Första motgången för Kristerssons nya regering

2022 10 14

Att utreda ett nationellt tiggeriförbud är en av de punkter som Sverigedemokraterna fått igenom i den nya M-KD-L-regeringen.

Förslaget är ett av flera som SD krävt för att acceptera att Liberalerna ska ingå i den regering som Ulf Kristersson (M) idag meddelade nu finns på plats för att ta över i Sverige.

Men redan samma eftermiddag kommer första bakslaget.

L-toppen och riksdagsledamoten Anna Starbrink kommer nämligen att göra allt för att stoppa förslaget om att förbjuda tiggeri, rapporterar Expressen.

Kommer rösta nej

Redan under gårdagskvällen ska Starbrink ha meddelat sin riksdagsgrupp att hon tänker att rösta nej om förslaget läggs fram i riksdagen.

Den liberala riksdagsledamoten kommer göra samma sak när det gäller förslag om begränsad tolkhjälp i vården, enligt tidningen.

– Jag har begärt att mina invändningar ska protokollföras, säger Anna Starbrink.

Inte ensam: "Tung dag"

Enligt uppgifter till Expressen är Anna Starbrink inte ensam bland liberala riksdagsledamöter om att sätta sig emot flera delar av dagens överenskommelse.

Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholm, är en aktör inom partiet som kritiserar uppgörelsen.

– Det är en tung dag. Ingen kan säga att de här förslagen är liberal politik. Men det är priset man betalar om man vill sitta i regering med ett väldigt stort nationalistiskt parti, säger Jönsson till Dagens Nyheter.

"Blev värre än jag trodde"

Socialborgarrådet är mycket kritisk till den väg som Liberalerna har slagit in på.

– Jag har varit orolig länge, och känner ändå att ”oj då” det här blev mycket värre än vad jag kunde tänka mig. En del som trodde att det skulle gå att hantera SD inom ramen för det här vägvalsbeslutet kanske nu funderar på om det var så här långtgående det skulle bli, säger Jönsson till DN.

Andersson bjuder in L

Efter Liberalernas kritik öppnar nu avgående statsminister Magdalena Andersson (S) dörren till partiet ännu en gång.

– Till dem är mitt budskap att min dörr står öppen. Jag är beredd att ingå samarbete med alla goda krafter som vill att Sverige blir mer som Sverige. Det gäller även liberaler, säger hon till Aftonbladet.

Hon tillägger:

– Det är uppenbart att Liberalerna var väldigt plågade. Den fråga som kommer ställas är om det är dags för ett namnbyte i Liberalerna, för det är inte liberal politik som kommer föras. Det är Jimmie Åkesson som håller i kopplet.

Anonyma vittnen och visitationszoner

Ytterligare delar som SD har fått igenom är exempelvis anonyma vittnen och visitationszoner.

– Vi ska leverera framför allt politiskt och särskilt på de områden som våra väljare tycker är extra viktiga, säger Jimmie Åkesson (SD) till SVT.

LÄS MER: Detta får SD i stället för ministerposter

Foto: Moderaterna

Text: Redaktionen