JUST NU: Skakande läsning för Sverigedemokraterna

2022 06 08

Partiet lider av ett enormt förtroendetapp hos väljarna i Sydsverige.

Sverigedemokraterna gjorde 2018 ett mycket starkt val i Skåne och tog hem flest riksdagsröster i 20 av 33 skånska kommuner. I Sjöbo kammade man till exempel hem 39 procent av rösterna.

Men nu tvingas partiet konstatera ett stort ras i Stormalmö, vilket inkluderar Malmö och Lund tillsammans med tio närliggande kommuner. Det rapporterar Expressen.

Halverade siffror

Populariteten i området har nästan halverats på två år, enligt en mätning från Statistiska centralbyrån.

Siffrorna rasar från 20,6 procent i maj 2020 till 12,2 procent i maj 2022. Bara det senaste halvåret har stödet sjunkit med mer än tre procentenheter.

Tappat Sydsverige

I Skåne och Blekinge tillsammans backar partiet från 23,8 till 19,6 procent på sex månader. Det kan jämföras med rekordsiffran 30,2 procent från november 2019.

Förändringen innebär att partiet inte längre finner sitt största stöd i de sydligaste regionerna utan snarare i Småland och norra Mellansverige, skriver Expressen.

S jublar

Om de egna siffrorna inte vore illa nog tvingas SD även se hur Socialdemokraterna lyfter i samma område. Partiet jublar efter att ha konstaterat en ökning från 24,3 procent hösten 2018 till nuvarande 35,9.

– Det är en ögonblicksbild men det känns himla gott att ha i ryggen i valrörelsen, säger Joakim Sandell, riksdagsledamot och ordförande för S i Malmö, till tidningen.

“Desperationen lyser igenom”

Han tillägger: 

– SD har hamnat i skymundan och deras desperation lyser igenom. Dåliga opinionsundersökningar har fått dem att höja tonläget, det såg vi inte minst i misstroendeomröstningen.

Backar även nationellt

Förra veckan presenterade SCB sin sista stora väljarmätning inför valet 2022 på nationell nivå. Även i den mätningen backade Sverigedemokraterna.

Siffrorna var emellertid inte lika skakande som i Sydsverige, utan minskade från 18,6 till 17,0 procent jämfört med november 2021.

– Stödet för Moderaterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet minskar jämfört med den senaste mätningen. Förändringarna i väljarstödet är statistiskt säkerställda för alla riksdagspartier utom Kristdemokraterna, säger Mikaela Järnbert, statistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Kriget kan spela in

Det sverigedemokratiska raset i södra Sverige förvånar statsvetaren Anders Sannerstedt, som tror att partiet påverkats av kriget.

– Det kan vara så att oroligheterna i Ukraina påverkat negativt. SD har också svävat lite med Ryssland och om Nato tidigare, det kan möjligen spela in. Men till sist är flyktingpolitiken helt avgörande för Sverigedemokraterna, säger han till Expressen.

Foto: Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen