Skarp kritik mot Putin – han kan ta över

2023 01 11

Ny inhemsk kritik riktas mot Rysslands diktator Vladimir Putin.

Denna gång efter ett nytt uppmärksammat beslut kopplat till den ryska anfallskriget i Ukraina.

Putin har bestämt sig för att utse generalöversten Aleksandr Lapin till ny högsta befälhavare för landets markstyrkor, rapporterar flera ryska medier.

Aleksandr Lapin är sedan tidigare starkt ifrågasatt.

Flera försvarsexperter och militärbloggare har kritiserat  generalöversten för hans insats i den ”militära operationen” i Ukraina. Lapin beskylls bland annat för det ryska ”genanta” nederlaget i staden Lyman.

Lyman, en stad som fungerade som samlingspunkt för transporter av ryska soldater och rysk ammunition, befriades av Ukraina i början av oktober.

Stöttar ett maktskifte

Igor Girkin,  tidigare militant befälhavare och en framstående rysk militärbloggare, är en av flera som kritiserar Putins beslut, rapporterar den amerikanska tankesmedjan ISW.

– Igor Girkin uttalar sig om att utnämningen av Lapin måste vara ett ”stort missförstånd” eftersom ryska styrkor under hans befäl led stora förluster, skriver tankesmedjan.

Vidare uppger ISW att Girkin numera stöttar ett maktskifte i Ryssland.

Det är i så fall första gången som en framstående militärbloggare går direkt emot Putin.

– Girkin antyder att han skulle stödja ett avsättande av Vladimir Putin. Han kritiserar Putin för att han befordrar och vägrar avskeda ryska militärledare som stått bakom flera misslyckanden i Ukraina, framhåller ISW.

Han kan ta över

Om Putin tvingas bort från makten lär många andra inom Kremls maktelit vilja ta över.

Malcolm Dixelius, SVT:s tidigare Moskvakorrespondent, pekar ut en trolig efterträdare.

–  Den som ligger närmast till hands i det korta perspektivet är Nikolaj Patrusjev, sekreterare i det ryska säkerhetsrådet. Det är visserligen en hårdför person, som står Putin nära, men erfarenheten säger att det är lättare för någon som gentemot den egna befolkningen framstår som kraftfull att förhandla fram en realistisk fred, än en person som framstår som är vek och eftergiven, säger han till Expressen och tillägger:

– Vem som i det längre perspektivet skulle kunna föra Ryssland in i den internationella gemenskapen är i dag omöjligt att förutspå.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen