelsen.

Det uppger en styrelseledamot för tidningen.

Flaggförbud råder enligt rektorn

Den utpekade rektorn har tidigare förklarat att han infört flaggförbud vid utspringet på studenten. 

– Vi har 450 elever som ska springa ut och det måste kännas säkert. Vi vill inte att någon ska snubbla och komma till skada, sa han till SVT Nyheter förra sommaren.

Rektorn konstaterade även att förbudet handlar om att stoppa budskap som ”inte hör hemma på en skolgård”.

– Vi vill inte att flaggor ska skymma när de som står bakom och vi vill inte ha flaggor och banderoller med budskap som inte hör hemma på en skolgård, som en IS-flagga till exempel.

Het debatt

Att bära andra flaggor än den svenska under studentfirandet har blivit allt vanligare i Sverige.

Frågan är omdiskuterad.

Nalin Pekgul, tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna, har bland annat argumenterat för att den svenska flaggan borde vara tongivande under studentfirandet.

– Som samhälle har vi samtidigt skäl att vara stolta över att ha utbildat ännu en årskull med de medel som vi alla har bidragit till med våra skatter. Detta bör vi fira tillsammans med en symbol för vårt gemensamma samhälle, den svenska flaggan.

– Att då komma dragande med kurdiska, turkiska eller några andra utländska flaggor ger en väldig konstig signal. Förnekar man att skolan är en gemensam angelägenhet och tackar den kurdiska eller turkiska folkgruppen för barnens utbildning? Detta borde invandrarföreningarna ta en ordentlig diskussion om, framhöll hon i en debattartikel i Expressen.

Enligt studenter på Jensen gymnasium i Uppsala, som förra året förbjöd flaggor under utspringet, ska flaggvalet inte tolkas som en pik mot Sverige.

– Vi vill hylla landet vi kommer ifrån. Det handlar inte om att trycka ner Sverige utan snarare att lyfta upp våra föräldrar, sade en av studenterna till SVT Nyheter när hon kommenterade förbudet.

Foto: Mats Fallqvist, Länsmuseet Gävleborg

Text: Redaktionen


Ny legitimation ska införas i Sverige och hela EU

2024 06 12

En ny e-legitimation ska införas i Sverige och EU, vilket innebär att BankID får konkurrens.

Miljontals svenskar har idag bank-id från kommersiella aktörer i form av privata banker.

Men det finns också många som inte har något bank-id eller någon form av e-legitimation.

Detta skapar problem i vardagen och leder till ojämlikhet.

Därför införs nu en ny, statlig e-legitimation, rapporterar SR.

En miljon saknar e-legg

Bank-id har fått mycket kritik, bland annat för att många människor saknar möjlighet att skaffa eller använda det.

– Det finns idag ungefär en miljon människor i Sverige som inte kan få en e-legitimation, säger Lotta Hämäläinen, som är ansvarig på Digg – myndigheten för digital förvaltning, till radiokanalen.

Många äldre personer kan inte använda bank-id eftersom de har svårt att hantera en smartphone.

Detsamma kan gälla personer med funktionsnedsättningar.

Ett annat problem är att bankerna, som är privata aktörer, kan välja bort kunder. Detta kan bland annat drabba flyktingar som saknar svenskt personnummer.

Dessutom anses det leda till osäkerhet när privata aktörer i stort sett har monopol på en så viktig samhällsfunktion.

– Vi har en dominerande lösning som gör att går den ner så är risken att samhället stannar, säger Lotta Hämäläinen.

Fysiskt plastkort

Men nu kommer Sverige alltså att införa en statlig e-legitimation, vilket de flesta andra länder redan har.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, säger Lotta Hämäläinen till radiokanalen.

Digital plånbok inom EU

Samma år kommer även EU att införa en gemensam e-legitimation i form av den digitala plånboken EUDI Wallet.

– Nyckelfunktionerna inkluderar möjligheten att e-legitimera användare över landsgränserna, både i e-tjänster och vid fysisk närvaro, uppger myndigheten Digg på sin hemsida.

Med den digitala plånboken kommer man även kunna dela annan information om sig själv inom hela EU.

– Det man fyller den med kan vara allt från teaterbiljetter, körkort, utbildningsmeriter, recept på mediciner till arbetsintyg eller rättigheter att representera ett visst företag, skriver Digg.

Foto: BankID

Text: Redaktionen


Danmark förbjuder populär pasta – säljs i Sverige

2024 06 12

Danmark återkallar flera sorter av populära ramennudlar.

Produkterna kommer från det stora sydkoreanska företaget Samyang vars pastaprodukter även säljs i de flesta svenska livsmedelsaffärer.

Nudlarna som Danmark valt att förbjuda är dock de kryddiga och starkare varianterna, som även de säljs i Sverige men främst via nischade återförsäljare på nätet.

Det handlar om “extremt starka nudlar” som den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket menar kan förgifta konsumenterna som nu uppmanas att slänga produkterna.

– Om du har köpt produkterna ska du kassera dem eller lämna tillbaka dem till butiken där de köptes, framhåller myndigheten i ett uttalande.

"Sveda och obehag"

Enligt de danska myndigheterna är det chilin som är problemet. Kapsaicinhalten är så hög att den anses utgöra en hälsorisk. I Tyskland har flera barn lagts in på sjukhus efter att ha blivit förgiftade då de blivit utmanade på sociala medier att äta starka chilichips, lyder argumentet.

– Chili i stora mängder utgör en risk framför allt för barn och sköra vuxna, säger enhetschefen Henrik Dammand Nielsen på Fødevarestyrelsen.

– Möjliga symtom inkluderar sveda och obehag, illamående, kräkningar och högt blodtryck. Därför kräver vi nu att butikerna tar bort produkterna från sina hyllor.

"Danskar tål inte stark mat"

Återkallandet har väckt uppmärksamhet även utanför Danmarks gränser. Bland annat tar brittiska BBC upp saken och pekar på en diskussion som blossat upp där danskar pekas ut som ett folk som inte tål stark mat.

– Jag hade en vän från Danmark som tyckte att smaklösa panerade räkor med lite mald peppar på var för kryddig. Inte förvånad över att de tror att ramennudlarna är gift, lyder en kommentar på forumet Reddit som gillats flera gånger.

Här är nudlarna det gäller

De danska myndigheterna menar dock att giftlarmet ska tas på allvar. DTU Food Institute har dragit slutsatsen att nudelpaketen är skadliga för hälsan.

– Mängden het chili är ännu högre i de undersökta nudlarna än i chilichips, vilket tidigare lett till förgiftningsskador bland barn i Tyskland. Därför är det viktigt att föräldrar är medvetna om de extrema nudelsorterna och undviker dem, säger Henrik Dammand Nielsen.

Smakerna från Samyang som berörs är följande:

- Buldak 3x Spicy & Hot Chicken

- 2x Spicy & Hot Chicken

- Hot Chicken Stew

Foto: S. Singh

Text: Redaktionen