JUST NU: Skarp kritik mot Zelensky

2022 06 13

Den hyllade presidenten kritiseras hårt från den egna militären.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky och hans regering har världen på sin sida när de försvarar sig mot det brutala anfallskriget från grannlandet Ryssland.

Kritiseras internt

Nu kritiseras dock den hårt pressade presidenten och dess regeringen internt av två militära befälhavare, rapporterar The Guardian.

– Det skulle vara bättre om Kyiv var hotat, säger till och med en av dem, som har begärt att vara anonym, till tidningen.

Anklagas för lättja

Klagomålen består framför allt i upplevelsen att den ukrainska regeringen inte gör tillräckligt mycket när det kommer till vapenträning eller att förmedla information från väst ned till fältet. 

Militären: “Slagit av på takten”

De militära befälhavarna kritiserar också regeringen för att inte hålla sig uppdaterade på vilken utrustning som finns tillgänglig och att det är stora problem med vapenlogistiken.

Enligt militärerna har Zelenskys administration i Kyiv slagit av på takten i krigsinsatsen efter att Ryssland misslyckades med att ta över huvudstaden i april, samtidigt som Moskva långsamt gör fler framsteg, rapporterar den brittiska tidningen.

Bidens oväntade utspel

Även under helgen riktades negativt strålkastarljus mot den ukrainska presidenten efter att USA:s president Joe Biden talat öppet om hur Zelensky ignorerat amerikanska varningar för en rysk invasion.

Det fanns ingen tvekan, och Zelensky ville inte lyssna, inte heller många andra människor, sade Biden, enligt Bloomberg. 

Minskad mediebevakning skapar oro

Mediernas rapportering om Ukraina har minskat betänkligt under de senaste veckorna när kriget går mot sin femte månad.

I Ukraina väcks även oro över att den neddragna medieuppmärksamheten riskerar att minska stödet från västländerna, skriver The Guardian.

Fortsätter stötta

Nyligen beslöt USA och Joe Biden dock tillsammans med kongressen att bistå Ukraina militärt och humanitärt med 40 miljarder dollar, enligt AP.

– Inget sådant här har hänt sedan andra världskriget, säger Biden om stödet till Ukraina.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen