NYA REGERINGEN: Krav på att Ulf Kristersson stoppas

2022 10 14

Liberalerna måste rösta nej till Ulf Kristersson (M) som statsminister på måndag.

Det kräver flera toppnamn i Liberala ungdomsförbundet, Luf, rapporterar Expressen.

I en debattartikel i samma tidning går bland annat Erik Berg och Olle Johnsson, förste respetkvie andre vice ordförande i förbundet, till hårt angrepp mot det avtal som Liberalerna idag har slutit tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och framför allt Sverigedemokraterna.

– En del av innehållet är bra. Exempelvis har Liberalerna fått stort inflytande över punkterna som rör utbildningspolitiken. Resten av innehållet står dock lång ifrån liberalismen och vårt parti, framhåller företrädarna.

“Gå tillbaka till förhandlingsbordet”

Kravet på huvudpartiet uttrycks i klartext i debattartikeln – Liberalerna får inte släppa igenom Ulf Kristersson som statsminister.

– Därför kräver Liberala ungdomsförbundet att Liberalerna röstar nej till Ulf Kristersson på måndag och går tillbaka till förhandlingsbordet. Vi har varnat för vad samarbetet med Sverigedemokraterna skulle innebära sedan Liberalernas vägval i mars 2021, framhäver Luf.

Försvarar uppgörelsen

Liberalernas partiledare Johan Pehrson försvarar emellertid överenskommelsen med M, KD och SD.

Han tillbakavisar också den kritik som tidigare under dagen riktats mot honom från olika L-toppar inom partiet, exempelvis partistyrelseledamoten Jan Jönsson.

– Då har han bara läst hälften. Man måste läsa hela, säger han till Dagens Nyheter.

“Man får ge och ta”

Pehrson tillägger:

– Jag har inget krav på människor att man ska gilla allting. Jag försöker upplysa alla liberaler om att Liberalerna i århundrade ingått i olika regeringar. Man kompromissar och ibland blir det andra partiers politik. Man får ge och ta. Så det är en orättvis beskrivning men det är klart att det innehåller både sött och salt.

Kommer rösta emot

En av kritikerna är även riksdagsledamoten Anna Starbrink, som säger att hon ska rösta nej till SD:s förslag om att utreda nationellt tiggeriförbud som ingår i överenskommelsen.

– Jag har pratat med Anna. Det här är något som hon tycker är jobbigt och jag har stor respekt för det. Men Anna står bakom Ulf Kristersson och ska frågan utredas och så får man hantera det då, säger Johan Pehrson till DN.

Foto: Liberalerna resp Moderaterna

Text: Redaktionen