VAL 2022: Skissar på ny plan – så kan S ta tillbaka makten

2022 09 14

Allt tyder på att Socialdemokraterna förlorar valet och att Ulf Kristersson (M) får uppdraget att bilda regering.

Med färre än 100 distrikt kvar att räkna har S och MP till och med backat med 0,1 procentenheter var.

Det har dock inte påverkat mandatfördelningen, som fortsatt består av 175 stycken för Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna jämfört med 174 stycken för Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet.

Två spår

Socialdemokraterna skissar redan på planer för hur de ska ta tillbaka den makt som de av allt att döma förlorar, rapporterar Dagens Nyheter.

Ulf Bjereld, statsvetare vid Göteborgs universitet och uttalad socialdemokrat, ser två huvudsakliga vägval.

– Det ena är att ladda för att gå i stenhård opposition och lyfta fram Magdalena Andersson som den givna, starka oppositionsledaren. Det andra spåret är att framställa sig själv här och nu som ett regeringsalternativ och söka samråd med Centern, där Annie Lööf och Magdalena Andersson tillsammans skulle kunna sondera med Liberalerna.

Kan locka över L

Enligt Ulf Bjereld skulle det kunna vara möjligt att locka över Liberalerna om det börjar kärva i förhandlingarna mellan högerpartierna.

– Det kan ta tid för Kristersson att få ihop detta. Ju längre tid det tar, desto skakigare blir regeringsbygget och desto skakigare blir det inom L, säger han till DN.

“Lämnade walkover”

Åtta procent av partiets väljare bytte i valet 2022 till Sverigedemokraterna, enligt SVT:s vallokalsundersökning.

S-profilen och debattören Daniel Suhonen anser att S “lämnade walkover om arbetarklassen” och att Socialdemokraterna framöver måste förändra sin strategi gentemot SD.

A-kassa nyckelfråga

Istället för att fokusera på “rädda” väljare måste man enligt Suhonen “besegra” Jimmie Åkesson (SD) med argument.

Vilket skulle kunna bli svårt om M ger vika för flera uttalade SD-krav.

– Om det inte blir slakt av a-kassa och slakt av sjukförsäkring, då blir det tuffare att argumentera hem det här, säger han till DN.

Uppges förhandla om elpriser

Källor till Aftonbladet uppgav under gårdagen att M och KD redan samtalat om ministerposter, vilket senare avfärdades av Moderaternas presschef Niklas Gillström i SVT.

Idag uppger källor till Expressen att M KD, SD och L redan har satt sig ned för att förhandla om energipolitiken med syfte att stoppa de höga elpriserna.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen