Skarp kritik mot Putin – han kan ta över

2023 01 11

Ny inhemsk kritik riktas mot Rysslands diktator Vladimir Putin.

Denna gång efter ett nytt uppmärksammat beslut kopplat till den ryska anfallskriget i Ukraina.

Putin har bestämt sig för att utse generalöversten Aleksandr Lapin till ny högsta befälhavare för landets markstyrkor, rapporterar flera ryska medier.

Aleksandr Lapin är sedan tidigare starkt ifrågasatt.

Flera försvarsexperter och militärbloggare har kritiserat  generalöversten för hans insats i den ”militära operationen” i Ukraina. Lapin beskylls bland annat för det ryska ”genanta” nederlaget i staden Lyman.

Lyman, en stad som fungerade som samlingspunkt för transporter av ryska soldater och rysk ammunition, befriades av Ukraina i början av oktober.

Stöttar ett maktskifte

Igor Girkin,  tidigare militant befälhavare och en framstående rysk militärbloggare, är en av flera som kritiserar Putins beslut, rapporterar den amerikanska tankesmedjan ISW.

– Igor Girkin uttalar sig om att utnämningen av Lapin måste vara ett ”stort missförstånd” eftersom ryska styrkor under hans befäl led stora förluster, skriver tankesmedjan.

Vidare uppger ISW att Girkin numera stöttar ett maktskifte i Ryssland.

Det är i så fall första gången som en framstående militärbloggare går direkt emot Putin.

– Girkin antyder att han skulle stödja ett avsättande av Vladimir Putin. Han kritiserar Putin för att han befordrar och vägrar avskeda ryska militärledare som stått bakom flera misslyckanden i Ukraina, framhåller ISW.

Han kan ta över

Om Putin tvingas bort från makten lär många andra inom Kremls maktelit vilja ta över.

Malcolm Dixelius, SVT:s tidigare Moskvakorrespondent, pekar ut en trolig efterträdare.

–  Den som ligger närmast till hands i det korta perspektivet är Nikolaj Patrusjev, sekreterare i det ryska säkerhetsrådet. Det är visserligen en hårdför person, som står Putin nära, men erfarenheten säger att det är lättare för någon som gentemot den egna befolkningen framstår som kraftfull att förhandla fram en realistisk fred, än en person som framstår som är vek och eftergiven, säger han till Expressen och tillägger:

– Vem som i det längre perspektivet skulle kunna föra Ryssland in i den internationella gemenskapen är i dag omöjligt att förutspå.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen