Skakande läsning för Liberalerna

2022 10 17

Liberalerna i Stockholm kräver ett extra partiråd för att partiet ska ta ställning till Tidöavtalet.

Stockholmsförbundets styrelse är mycket upprörda över avtalets sakpolitiska innehåll, men också den “bristfälliga förankringsprocessen” i samband med att Tidöavtalet slöts.

Det framgår i ett medlemsbrev som partistyrelsen skickat ut och som Svenska Dagbladet har tagit del av.

I brevet kräver förbundet att partistyrelsen kallar till ett extrainsatt partiråd, alternativt använder höstens landsmöte, för att “bereda möjlighet att ta ställning till Tidöavtalet i sin helhet”.

"Förluster större än vinster"

Vidare förklarar Liberalerna i Stockholm att man “efter en granskning av avtalet konstaterat att detta innehåller avsteg från många avgörande punkter i landsmötesbeslut och partirådsbeslut gällande vägvalet”.

– De sakpolitiska förlusterna är betydligt större än vinsterna, framhåller förbundsordförande Anna-Lena Johansson, enligt Dagens Nyheter.

Vill rösta fram Kristersson

Stockholmsliberalerna uppmanar dock inte att rösta nej till Ulf Kristersson (M) i dagens statsministeromröstning, vilket partiets ungdomsförbund krävde i fredags.

Däremot måste fler i partiet få sina röster hörda gällande regeringsöverenskommelsen.

– Avtalet för Sverige bort från en liberal, frihetlig och medmänsklig riktning med bland annat en alltför restriktiv migrationspolitik och repressiv rättspolitik, framhäver Anna-Lena Johansson i brevet.

Pehrson slår tillbaka

Under morgonen slog partiledare Johan Pehrson tillbaka mot den interna kritiken mot kompromisserna i Tidövtalet.

– Jag tycker det är rimligt att man har en dialog med medborgarna innan ett val. Vi söker stöd, då får vi röster. Sedan efter valet genomför man det man har sagt. Och då har vi sagt att vi vill bilda en liberal borgerlig regering, säger han till Sveriges Radio.

L-ledaren tillägger:

– Flera av dem som är kritiska nu har varit kritiska överhuvudtaget att man ska kunna föra samtal i sak om migration, sjukvård och skola med Sverigedemokraterna. Vi har nu gjort det, vi har haft partiets stöd, och det vore väldigt bra om vi kan lägga det bakom oss.

LÄS MER: Krav på att Ulf Kristersson stoppas

Foto: Liberalerna

Text: Redaktionen