Första motgången för Kristerssons nya regering

2022 10 14

Att utreda ett nationellt tiggeriförbud är en av de punkter som Sverigedemokraterna fått igenom i den nya M-KD-L-regeringen.

Förslaget är ett av flera som SD krävt för att acceptera att Liberalerna ska ingå i den regering som Ulf Kristersson (M) idag meddelade nu finns på plats för att ta över i Sverige.

Men redan samma eftermiddag kommer första bakslaget.

L-toppen och riksdagsledamoten Anna Starbrink kommer nämligen att göra allt för att stoppa förslaget om att förbjuda tiggeri, rapporterar Expressen.

Kommer rösta nej

Redan under gårdagskvällen ska Starbrink ha meddelat sin riksdagsgrupp att hon tänker att rösta nej om förslaget läggs fram i riksdagen.

Den liberala riksdagsledamoten kommer göra samma sak när det gäller förslag om begränsad tolkhjälp i vården, enligt tidningen.

– Jag har begärt att mina invändningar ska protokollföras, säger Anna Starbrink.

Inte ensam: "Tung dag"

Enligt uppgifter till Expressen är Anna Starbrink inte ensam bland liberala riksdagsledamöter om att sätta sig emot flera delar av dagens överenskommelse.

Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholm, är en aktör inom partiet som kritiserar uppgörelsen.

– Det är en tung dag. Ingen kan säga att de här förslagen är liberal politik. Men det är priset man betalar om man vill sitta i regering med ett väldigt stort nationalistiskt parti, säger Jönsson till Dagens Nyheter.

"Blev värre än jag trodde"

Socialborgarrådet är mycket kritisk till den väg som Liberalerna har slagit in på.

– Jag har varit orolig länge, och känner ändå att ”oj då” det här blev mycket värre än vad jag kunde tänka mig. En del som trodde att det skulle gå att hantera SD inom ramen för det här vägvalsbeslutet kanske nu funderar på om det var så här långtgående det skulle bli, säger Jönsson till DN.

Andersson bjuder in L

Efter Liberalernas kritik öppnar nu avgående statsminister Magdalena Andersson (S) dörren till partiet ännu en gång.

– Till dem är mitt budskap att min dörr står öppen. Jag är beredd att ingå samarbete med alla goda krafter som vill att Sverige blir mer som Sverige. Det gäller även liberaler, säger hon till Aftonbladet.

Hon tillägger:

– Det är uppenbart att Liberalerna var väldigt plågade. Den fråga som kommer ställas är om det är dags för ett namnbyte i Liberalerna, för det är inte liberal politik som kommer föras. Det är Jimmie Åkesson som håller i kopplet.

Anonyma vittnen och visitationszoner

Ytterligare delar som SD har fått igenom är exempelvis anonyma vittnen och visitationszoner.

– Vi ska leverera framför allt politiskt och särskilt på de områden som våra väljare tycker är extra viktiga, säger Jimmie Åkesson (SD) till SVT.

LÄS MER: Detta får SD i stället för ministerposter

Foto: Moderaterna

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen