JUST NU: Skakande läsning för Sverigedemokraterna

2022 06 08

Partiet lider av ett enormt förtroendetapp hos väljarna i Sydsverige.

Sverigedemokraterna gjorde 2018 ett mycket starkt val i Skåne och tog hem flest riksdagsröster i 20 av 33 skånska kommuner. I Sjöbo kammade man till exempel hem 39 procent av rösterna.

Men nu tvingas partiet konstatera ett stort ras i Stormalmö, vilket inkluderar Malmö och Lund tillsammans med tio närliggande kommuner. Det rapporterar Expressen.

Halverade siffror

Populariteten i området har nästan halverats på två år, enligt en mätning från Statistiska centralbyrån.

Siffrorna rasar från 20,6 procent i maj 2020 till 12,2 procent i maj 2022. Bara det senaste halvåret har stödet sjunkit med mer än tre procentenheter.

Tappat Sydsverige

I Skåne och Blekinge tillsammans backar partiet från 23,8 till 19,6 procent på sex månader. Det kan jämföras med rekordsiffran 30,2 procent från november 2019.

Förändringen innebär att partiet inte längre finner sitt största stöd i de sydligaste regionerna utan snarare i Småland och norra Mellansverige, skriver Expressen.

S jublar

Om de egna siffrorna inte vore illa nog tvingas SD även se hur Socialdemokraterna lyfter i samma område. Partiet jublar efter att ha konstaterat en ökning från 24,3 procent hösten 2018 till nuvarande 35,9.

– Det är en ögonblicksbild men det känns himla gott att ha i ryggen i valrörelsen, säger Joakim Sandell, riksdagsledamot och ordförande för S i Malmö, till tidningen.

“Desperationen lyser igenom”

Han tillägger: 

– SD har hamnat i skymundan och deras desperation lyser igenom. Dåliga opinionsundersökningar har fått dem att höja tonläget, det såg vi inte minst i misstroendeomröstningen.

Backar även nationellt

Förra veckan presenterade SCB sin sista stora väljarmätning inför valet 2022 på nationell nivå. Även i den mätningen backade Sverigedemokraterna.

Siffrorna var emellertid inte lika skakande som i Sydsverige, utan minskade från 18,6 till 17,0 procent jämfört med november 2021.

– Stödet för Moderaterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet minskar jämfört med den senaste mätningen. Förändringarna i väljarstödet är statistiskt säkerställda för alla riksdagspartier utom Kristdemokraterna, säger Mikaela Järnbert, statistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Kriget kan spela in

Det sverigedemokratiska raset i södra Sverige förvånar statsvetaren Anders Sannerstedt, som tror att partiet påverkats av kriget.

– Det kan vara så att oroligheterna i Ukraina påverkat negativt. SD har också svävat lite med Ryssland och om Nato tidigare, det kan möjligen spela in. Men till sist är flyktingpolitiken helt avgörande för Sverigedemokraterna, säger han till Expressen.

Foto: Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen