Skärpt matrekommendation för alla åldersgrupper

2023 04 20

Livsmedelsverket går ut med en ny bedömning som främst berör mat i konservburkar.

Bisfenol A kallas den plastkemikalie som används i livsmedelsförpackningar av metall, vissa artiklar för mikrovågsvärmning, förvaringskärl samt hårda sportflaskor i plastmaterial.

Redan tidigare har Livsmedelsverket konstaterat att befolkningen får i sig alldeles för mycket av detta i maten.

Men nu sätts foten ned ordentligt.

– Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten (Efsa) skärper bedömningen kraftig av hur mycket bisfenol A man kan få i sig utan risk för hälsan, framhåller myndigheten i ett pressmeddelande.

Ny bedömning: "Gäller alla åldersgrupper"

Anledningen till den nya bedömningen, och följaktligen nya rekommendationer, är nya studier som kunnat visa på negativa hälsoeffekter av ämnet.

– Den nya bedömningen visar att vi får i oss för mycket bisfenol A jämfört med den höga skyddsnivå vi vill ha. Det gäller alla åldersgrupper, säger Marie-Louise Nilsson, toxikolog vid Livsmedelsverket.

– Den mängd vi utsätts för behöver alltså minska.

Stör immunförsvaret

Den främsta hälsoeffekten som Efsa pekar på är att bisfenol A kan störa immunförsvarets normala funktion.

– Det gäller främst den del av immunförsvaret som kan vara inblandad vid så kallad allergisk lunginflammation och autoimmuna sjukdomar som till exempel multipel skleros, ledgångsreumatism och psoriasis.

Bedömningen ska nu gå vidare till EU-kommissionen som ska titta på vilka åtgärder som kan sättas in när det gäller användningen av bisfenol A och livsmedelsförpackningar.

Förbjudet sedan tidigare

Särskilt utsatta för kemikalierna är barn.

Det är därför sedan tidigare redan förbjudet att sälja nappflaskor eller andra dryckeskärl av polykarbonat för barn under tre år.

Samma sak gäller användning av beläggningar som släpper ifrån sig bisfenol A till mat för barn i samma åldersgrupp.

Det finns också gränsvärden för hur mycket bisfenol A som får vandra över (migrera) från till exempel konservburkar till maten, informerar Livsmedelsverket.

LÄS MER: Ny myndighetsuppmaning till köttkonsumenter

Foto: E. Macarone

Text: Redaktionen